Broj 113
Početna > Lepi i zdravi > KAKO IZLEČITI HERPES

Virusna infekcija

KAKO IZLEČITI HERPES

Herpes nije samo ružan i neprijatan već je i zarazan, zato morate paziti da ga ne prenesete drugima. Ako nešto preduzmete čim počnete da osećate peckanje koje najavljuje pojavu herpesa, ponekad možete da sprečite novi napad

Herpes se pojavljuje u obliku sitnih mehurića na usnama ili oko njih, kao i oko nosa. Obično se osete predznaci njegovog pojavljivanja. Područje može iznenada da bridi ili svrbi, ili će biti vrelo, bolno i nadraženo. Dan-dva kasnije pojaviće se mehurić koji će rasti dok ne pukne. Nastaće otvorena ranica, nju će s vremenom pokriti krasta, koja se potom sasuši. Većina herpesa nestaje posle nedelju dana, s lečenjem ili bez njega. Herpes je obično izazvan virusom Herpes simplex tip 1. Možete se zaraziti direktnim kontaktom sa herpesom, sekretom iz herpesa ili pljuvačkom nekog ko ima herpes. Kad se jednom zarazite, steći ćete imunitet na buduće infekcije ili će virus ostati latentan u koži dok ga nešto ponovo ne aktivira. Najčešći izazivači ponovljenog pojavljivanja su izloženost veoma niskim ili visokim temperaturama, izloženost jakoj sunčevoj svetlosti, prehlada, stres, umor i iscrpljenost, menstruacija i loša ishrana.
  Ojačajte imunitet
  Možda ćete moći da sprečite ponovljenu pojavu herpesa jačanjem imuniteta. Hranite se veoma zdravo, sa mnogo vitamina, dovoljno spavajte i vežbajte. Biljni lekovi koji sadrže koren ehinacee tradicionalno su sredstvo za jačanje imunog sistema. Možete ih uzimati u tabletama, kao tinkturu ili čaj. Veruje se da beli luk, sladić i ženšen jačaju imuni sistem, ali izbegavajte koren sladića ako imate visok krvni pritisak. Možete i da jedete namirnice bogate lizinom (meso, krompir, mleko, jogurt, riba, pasulj i jaja), a izbegavajte namirnice bogate drugom amino-kiselinom - argininom (čokolada, kikiriki, koštuničavo voće, semenke, pšenične klice).
  Aromaterapija
  Ulje geranijuma, bergamota, eukaliptusa i lavande su antiseptici. Dodajte po četiri kapi ulja bergamota, eukaliptusa i geranijuma u dve i po kašičice ulja ili losiona nevena. Zaštitite mešavinu od jake svetlosti, tako što ćete je držati u tamnoj staklenoj boci, a nanosite je komadićem vate na zahvaćeno mesto nekoliko puta dnevno. Pošto mešavina može da poveća osetljivost na svetlost, izbegavajte izlaganje jakom suncu najmanje 30 minuta posle primene. Pomešajte 10 kapi ulja majčine dušice sa dve kašičice tinkture lavande i četiri kašičice vode. Nanosite vatom dva-tri puta dnevno.
  Ne širite infekciju
  Herpes je zarazan pa se nemojte ljubiti ni sa kim dok ga imate. Svakodnevno menjajte peškir, čaršav i jastučnicu i ne dozvolite da se neko drugi njima služi. Trudite se da ne dirate ranicu, a ako to ipak učinite, obavezno operite ruke. Izbegavajte dodirivanje očiju jer možete da izazovete ozbiljnu infekciju.
  Genitalni herpes
  Druga vrsta virusa, Herpes simplex tip 2, izaziva mehuriće i ranice u području genitalija. Virus se može preneti polnim odnosima, a može ga dobiti i dete od majke tokom porođaja. Ne oslanjajte se na samopomoć, obavezno idite kod lekara. Takođe, pomoć lekara zatražite kad herpes ne prođe za nedelju dana, kada ga dobijate često ili je veoma izražen i kad počnu da vas bole oči ili postanete osetljivi na svetlost.

  Čim osetite početne simptome, stavite na zahvaćeno mesto vatu natopljenu hladnom kafom bez šećera ili alkoholom (votka ili viski). I kockica leda može da pomogne.

  Lekovi koji sadrže neven deluju antiseptički, pa sprečavaju da se koža ispucala od herpesa zarazi bakterijama.

  Neki smatraju da pokrivanje herpesa masnom materijom ubrzava lečenje. Nanesite ulja vitamina A ili E, vazelin ili cinkovu mast.

  Nepotvrđen narodni lek protiv herpesa jeste da svakodnevno jedete mnogo krompira. Novija istraživanja pokazuju da krompir zaista sadrži jake materije koje deluju protiv virusa.