Broj 113
Početna > Lepi i zdravi > INTIMNA HIGIJENA

Šta svaka žena treba da zna

INTIMNA HIGIJENA

U današnje vreme, kada postoje najrazličitiji šamponi za telo i sapuni, postavlja se pitanje koliko je neophodno imati i specijalno sredstvo za održavanje intimne higijene

Mnoge žene veruju da je sapun dovoljno dobar za ruke, za celo telo, a samim tim i za intimne delove. Međutim, veoma je važno znati da je različita pH vrednost površine kože i intimnih delova tela. Doskora su čak i obični sapuni bili alkalni (bazni) ili neutralni, a pH vrednost površine kože je 5,5 (blago kisela). Ako se poremeti ova vrednost, može doći do isušivanja kože. Na taj način potpomaže se razvoj infekcija jer kisela sredina ne prija većini bakterija i gljivica. Sredstva za intimnu higijenu čuvaju kiselost na idealnoj vrednosti (pH 3,5-4,0 - dakle, kiselija nego pH vrednost kože).
 
  Kako nastaje infekcija
  U našim intimnim delovima žive, u pažljivo određenoj ravnoteži, izvesne bakterije i gljivice koje su korisne samo ako su u pravilnom odnosu - kome doprinosi i kisela sredina u kojoj se nalaze. Remećenjem ove sredine bakterije i gljivice počeće previše da se množe i tako nastaje infekcija. Sredstva za intimnu higijenu pomažu da do toga ne dođe, a ako već imamo infekciju i lečimo je, ubrzavaju lečenje i potpomažu ponovno uspostavljanje idealne sredine. Stručnjaci tvrde da je važno bar jednom dnevno prati intimne delova tela nežnim sredstvom i da ne treba zaboraviti da je preterano pranje, osim u periodu menstruacije, kontraproduktivno.
 
  Idealna pH vrednost
  Dostupni su proizvodi u obliku sapuna i tečni proizvodi sa dozerom, koji se preporučuju jer, ako njih koristite, postoji manja opasnost od infekcije bakterijama. Prilikom odabira vodite računa o njihovoj pH vrednosti (oznaka za stepen kiselosti), koja treba da bude slična onoj u vagini (od 3,8 do 4,5). U tom slučaju neće doći do promena vaginalne bakteriološke flore, koja je odbrambena barijera protiv mikroorganizama. Sapuni sa kiselijim pH (oko 3) ili oni sa vrednošću iznad 6, mogu se koristiti samo kraći vremenski period, u slučaju bakterijskih ili gljivičnih infekcija.
 
  Kada koristiti
  Svakodnevnom upotrebom žena se štiti od neprijatnog sekreta, oseća se čistom i opuštenom. Sapun za intimnu higijenu se posebno preporučuje u trudnoći i postporođajnom periodu, za vreme menstruacije i u zrelom dobu. U trudnoći zbog hormonskih promena, kao i u menopauzi, pH vrednost vagine postaje manja, što znači da je povećana mogućnost gljivičnih infekcija. U trudnoći je mogućnost infekcije kandidom veća, a da bi se sprečile smetnje, treba se češće kupati. U nekim slučajevima, posebno kod nadraženosti, preporučuje se sapun sa pH malo kiselijim od onog u vagini (oko 3).
 
  Menstruacija
  Za vreme menstrualnog ciklusa žena se mora prati češće, jer je krv podloga za razvoj mikroorganizama. Pre nego što promeni uložak, posebno tampon bez aplikatora, žena uvek treba da opere ruke.
 
  Nosite pamučni veš
  Izbor intimnog veša je važan faktor zdravlja. Trenje izazvano sintetičkim donjim vešom ili tesnim pantalonama može da izazove upalu, koja pogoduje bakterijskim ili gljivičnim infekcijama. Dakle, treba nositi samo veš od pamuka ili lana, koji omogućava da koža diše, i komotnu odeću. Peškiri za brisanje intimnih delova moraju da budu lični. Najbolji su laneni ili pamučni, ne suviše debeli, koji se brzo suše i ne stvaraju plodno tle za gljivice i bakterije. Treba ih često menjati.

  Posebnu pažnju intimnoj higijeni treba posvetiti nakon bavljenja sportom.

  Samo 33 odsto devojaka se obraća za savet ginekologu kada se dvoumi oko intimne higijene, a 45 odsto se radije raspituje kod porodice i prijateljica.

  Prvo pravilo intimne higijene je pranje ujutro i uveče pH neutralnim sapunom.