Broj 113
Početna > Zanimljivosti > HIBISKUS

Ukrasna biljka

HIBISKUS

Hibiskus, u narodu poznatiji kao kineski slez ili ruža, višegodišnja biljka koja u rodu ima više od 300 vrsta i varijacija, čest je dekor u našim domovima i vrtovima

Ova biljka potiče iz Indije i Kine. U Evropu je stigao tokom 1731. sa biolozima koji su bili na istraživanjima u Aziji. Hibiskusu odgovara umerena sobna temperatura, nikada ispod 10 stepeni, jer će ostati bez lišća. Ukoliko se drži na idealnoj temperaturi od oko 20 stepeni Celzijusa, biljka će cvetati neprekidno tokom godine. Treba mu svetlo, ali ne direktno. Leti ga treba dodatno zalivati, dva-tri puta nedeljno, ali ne sme da bude u vodi. Zimi se zaliva kada se gornji sloj zemlje osuši. Osim zalivanja, leti je treba i prskati svakodnevno, a i zimi ako je zaista toplo u prostoriji u kojoj je biljka. Đubrivo se dodaje na dve-tri nedelje u toku proleća i leta.
  Doba cvetanja zavisi od mesta na kojem raste. Najčešće je to od kasnog proleća do rane jeseni. Broj cvetova zavisi od veličine biljke. Cvetovi su raznobojni, a zastupljene su gotovo sve nijanse crvene, bele, narandžaste, plave, roze i ljubičaste.
 
  Presađivanje
  Presađuje se u proleće. Treba orezati grane da bi hibiskus rastao gusto u grm. Mladu biljku stavljamo u kompost humusa i treseta, dok starijoj odgovara kompost ilovače. Saksija ne treba da bude prevelika, jer će tada hibiskus manje cvetati.
 
  Dar bogova
  Kanaf, vrsta hibiskusa, koristi se za proizvodnju papira, dok se Hibiscus sabdariffa koristi kao povrće i za proizvodnju čajeva i džema, naročito na Karibima. U Meksiku se koristi za proizvodnju jamajkanske vode, popularnog pića specifične boje i ukusa. U Egiptu i Sudanu veoma je rasprostranjena karkada, čaj dobijen od hibiskusovih latica. Hibiskus je i inače glavni sastojak mnogih biljnih čajeva. Neki narodi koristili su njegovo cveće kao dar bogovima. Hibiscus syriacus postao je zaštitni znak Južne Koreje, dok su Maležani proglasili Hibiscus rosa-sinensis nacionalnim cvetom.