Broj 113
Početna > Lepi i zdravi > ENERGIJA U STOPALU

Masažom do zdravlja

ENERGIJA U STOPALU

Dokazano je da masaža stopala pomaže kod migrene, artritisa, poremećaja spavanja, sportskih povreda, bolova u leđima, kao i kod stanja izazvanih stresom

Verovatno niste znali da masaža podstiče telo na održavanje lične ravnoteže i zdravlja, a krije se pod pojmom refleksologije, stare bar pet hiljada godina. Blagom masažom stopala aktiviraju se odbrambeni mehanizmi za jačanje imunosistema. Pritiskom određenih tačaka na stopalu stimuliše se odbrambeni potencijal oslabljenih i obolelih organa.
  Masažom se ubrzava proces izlečenja ili jača celokupno stanje organizma i imunološki sistem. Takva metoda lečenja temelji se na pretpostavkama da se na stopalima i dlanovima nalaze refleksne zone svih organa na ljudskom telu, da životna energija teče kroz telo određenom putanjom kojom su povezani svi organi, a čiji se završeci nalaze u određenim tačkama.
 
  Svaki organ ima tačku na stopalu
  Američki specijalista otorinolaringolog Vilijem Ficdžerald razvio je i usavršio modernu verziju zona terapije ljudskog tela. On je na telu prikazao deset jednakih vertikalnih zona, tako da svaka polazi od jednog prsta na stopalu i penje se do mozga, pa se duž ruke spušta do prsta na šaci. Po Ficdžeraldovoj teoriji, poremećaj u radu bubrega može se odraziti na oko, a problem sa zglobom malog prsta na zglob kuka. S obzirom na to da se zone završavaju na dlanovima i stopalima, svaki organ ima svoju tačku na tim mestima, a završeci nerava prenose impuls, tj. informaciju duž kičme i kičmene moždine do mozga i dalje do pojedinih organa.
 
  Pozitivna stimulacija organizma
  U toku masaže stopala stimuliše se više od sedam hiljada nervnih završetaka koji se nalaze na njima, pa se na taj način podstiče „otvaranje i čišćenje" nervnih kanala. Prednost ovakve vrste masaže u odnosu na, recimo, akupunkturu je u činjenici što se ne mora tačno pogoditi određena tačka. Dovoljno je da masirate celu površinu stopala i da tako pozitivno stimulišete ceo organizam. Dokazano je da ovaj tip masaže pomaže kod migrene, artritisa, poremećaja spavanja, bolova u leđima, sportskim povredama kao i kod stanja izazvanih stresom. Ipak, postoje određene mere opreza. Masažu ne treba primenjivati kod unutrašnjih povreda, visoke temperature, površinskih rana, dermatoloških problema ruku i nogu, kao i ako postoji opasnost od tromboze kod trudnica.