Broj 113
Početna > Lepi i zdravi > ČUDOTVORNA PAKOVANJA

Nega kose

ČUDOTVORNA PAKOVANJA

Zimski hladni dani, vetar i isušen vazduh zadimljenih prostorija ostavljaju traga na našoj kosi i koži glave. Odatle i treba započeti negu

Blagotvorna pakovanja
  Da biste oporavili oštećenu kosu, jednom nedeljno priuštite joj kupovno ili pakovanje koje možete i sami da napravite kod kuće. Obilno ga nanesite na opranu kosu, stavite kesu na glavu ili foliju pa preko toga peškir. Toplota koja nastaje pod kesom pomaže kosi da bolje upije hranljive sastojke iz pakovanja. Najhranljivije pakovanje za kosu je ono koje možete i sami da napravite:
  - Umutite dva žumanceta, dodajte kašiku maslinovog ulja i malo limunovog soka. Ovom smesom namažite celu kosu, stavite kesu na glavu i držite bar sat vremena, a može i duže.
  - Sjaj kose možete povećati ako je ispirate vodom u kojoj se kuvalo kestenje.
  - Ako vam se kosa brzo masti posle pranja, ispirajte je vodom u koju ste dodali sveže isceđen limunov sok.
  - Za jak koren kose dobro je kosu ispirati vodom u kojoj se kuvala kopriva ili čajem od ove biljke.
 
  Univerzalna maska
  Pre nego što operete kosu izmešajte u posudici jedno žumance s maslinovim i malo čičkovog ulja. Dodajte malo meda i suvog pivskog kvasca. Mešavinu rasporedite i utrljajte po celoj kosi, umotajte glavu u najlonsku kesu i ostavite najmanje pola sata.
  Limun za zdrav izgled
  Operete li kosu sveže isceđenim limunovim sokom, ona će postati sjajna i dobiti zdrav izgled, a vlasi će postati jače i otpornije.