Broj 112
Početna > Lepi i zdravi > UPALA SINUSA

Bolest disajnih puteva

UPALA SINUSA

Sinusitis je oboljenje koje može biti izazvano virusima, bakterijama i hladnoćom. Da ne biste morali da se lečite, bolje je tokom zimskih dana misliti na prevenciju

Sinusi su koštane šupljine oko nosne pregrade i pripadaju gornjem respiratornom sistemu. Upala sinusa ili sinusitis je zapaljenjski proces mukozne membrane koja obavija sinusne šupljine. Tada te šupljine nisu više prazne i ispunjene vazduhom, već se pune mukoznim sadržajem. Sinusitis može biti akutni i hronični. Najčešći razlozi nastanka akutnog sinusitisa su virusna respiratorna infekcija, alergije, iritacija duvanskim dimom, devijacija nosne pregrade, postojanje nosnih polipa, kao i astma, cistična fibroza, bronhiektazija i sistemski pad imuniteta. Virusne infekcije najčešće vode bakterijskim infekcijama, koje su po simptomima lošije po pacijenta jer su bolnije. Postoje i gljivične infekcije sinusa.
 
  Simptomi i dijagnostika oboljenja
  Simptomi su neprekidno curenje nosa, osećaj pritiska u glavi, glavobolja koja ne prestaje, pritisak u predelu sinusa, bol u gornjoj vilici i očnim dupljama, loš zadah, povišena telesna temperatura. U dijagnostici sinusitisa primenjuje se rendgensko snimanje (Rtg), kao i kompjuterizovana tomografija (CT) ili magnetna rezonanca (MR) sinusnih šupljina. Primenjuje se i metoda nazalne endoskopije. Naravno, pre svih ovih metoda obavi se pregled kod specijaliste ORL, koji određuje dijagnostičku metodu. U terapiji sinusitisa važno je napraviti razliku koji je oblik sinusita i šta je razlog nastanka. Bakterijski sinusitis se tretira antibioticima posle uzimanja brisa. Alergijski sinusitis se tretira antihistaminicima. Zajedničko u tretmanu sinusitisa je korišćenje analgetika, kao i raznih kapi i sprejeva za nos, sa više ili manje efekta. Kada konzervativno lečenje ne daje rezultate, primenjuje se hirurška intervencija kako bi se sinusne šupljine očistile i ispraznile. Što ne znači da se opet neće napuniti.
 
  Inhalacija
  U zavisnosti od vrste sinusitisa, u tretmanu se koriste i različiti preparati koji se dodaju fiziološkom rastvoru, koji je osnova za inhaliranje, naravno, uz preporuku specijaliste. Aparat za inhalaciju raspršuje lekoviti rastvor, stvara se para koja se inhalira i unosi u respiratorni sistem. Kao odličan antiseptik, koristi se etarsko ulje četinara. Ukoliko nemate profesionalni inhalator, možete se inhalirati tako što ćete u posudu sipati vrelu vodu u koju ćete staviti bosiljak ili par kapi etarskog ulja koje možete kupiti u apoteci. Nadnesite glavu nad posudu i prekrijte se peškirom preko glave. Udahnite na nos (zadržite vazduh par sekundi) - izdahnite na nos. Trajanje inhalacije je 10-15 minuta. Izbegavajte duvanski dim, kao i bilo koji alergen.
 
  Grejte sinuse
  Važno je voditi računa o ličnoj higijeni. Disajni putevi bi trebalo da budu prohodni. Ukoliko osetite začepljenje nosa, isperite ga fiziološkim rastvorom, nakon čega ćete upotrebiti i kapi za nos. Kada zahladi, koristite kape i šalove. Unosite dovoljno tečnosti. Pijte što više toplih napitaka. Izbegavajte ekstremne promene temperature (toplo-hladno). Budite umereni pri upotrebi klima-uređaja. Temperaturna razlika (napolju-unutra) trebalo bi da bude do pet stepeni Celzijusa. Grejte sinuse makar jednom dnevno. Možete da upotrebite zagrejani komad vunene tkanine ili da napravite od pamučne tkanine jastuče koje ćete ispuniti morskom solju. Jastuče zagrejte da bude što toplije i nekoliko puta dnevno njime grejte sinuse.