Broj 112

Lekovite biljke

ŠIPAK

Samo jedna šoljica čaja od šipka zadovoljava sve dnevne potrebe čoveka za vitaminom C. Svi proizvodi od šipka su lekoviti jer otklanjaju malaksalost, utiču na bolje izlučivanje mokraće i pročišćavaju krvne sudove

Lekovitost divlje ruže ili šipka poznata je našem narodu od davnina. O tome svedoče recepti o pripremanju džemova i pekmeza iz 17. veka. Naši stari upotrebljavali su šipak kao voće i kao lekovitu biljku. Od šipka se mogu praviti sokovi, pekmezi, vitaminski koncentrati, sirupi, vino... Vitamini i ostali sastojci ploda šipka doprinose opštem zdravlju organizma, posebno povećanju otpornosti tokom zimskih meseci. Šipak se veoma ceni kao dobar lek protiv stomačnih tegoba. Pomešan s drugim biljkama koristi se u lečenju mnogih bolesti.
 
  Lekovito dejstvo
  Šipak je lekovita biljka koja ima veliku količinu vitamina C. Za lek se koriste plodovi i cvetne latice. Čaj se preporučuje majkama za vreme dojenja. Proizvodi od šipka otklanjaju tzv. prolećni umor, malaksalost, bledilo kože i bezvoljnost, kao i ostale tegobe izazvane nedostatkom vitamina C. Šipak blagotvorno deluje na sistem organa za varenje i na izlučivanje mokraće (bez ikakvih nadražaja bubrega). Čaj sprečava nastanak kamena u bubrezima i mokraćnim kanalima. Čisti i krv, a koristi se kod upalnih procesa bubrega, bubrežne karlice i bešike. Cvetne latice šipka koriste se za pripremanje čaja kod krvarenja iz želuca, creva, pluća i hemoroida, kao i protiv proliva i želudačnih grčeva.
 
  Dekorativan i mirisan
  Šipak je veoma rasprostranjen po celoj Evropi. Osim lekovitih svojstava, divlja ruža je i dekorativna, pa se može uzgajati i kao ukrasni grm. Tokom cvetanja grm divlje ruže okiti se brojnim lepim cvetovima intenzivnog, prijatnog mirisa. Njegov plod je sitan i kiselkast, zbog čega se naziva šipak ljutunac. Plod uzgajanog šipka znatno je veći i prijatnog je, slatkog ukusa.