Broj 112
Početna > Zanimljivosti > RECITE TO CVEĆEM

Značenje i simbolika

RECITE TO CVEĆEM

Jezik cveća, ili floriografija, od davnina je smatran idealnim sredstvom komunikacije za diskretno izražavanje osećanja. Iako nema čvrstih pravila, a ona koja postoje razlikuju se od podneblja do podneblja, cveće i cvetne boje još i danas nose poruke i uz njih vezujemo određena osećanja. Pročitajte šta koji cvet poručuje kako biste lakše odabrali cvetni dar.
Ruža
Ovo je najomiljenija i najčešće uzgajana vrsta, pa nije ni čudo što je u mnogim kulturama nazivaju kraljicom cveća. Zauzima posebno mesto i u čitavom svetu smatra se simbolom ljubavi, strasti i lepote. Ruže u crvenim nijansama daruju se u znak ljubavi. Žute ruže su izraz veselja ili zadovoljstva, ali i dalje se za njih vezuju neverstvo i ljubomora. Bele ruže simbolizuju duhovnu ljubav, čistotu i bezgrešnost, dok narandžaste označavaju žudnju. Ruže boje lavande poručuju da je reč o ljubavi na prvi pogled. Ružičastim ružama tamnijih nijansi izražava se zahvalnost, dok se svetlijim nijansama ističe nežnost osobe koja ih prima, kao i divljenje prema toj osobi. Svetlijim tonovima ruža obično se izražava prijateljstvo.
Suncokret
U Kini se suncokret smatra hranom besmrtnosti, a grčki mit kaže da je nastao od morske nimfe Klitije koja je pobegla u pustinju kada ju je napustio bog sunca kome je bila draža njena sestra. Bez jela i pića sve do svoje smrti pogledom je pratila sunce, a kada je umrla, pretvorila se u suncokret. I zato ovaj cvet označava obožavanje i snagu.
Narcis
Uz ovaj cvet vezan je dobro poznat mit o Narcisu čija je lepota opčinjavala, ali je njegovo srce uvek ostajalo hladno. Zbog toga su danas narcisi simbol samodopadanja i neuzvraćene ljubavi. Ipak, ovaj cvet, koji među prvima nikne iz snežnog pokrivača, simbol je i ponovnog buđenja, rođenja i novog početka.
Lala
Lala je kasno došla u Evropu pa je njena simbolika prilično skromna, što se sigurno ne može reći za njenu omiljenost. U Evropi je postala pravi hit, što je kulminiralo poznatom „tulipomanijom" (1634-1637). Nije ni čudo što je postala simbol bogatstva, raskoši, lepote, ali i oholosti i uobraženosti.
Iris
Iris je omiljen zbog neobičnog i raskošnog cveta na kom se boje prelivaju kao duga. Prema mitologiji, perunika raste na mestu gde je Perunova munja pogodila plodno tlo i tamo gde je duga dodirnula zemlju. Latinsko ime 'iris' cvet je dobio po grčkoj boginji Iridi koja simbolizuje vezu između neba i zemlje, bogova i ljudi. Danas je iris jedan od uvaženih simbola dostojanstva, hrabrosti i slave.
Orhideja
Rasipnost boja i oblika čini orhideju vrlo zanimljivim, neobičnim i posebnim cvetom. U drevnoj Kini orhideje su se često povezivale s plodnošću i smatralo se da pomažu pri začeću. Njena izuzetna lepota prisvojila je danas orhideji status egzotičnog, prefinjenog i ekstravagantnog cveta uz koji povezujemo ljubav, romansu, erotiku i želju za intimnošću.
Ljiljan
Zbog svoje veličine i lepote, ljiljan je oduvek bio cenjen cvet. U staroj Grčkoj bio je posvećen vrhovnoj boginji Heri, kraljici neba, zaštitnici braka i potomstva. Mit kaže da su ljiljani nastali iz kapljica njenog mleka koje su pale na zemlju. Iako ih ima različitih boja, najomiljeniji je beli ljiljan. On je simbol uzvišenosti i čistote i veruje se da postoji još od početka ledenog doba. Ljiljan je i rajski cvet - simbol beskrajne lepote, sreće, besmrtnosti i spasa. Vrlo često se koristi na venčanjima jer simbolizuje odabiranje voljenog bića.
Božur
Poreklo simbolike božura dolazi s Istoka gde, zbog svog gordog držanja i crvene boje života, lepote, bogatstva i sjedinjenja, ovaj cvet simbolizuje čast i bogatstvo.

KAKO I U KOJIM PRILIKAMA SE POKLANJA CVEĆE
Sveže cveće u formi buketa, aranžirano u posudi, korpi ili na stalku možete poklanjati u svim prilikama, osim ako idete u službenu posetu, kada se cveće ne nosi. Prilikom poklanjanja rezanog cveća često se javlja nedoumica - sa omotom ili bez njega. U nekim zemljama cveće se poklanja uvijeno u dosta celofana, mrežica i mašnica. Tamo gde je običaj da lepota cveća govori sama za sebe, omot je krajnje skroman i skida se pre nego što se cveće preda. Kod nas se nikada ne poklanja paran broj cvetova, što nije opštevažeće pravilo i razlikuje se od zemlje do zemlje. Jedan cvet, bez obzira na vrstu, poklanja se iz sentimentalnih razloga, tri ili pet biće dovoljno za godišnjice ili rođendane, a više njih uzimajte za važnije prilike. I ovde budite umereni - isuviše raskošan i prevelik buket može da bude znak neukusa. Dobro procenite količinu cveća kad izlazite s nekim kako se vaš znak pažnje ne bi pretvorio u znak smetnje, a cveće uvenulo zbog nedostatka vode. Takođe, kažu da nije pristojno poklanjati orhideje damama jer neodoljivo podsećaju na ženski polni organ, niti je pristojno pokloniti samo jednu orhideju, osim ako nije luksuzno upakovana. Za intimnu večeru udvoje najbolje je odabrati cvetne aranžmane sa dve sveće koje će prijatnu atmosferu učiniti i romantičnom. Cveće intenzivnog mirisa nikada ne nosite u bolnicu, za tu priliku uzmite korpu voća jer će vitamini i vedre boje ubrzati oporavak bolesnika i vratiti im optimizam.