Broj 112
Početna > Lepi i zdravi > OPUSTITE SE

Oslobodite se napetosti

OPUSTITE SE

Čini vam se da je teško isključiti se i napuniti se energijom... Ove jednostavne tehnike će vam uspeti bilo kada, bilo gde i bez troškova

Svakodnevne napore lako možete ublažiti ako u toku dana pronađete način da se opustite. To će vam dati potrebnu energiju i snagu. Ovde ćemo opisati neke od tehnika koje će vam u tome pomoći.
 
  Opustite ramena
  Stres, ljutnja, mnogo posla, sve su to uzroci zbog kojih često automatski skupljamo i podižemo ramena. Sve što treba da učinite jeste da ih svesno opustite i vratite u prirodan položaj. Pri tom smireno duboko udahnite, povucite ramena nagore, a zatim ih uz izdisaj spustite.
  Smeh
  Iako vam nije do toga - smejte se. Posle nekoliko minuta, iz grimase osmeha pojaviće se pravi osmeh i osećaćete se bolje. Promenom muskulature lica, uticaćete na ispuštanje hormona sreće u telo.
  Sanjarenje
  Ponekad, kada smo pod stresom, zaboravimo na bitne stvari u životu, a samo pojačavamo stresnu situaciju. U takvim situacijama vam može pomoći sledeće: zatvorite oči, pokrijte ih rukama i mislite na nešto lepo. Nekoliko minuta vam je dovoljno, a zatim spustite lagano ruke i otvorite oči.
  Voda
  Popijte čašu vode, ali vodite računa da ona ne bude isuviše hladna. Na taj način ćete aktivirati deo nervnog sistema koji je odgovoran za umirenje i opuštanje. Ovo je posebno efikasno kada ste uznemireni.
  Umirujuća muzika
  Svako od nas zna kako muzika može povoljno da utiče na ljude. Posebna muzika za opuštanje ima ritam od 60 udara u minutu, što je posebno umirujuće za srce.
  Opuštajući mirisi
  Naše čulo mirisa povezano je sa centrom za osećaje u mozgu. Bosiljak, lavanda, sandalovina su etarska ulja koja biste mogli da koriste za opuštanje.
  Akupunkturne tačke
  Ako se osećate iscrpljeno i slabo, pomaže pritisak na akupunkturne tačke, na primer, na sredini vaše šake ili tačka na sredini između nosa i gornje usne. Pritisnite tu tačku i nakon nekoliko minuta ćete se osećati bolje.
  Unutrašnji mir
  Ispružite ruke, oba kažiprsta savijte i podignite palčeve. Ostali prsti neka budu ispruženi. Ostanite u tom položaju dva minuta i videćete koliko će vas to opustiti.
  Pogled u daljinu
  Idealno opuštanje za oči kad radite za kompjuterom jeste da potražite neku tačku u daljini. Usmerite pogled prema njoj. Lagano kolutajte očima levo-desno, gore-dole.