Broj 112
Početna > Intervju > LEK PROTIV LJUBOMORE

Jelena Živanović Zana

LEK PROTIV LJUBOMORE

Kada želi da zablista, Jelena oblači belu boju, obično se brani ćutanjem, i veruje da je dobra kuhinja tajna koju svaka žena treba da savlada

Šta je za tebe stil?
  Način doživljavanja sebe. Ranije, u nekim prošlim vremenima, postojale su žene koje nisu bile najlepše, najimućnije, pa su ipak znale kako da se „nose". Za mene je žena od stila ona koja, kada su teška vremena, izgleda kao da „zrači", a kada su dobri dani, svoj novac zna kako da „uloži", ne u gluposti i krpice, već u stvari koje bi samo dopunile njen stil. Za one još neopredeljene, preporučila bih knjigu Elegancija od Ketlin Tezaro, uvek je poklanjam mladim budućim damama, tek da pomognem u izgradnji ličnosti i sopstvenog stila.
  Kada baš hoćeš da zablistaš, šta oblačiš?
  Tada se uglavnom trudim da nosim belu boju, za koju mislim da mi zaista dobro stoji. Garderoba u beloj boji mora biti svedena u kroju i nikako jeftina, jer se na njoj sve vidi. Uvek vrlo malo detalja, a to, opet, treba da budu prave stvari.
  Koliko vremena provodiš ispred ogledala?
  Iako u kući imamo puno ogledala, čak i onih velikih, ne treba mi mnogo vremena za proveru, samo mali osvrt, tek da vidim da li je sve u redu. Ali, kada je neki nastup u pitanju, tu sam u stanju da dobar sat ili dva provedem družeći se sa svojim savršenostima i nesavršenostima.
  Da nisi pevačica, u kojoj ulozi bi se odlično snašla?
  Sigurno bih se bavila nekom vrstom umetnosti. Možda ću zvučati neskromno, ali mi se čini da bih se snašla u bilo kojoj ulozi života. Osim u matematici.
  Koja vrsta muzike te uvek tera da zaplešeš?
  Kako kad. Mislim da to zavisi od raspoloženja i od kvaliteta pesme ili melodije. Sve što je dobro ne može da me ostavi ravnodušnom.
  Šta najčešće naručuješ u restoranu i kakve restorane voliš?
  Volim restorane sa tradicijom, pravim beogradskim duhom. Klub književnika, na primer. Pokojni deda me je, još dok sam bila mala, vodio na čuvene teleće minjone u sosu od pečuraka i krempite, pa mi je to, nekako, ušlo u naviku. Kada prvi put uđem u neku kafanu, iskusno pitam konobara šta je specijalitet, a ako mi kaže da imaju neko jelo sa sosom od gorgonzole, to je to!
  Kuvaš li, šta najčešće?
  Mislim da je dobra kuhinja jedna od tajni koju žena treba da savlada, jedno malo tajno oružje koje su mnoge dame zapostavile, misleći da će se na drugi način iskazati. Zašto? Ništa nije tako teško! Glavni sastojak svakog jela mora biti ljubav prema onima kojima je obrok i namenjen. Obožavam da kuvam, a pored tradicionalne srpske kuhinje, volim da dopunjujem razne recepte, tako da svi budu zadovoljni.
  Na šta mora da miriše muškarac koji bi te privukao?
  Na mog muškarca! Čisto, bez jeftinih parfema i kolonjske vode.
  Koju mušku osobinu nikada nećeš razumeti?
  Što ne shvataju da na ovom svetu postoje žene koje razumeju njihovu detinjastost. Moraju samo da se potrude i da shvate da i mi, žene, imamo svoje igre.
  Za uspešnu vezu, iz tvog iskustva, neophodno je...?
  Ljubav, strpljenje, razumevanje, humor, strast, ljubav...
  Jesi li ljubomorna?
  Dovoljno sam sigurna u sebe da takvu opsesiju ne moram da gajim. Sigurnost je najbolji lek protiv ljubomore. I iskustvo, naravno.
  U kojim situacijama posežeš za lažima?
  Mislim da to ne umem. Shvatila sam da je moja jedina odbrana, a da ne lažem - ćutanje.
  Imaš li životni moto?
  Ceo život isti: Tiha voda brege roni...