Broj 112
Početna > Poznati > INDIRA GANDI

Majka Indije

INDIRA GANDI

Indira Gandi je ceo život provela u borbi za prosperitet naroda Indije, imala je veliku vlast i moć, ali joj je život bio tužan i nesrećan

Indira Prijadaršini Gandi rođena je 19. novembra 1917. u mestu Alahabadu, kao jedino dete Džavaharlala Nehrua, kasnije prvog indijskog premijera. Diplomirala je na Univerzitetu u Bengalu, a studirala je i na Oksfordu. Iako je od rane mladosti aktivna u omladinskim, studentskim i ženskim organizacijama, glavna politička i životna iskustva stekla je uz oca, prvog predsednika Vlade Indije i jednog od osnivača Pokreta nesvrstanih. Godine 1938. pridružila se Nacionalnoj kongresnoj stranci i postala aktivna u pokretu za indijsku nezavisnost. Četiri godine kasnije udala se za Feroza Gandija, koji je takođe bio aktivni član stranke. Kada je Indija stekla nezavisnost 1947. godine i Nehru zauzeo premijersko mesto, Indira je postala njegova službena domaćica. Njoj se Nehru često obraćao za savete u vezi s nacionalnim problemima, a ona ga je pratila i na putovanjima u inostranstvo.
Uticajna politička figura
Izabrana je za izvršno telo Kongresne stranke 1955. godine i tako postala nacionalna politička figura, da bi četiri godine kasnije postala i predsednica te stranke na godinu dana. Šezdesetih godina, za vreme kinesko-indijskog pograničnog rata, koordinirala je aktivnosti civilne obrane. Nakon smrti njenog oca, u maju 1964, Indira je postala ministarka informacija i portparol u vladi Lala Bahadura Šastrija, a boraveći na toj dužnosti, povećala je vreme emitovanja radijskog i televizijskog programa, omekšala cenzuru i odobrila projekat planiranja porodice preko televizijskih obrazovnih emisija. Kada je u januaru 1966. Šastri iznenada preminuo, Indira ga je nasledila na premijerskom mestu, a naredne godine je izabrana za premijerku. Na izborima 1971. bila je čelna osoba stranke i osvojila je ubedljivu većinu glasova. Četiri godine kasnije optužena je za neprincipijelno vođenje kampanje, ali se oduprla sudskoj odluci da se povuče sa vlasti. Umesto toga, donela je odluku o cenzuri štampe, ukidanju građanskih prava i progonu neistomišljenika. Ostajući neokaljana u toj aferi, optužila je deo svoje stranke da pokušava da je ukloni sa položaja i, umesto podnošenja ostavke, 26. juna 1975. godine proglasila je vanredno stanje, sve dok indijski Vrhovni sud nije odbacio optužbe protiv nje.
Tragična sudbina porodice
Što je duže bila na vlasti, Indira je sve više mnoge aspekte javnog života u Indiji stavljala pod svoj strogi nadzor. Mnogi su u tim njenim potezima videli uticaj njenog politički neiskusnog mlađeg sina Sandžaja, kome se Indira sve više obraćala za pomoć. Nadajući se kako će tako pokazati javnu podršku svom režimu, organizovala je u martu 1977. godine opšte izbore. Međutim, ne samo da nakon proglašavanja izbornih rezultata Indira Gandi više nije bila premijerka već nije izabrana ni u indijski parlament, a Kongresna stranka je doživela strašan poraz. Ipak, na izborima u maju 1980. Indira Gandi je priredila spektakularan povratak i oformila većinsku vladu. Indija je bila šokirana 23. juna 1980. godine, kada je, nesrećnim slučajem, u sportskom avionu poginuo Sandžaj Gandi, njen mlađi sin, pripreman da nasledi majku u velikim državničkim poslovima. Stariji sin Radživ, pilot na redovnim linijama, morao je da nasledi dužnost poginulog brata, mada se zna da je to uradio protiv svoje volje, jer nije voleo politiku. Ipak, na molbu majke, posle tragične pogibije brata, zakleti pilot napušta nebo i silazi na užarenu političku scenu. Za vreme ovog mandata, Indira Gandi sukobila se sa nacionalističkim separatističkim pokretima, a 1984. godine naredila je vojne napade na sektu Sika. Dva njena telohranitelja, militaristički nastrojeni Siki, usmrtili su je 1984. godine ispred rezidencije u Nju Delhiju. Na njenu sahranu došli su najviši državnici iz sto svetskih zemalja. Posle njene smrti, Radživ Gandi, njen stariji sin, izabran je za premijera Indije, da bi 21. maja 1991. poginuo i on od podmetnute bombe. Indira je tada bila mrtva sedam godina. Bilo bi previše da je doživela i ovu smrt.