Broj 112
Početna > Zanimljivosti > IGRA ZA DVOJE

Simboli ljubavi

IGRA ZA DVOJE

Viktor Igo pokušao je čitav svemir da svede na jednu osobu, Eva Gabor je tvrdila da je ljubav igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobediti, a Cezar je mislio da, ako ljubi, niko mu ne može ništa. Duško Radović izrekao je najlepšu definiciju ljubavi, koje treba s vremena na vreme da se setimo: „Tako je malo ljubavi među ljudima. Ko ume da voli ne bi trebalo ništa drugo da radi"

Kupidon
  Kupidon je rimski bog ljubavi koji se često se poistovećuje sa grčkim bogom Erosom. Prema mitu, ukoliko vas pogodi Kupidonova strela, odmah ćete se zaljubiti. Ipak, često se postavljalo pitanje zbog čega Kupidon nosi povez preko očiju? Odgovor je da pokaže da je ljubav slepa! Ne možemo birati u koga ćemo se zaljubiti, to nas naprosto snađe, kao grom iz vedra neba... ili, kao strela iz Kupidonovog luka. Rimski bog ljubavi ima dve vrste strela: zlatne i olovne. Ukoliko vas pogodi zlatna strela, vaša ljubav je čista i devičanska, ali ako vas pogodi od olova, vaša ljubav više neće imati veze sa strašću i užicima.
  Srce
  Zašto, prema tradicionalnom verovanju, pored svih drugih organa, volimo baš srcem? Možda zato što srce brže kuca kada je prisutan onaj koga volimo ili, jednostavno, „tuče" u grudima. Različite kulture imaju različita shvatanja, ali slika srca koje simbolizuje ljubav, poreklom još iz vremena drevnog Egipta, postala je neobično popularna na čestitkama širom sveta, a posebno za Dan zaljubljenih. Strela kojom je srce probodeno, a navodno ju je odapeo Kupidon, ima dvostruko značenje - da ljubav može da nas napadne naglo i da može da bude bolna.
 
  Od mačke do krave
  Stari Egipćani imali su Hator, koju su prvobitno obožavali Nubijci, a Vikinzi su imali Freju. Hator je prvobitno bila nubijska boginja rata sa likom razgoropađene lavice. Kada je postala egipatska boginja ljubavi i majčinstva, preobražena je likom u kravu pitomog izgleda, čije je mleko postalo piće i hrana bogova. Ali, nemojte ni to da vas zavara - ona je bila jedna od najmoćnijih i najvažnijih boginja među njima.
 
  Sa zaleđenog severa
  Kao norveška boginja ljubavi i žudnje, Freja je ponekad letela sa ogrtačem od orlovih pera, ponekad je jahala na leđima ogromnog vepra, a nekada je jezdila u kočiji koju su vukle mačke. Pored toga, imala je i vremena da predvodi Valkire, ratnice koje su nosile heroje u Valhalu, dvoranu mrtvih.
 
  Feromoni
  Nije nikakva tajna da u nečijoj privlačnosti ili odbojnosti za suprotni pol veliku ulogu ima miris te osobe. Nije tajna ni da se na određene mirise koje nečije telo proizvodi - feromone - reaguje tako što nam ta osoba postane seksualno privlačna. Feromoni su takve hemikalije koje u podsvesti posreduju osećajne znake prema suprotnom polu. Oni hemijski nadražuju prirodnu privlačnost i bude učestalu seksualnu želju kod žena i muškaraca. Neki ljudi tvrde da zaljubljivanje više zavisi od hemijskih supstanci nego od bilo čega drugog. Ako imate partnera, da li mislite da on ili ona divno mirišu? Da li je to zbog njihovog parfema... ili je u pitanju nešto mnogo skrivenije...