Broj 112
Početna > Lepi i zdravi > DIVERTIKULOZA

Bolest debelog creva

DIVERTIKULOZA

Divertikuloza, koja se obično javlja kod osoba starijih od 50 godina, poremećaj je kod kojeg se na zidu debelog creva stvaraju džepovi, tj. divertikuli. Kad se sluzokoža jednog ili više takvih džepova upali, nastaje divertikulitis. Većina oboljenja verovatno je posledica ishrane siromašne vlaknima, a bogate rafinisanim ugljenim hidratima

Bolest se retko javlja pre dvadesete godine, ali prosečno oboleva više od 40 odsto osoba starijih od 50 godina, a 50 odsto starijih od 70 godina. Mnogi oboleli pate od sindroma nadraženog creva. Kad jedete rafinisanu hranu, crevni mišići moraju dodatno da se napinju kako bi pomerili lepljive, suve ostatke hrane pa povremeno može da ih uhvati grč. Raste pritisak zbog kojeg se crevo širi, a džepovi na sluzokoži (divertikuli) pritiskaju se prema spoljašnjoj strani izbočenog zida. Ovi istureni delovi obično ne izazivaju teškoće, ali mogu da izazovu zatvor ili proliv ili uporan bol, obično s leve strane, koji ponekad ublažava puštanje vetrova. Moguće komplikacije su divertikulitis (upala ili infekcija džepa), krvarenje iz naprslog džepa i zaplet creva.
  Pravilna ishrana kao prevencija
  Divertikuloza je retka ukoliko je ishrana normalna i sadrži mnogo vlakana. Treba da jedete pet porcija povrća (uključujući grašak i pasulj) i voća dnevno, kao i koštuničavo voće i semenke (koje morate dobro da sažvaćete). Osim toga, birajte jela od integralnih žitarica, a ne od belog brašna ili belog pirinča. Nemojte dodavati pšenične mekinje i druga nerastvorljiva vlakna u ishranu, jer mogu da nadraže creva. Kod ishrane bogate vlaknima potrebno je i mnogo tečnosti - trebalo bi svakog dana da popijete najmanje osam čaša tečnosti na bazi vode. Još jedan važan način sprečavanja bolesti je svakodnevno vežbanje. Time se masiraju creva i sprečava zatvor, koji je važan faktor rizika kod divertikulitisa. Uzimanje svežeg belog luka ili tableta tri puta dnevno sprečava bakterijsku aktivnost, što može da doprinese sprečavanju divertikulitisa.
  Lečenje
  Dok vas boli, pustite da se debelo crevo opusti i odmori tako što ćete izbegavati mlečne proizvode (osim jogurta) i hranu od pšenice i drugih žitarica. Možete da jedete zobenu kašu koja je stajala potopljena preko noći, a kuva se u sojinom mleku. Jedite povrće, supe, pire od jabuka, voće i jogurt od dva dana, potom dodajte ribu, tamni pirinač i mahunarke. Vratite se na normalnu ishranu kad se simptomi povuku. Za dugoročno zdravlje creva uzimajte jednu kašiku orahovog, lanenog ili maslinovog ulja dnevno, čime ćete uneti u organizam esencijalne masne kiseline koje pomažu suzbijanje upala. Da biste sprečili upalu, uzimajte svakodnevno multivitaminski i mineralni dodatak.
  Ako se jave novi simptomi ili prirodne terapije ne poprave stanje, potražite pomoć lekara, a ukoliko imate jake bolove u želucu, naročito ako su praćeni temperaturom ili povraćanjem ili primetite krv u stolici, odmah zatražite pomoć.