Broj 112
Početna > Zanimljivosti > AFRIČKA LJUBIČICA

Ukrasne biljke

AFRIČKA LJUBIČICA

Ljubičica je veoma popularna vrsta u našim domovima, pre svega zbog dekorativnosti, jer cveta cele godine i nije teška za uzgajanje

Saintpaulia ili afrička ljubičica poznata je i omiljena biljka koja cveta tokom cele godine. Pre stotinak godina doneta je iz Južne Afrike i od tada do danas razvilo se više od 3000 različitih vrsta. Ove današnje, koje gajimo u stanu, imaju malo sličnosti sa izvornim oblikom. Cvet joj je bez mirisa, a ime je dobila zbog izvorne tamnoljubičaste boje. Ljubičica se javlja u više boja - ružičastoj, beloj, crvenoj i nekoliko pastelnih, a postoje i dupli varijeteti.
 
  Ljubičica je višegodišnja biljka. Voli vlagu, ali je treba umereno zalivati vodom sobne temperature. Iako je zalivamo odozgo, da bi se navlažili kapilarni korenčići koji su u zemlji na povšini, treba izbeći kvašenje listova i centralnog dela biljke. Peteljke i listovi su podložni truljenju ako su stalno nakvašeni. Obavezno treba isprazniti donju posudu u koju se slila voda iz saksije. Uvelo, oštećeno lišće i ono koje je promenilo boju treba redovno odstranjivati. Ljubičica ne voli promaju pa pripazite na mesto gde je stavljate. Preporučljivo je držati je na istočnom, zapadnom ili severnom prozoru. Treba joj puno svetla, ali ne direktnog sunca, osim zimi. Odgovara joj toplo, ne manje od 12 stepeni, najbolje je oko 18. Prihranjuje se leti na tri-četiri nedelje tečnim đubrivom.
 
  Kako je presaditi
  Ljubičicu presađujemo kada joj se listovi usitne i kada su nagomilani, otprilike svake druge godine. Bolje cvetaju u manjim saksijama. Ne treba ih držati u dubokim saksijama jer imaju plitak koren. Dobro uspevaju u tresetnom kompostu. Ako imate ljubičicu koja duže vreme nije cvetala, pokušajte da smanjite zalivanje. Lako se razmnožava pomoću lista s peteljkom. U proleće peteljku lista stavite u vodu ili zemlju. Takođe, kad vidite da listovi počinju da bivaju sve manji, vreme je za presađivanje.