Broj 111
Početna > Zanimljivosti > VESELI LJUBIMAC

Francuska pudla

VESELI LJUBIMAC

Pudle spadaju u jednu od najstarijih rasa. Prema nekim zapisima, gajene su još u staroj Grčkoj. Čak je i prvi rimski car Avgust imao pudlu. Po odluci Međunarodne kinološke federacije, pudla je francuska rasa, ali se teško može dokazati da je to domovina pudli. Pretpostavlja se da je nastala ukrštanjem barbeta, koji je brodovima stigao iz severne Afrike, i portugalskog vodenog psa. Njene osnovne osobine su da rado ide u vodu, dobro pretražuje teren, aportira divljač iz vode, tako da su nekada služile kao lovački psi.

Karakteristike
Izuzetno su inteligentne, vesele naravi, živahne i privržene. Sklone su dresuri i gotovo da nema radnje koju pudla ne može da savlada ukoliko su zahtevi u skladu sa njenom veličinom, snagom i kondicijom. Kod dresure i vaspitanja vlasnik mora da bude uporan i staložen i u tom slučaju uspeh neće izostati. Pudle se ne linjaju i nemaju nikakav miris pa su zato idealne za kućnog ljubimca i suživot u stanu. Ova rasa je, zahvaljujući svojoj gracioznoj građi, u igri neumorna, brza i okretna. Savršena je ukoliko imate decu jer nije agresivna, a imaće strpljenja da se igra sa detetom ceo dan. Mogu da dožive duboku starost i ovo je, po nekim podacima, najdugovečnija rasa. Sve ove osobine učinile su je jednim od omiljenih pratilaca ljudi.

Obaveza vlasnika
Obaveza vlasnika psa sa „lavljom frizurom" jeste održavanje dlake. To podrazumeva redovno šišanje na dva-tri meseca i svakodnevno češljanje. Iako češljanje može da se učini opterećujućim, nije. Četka se svaki dan i za to je potrebna četka ili češagija i metalni češalj. Može se kupiti u svakom pet šopu. Dlaka pudle koja se održava mekana je i nežna kao vuna.