Broj 111
Početna > Zanimljivosti > UPOZNAJTE SVET BRIDŽA

Intelektualni sport i razonoda

UPOZNAJTE SVET BRIDŽA

Stručnjaci naglašavaju da je to igra koja stimuliše dorzolateralni korteks - deo mozga za koji se pretpostavlja da utiče na imuni sistem

Bridž nije samo igra i razonoda, što je u njenom nastajanju i bilo tačno, već je u svetu priznat kao sport duha i inteligencije, kome sve više mladih skida kapu i odaje priznanje. Od samih početaka ovu kartašku igru prati epitet stvaranja imidža visokog društvenog sloja, pogotovo među damama, a takav status je zadržala sve do početka 20. veka. S vremenom su razbijeni tabui da je bridž igra aristokrata, diplomata i starih dama, pa je sve više poklonika mlađe populacije u celom svetu koji su uključeni u takmičenja svih nivoa, i to od turnira klubova, gradova, zemalja pa sve do svetskih prvenstava i olimpijada.
  Kada sagledate bridž iz intelektualnog ugla, pobedu odnosi par igrača koji je najuspešnije rešio postavljene probleme za zelenim stolom, koji su ostvarili posredstvom raspodele karata.
  Originalnost samo jedne podele karata potvrdili su svetski matematičari kada su izračunali da je potrebno odigrati 635.013.599.600 podela ne bi li samo jedan igrač dobio iste karte.
  Fascinira saznanje da bi, s obzirom na to da je za odigravanje jedne podele uobičajeno vreme oko deset minuta, trebalo igrati oko deset miliona godina po deset sati dnevno da bi jedan igrač dobio iste karte.
 
  Nikad nije kasno da naučite
  Praksa je pokazala da mališani koji dobro barataju računicom do 40, a još brže do 13, mogu uspešno da startuju sa obukom bridža. To znači da su šestogodišnjaci zreli da upoznaju svet bridža. S druge strane, i penzioneri sasvim lako mogu da nauče ovu interesantnu igru i tako uđu u veliku bridžersku familiju. Bez obzira na to koliko godina imate i čime se u životu bavite, možete naučiti bridž. Kroz razonodu mladi će izgraditi svoj karakter, obogatiti ličnost vrlinama, dok će oni malo stariji borbama za stolom i pobedama nadoknaditi neka zadovoljstva koja su propustili u mladosti.
 
  Jača imuni sistem
  Eksperti ističu da igrajući bridž možete snagom volje ojačati imuni sistem i upravljati njime u borbi protiv uzročnika mnogih oboljenja. Studija istraživača sa Univerziteta Berkli ukazuje na to da igranje bridža ljude nagrađuje većim brojem imunoćelija. Stručnjaci naglašavaju da je bridž igra koja stimuliše dorzolateralni korteks - deo mozga za koji se pretpostavlja da utiče na imuni sistem.
 
  Igra uz koju se ne stari
  Ovu briljantnu igru obično igraju vršnjaci, prijatelji i oni koji imaju slične poglede na život ili se čak bave istim poslom. Dešava se često da se za zelenim stolom sretnu protivnici potpuno drugačijeg profila u odnosu na životni poziv i godine. Neverovatno je koliko samo prijatelja možete steći za bridž stolom. I ne „pecajte” se na varijantu da morate biti dobar matematičar da biste igrali bridž. Kažu da je bridž više igra asocijacije i detekcije. To je igra puna strasti u kojoj se prepliću i istovremeno dopunjuju inteligencija, psihologija, hladnokrvnost, mašta, rezonovanje... Igrajući bridž, nikada nećete ostariti!

  Terapija protiv usamljenosti
  Kada mu je mladi prijatelj rekao da ne zna da igra bridž, engleski mislilac i pisac Somerset Mom mu je odgovorio: „Dragi mladiću, vas čeka veoma tužna starost! Ja bih učio decu da igraju bridž, jer bi im to koristilo u poznijim godinama kada sve ostalo otpadne - sport, seks, ambicija... Ostaje im jedino bridž kao uteha i razonoda”.