Broj 111
Početna > Poznati > TINA TARNER

Jednostavno najbolja

TINA TARNER

Višestruki osvajač Gremija, budista i glumica, Tina Tarner je jedna od najpopularnijih svetskih pevačica u istoriji muzike, koja i dalje zadivljuje svojom energijom i izgledom

Kada je pre osam godina odlučila da se povuče sa scene, mnogi su sumnjali da je penzija pravo rešenje za večno mladu muzičku ikonu. To je potvrdila na povratničkoj, jubilarnoj 50. turneji koju je pratilo ogromno interesovanje fanova. Neumorna bakica skakala je po dva sata, ređajući hit za hitom. A kako je sve počelo?
  Mala Ana
  Tina Tarner je rođena kao Ana Mej Bulok u Tenesiju 26. novembra 1939. godine. Ona je mlađa ćerka Zelme, Čiroki Indijanke i fabričke radnice, i Flojda Ričarda Buloka, baptističkog sveštenika. Kada je imala 15. godina, njeni roditelji su se razveli. Nakon razvoda, Anina starija sestra Alin je pripala ocu i zajedno sa njim se preselila u Sent Luis, a Ana je ostala da živi sa bakom. Ipak, samo godinu dana kasnije, njena baka umire i Ana se pridružuje sestri i ocu. U Sent Luisu je pohađala srednju školu, gde je i počela da posećuje sa sestrom noćne klubove. U jednom od klubova Ana je upoznala r&b muzičara Ajka Tarnera i izrazila želju da peva zajedno sa njim. Ajk je u početku bio skeptičan u pogledu Aninog nastupanja, ali je ipak dozvolio da postane njegova pevačica. Sa 18 godina je postala poznatija pod imenom Mala Ana.
 
  Tina i Ajk
  Ajk Tarner, koji je rodom iz Misisipija, važio je za jednog od pionira rok revolucije na američkom jugu i Anin rad sa njim za nju je značio veliku šansu. On je 1951. godine snimio sa grupom Kings of Rhythm, rokabili pionirom Semom Filipsom i pevačicom Džeki Brenston prvu rokenrol melodiju u istoriji. Tarner je, kao gitarista i pijanista, pedesetih nastupao sa B. B. Kingom, Haulin Volfom, Madijem Votersom i Vilijem Diksonom. Ana i Ajk su postali fantastičan par na sceni, ali i van nje, pa krajem pedesetih ona već predvodi šou Ajka i njegovog pratećeg benda Kings of Rhythm. Budući da se 1960. godine nije pojavio pevač koji je trebalo da snimi pesmu Zaljubljena budala, otpevala ju je Ana. Pesma je postala veliki hit dosegnuvši drugo mesto na američkoj top-listi. Muzički par je 1962. godine u Tihuani postao i bračni par. Ona je u tom trenutku već bila u drugom stanju. Ajk je odlučio da promeni Anino ime u Tina Tarner. Muzičku karijeru su nastavili, s tim što su njihovi hitovi imali odličan uspeh kod kritičara, ali ne i komercijalni uspeh. Ipak, led je 1971. godine probio jedan singl - Proud Mary.
 
  Kriza u braku i karijeri
  Naredne godine su za Tinu bile veoma teške. Sredinom '70-ih njihov brak je počeo da se raspada zbog Ajkovog drogiranja i lošeg psihičkog stanja. Albumi su doživljavali neuspehe. Već 1976. godine, nakon svađe uoči nastupa u Dalasu, Tina napušta Ajka, koji ju je ostavio sa ni manje ni više nego 36 centi. Sledećih nekoliko meseci Tina se krila od njega odsedajući kod prijatelja. Posle dve godine, nakon 16 godina braka, razvode se. Iste godine izdaje prvi album Rough, koji nije imao dobru prodaju.
  Mnogo se šuškalo o navodima da Ajk maltretira Tinu, a sve je izašlo na videlo kada je ona objavila biografiju Ja, Tina, u kojoj je bivšeg supruga opisala kao narkomana, alkoholičara, nasilnika i ljubomornog tiranina. Čak je 1993. godine snimljen popularni film Šta ljubav ima s tim, u režiji Brajana Gibsona. Ajk Tarner je u sopstvenoj autobiografiji Taking Back My Name (2001) priznao da je suprugu „šamarao", da je umeo da je „obori pesnicom na zemlju bez razmišljanja", ali da je „nikada nije tukao". Osporio je interpretaciju svog lika u Gibsonovom filmu i ocenio da je film naneo ogromnu štetu njegovoj karijeri. Ajk Tarner je nekoliko godine pred smrt u jednom intervjuu rekao da je „frustriran" zbog načina na koji je „demonizovan u medijima".
 
  Najveći hitovi
  Veliki povratak na muzičku scenu Tina Tarner je doživela 1984. godine albumom Private Dancer. Hitovi sa ovog albuma, What's Love Got To Do With It i Typical Male, mesecima su bili na svetskim muzičkim top-listama. Velika svetska turneja koja je usledila urodila je vrhuncem popularnosti ove pevačice. Sledeće godine imala je zapaženu ulogu u trećem nastavku filmskog serijala Pobesneli Maks i još jedan hit We Don't Need Another Hero. U 1986. ušla je hitom Typical Male, najavom solidnog albuma Break Every Rule. Na sam vrh vratila se 1989. hitom The Best i novim platinastim albumom Foreign Affair. Ušavši u šestu deceniju života, Tina je usporila ritam, proredila turneje i snimanja, objavila tek dva albuma: Wildest Dreams (1996) i Twenty Four Seven (1999). Njena karijera kasnije je išla samo uzlaznom putanjom. Zajedno sa Eltonom Džonom i Šer izvodi svoje hitove iz '80-ih. Već 2000. godine započinje turneju Twenty Four Seven. Posle tri godine sa Filom Kolinsom snima pesmu Great Spirits.
  All The Best, dvostruka kompilacija iz 2004, okuplja sve njene hitove iz samostalne karijere, brojne duete i nekoliko najpoznatijih pesama iz perioda saradnje sa Ajkom. Veliki „bum" na muzičkoj sceni napravio je njen duet sa Erosom Ramacotijem 1997. godine i pesma Cose della vita za koju je napisala tekst na engleskom jeziku. Iste godine u decembru umire njen bivši muž Ajk, s kojim nije imala nikakve veze u poslednjih 30 godina. Ajk Tarner preminuo je u svom domu u Kaliforniji. Zauvek će ostati zapamćen po burnoj vezi sa Tinom Tarner.
 
  Mirni dani energične Tine
  Kada je napunila 68 godina, 2008. godine nastupila je zajedno sa Bijonse Nouls na 50-godišnjici dodele nagrada Gremi, što je njen prvi veći nastup nakon turneje Twenty Four Seven. U septembru prošle godine započela je turneju u povodu 50. godišnjice rada pod nazivom Tina!: Pedeseta godišnjica. Nakon uspeha u SAD, 14. januara ove godine započela je nastupe po Evropi.
 
  Poslednjih 20 godina Tina živi mirnim i povučenim životom u Švajcarskoj u Kuznahtu, na obali Ciriškog jezera, i Francuskoj sa dečkom Ervinom Bahom, najpoznatijim nemačkim producentom i direktorom muzičke kuće EMI.
 
  Ušla je u Ginisovu knjigu rekorda 16. januara 1988. kao samostalni izvođač koji je nastupio pred najviše publike - 184.000 ljudi.
  Tarnerovi su 1991. uvršteni u Kuću slavnih rokenrola, a Ajk je u to vreme služio dvogodišnju kaznu zatvora zbog posedovanja kokaina.