Broj 111
Početna > Lepi i zdravi > ŠUMADIJSKI ČAJ

Aroma dobrog raspoloženja

ŠUMADIJSKI ČAJ

Topla žestoka alkoholna pića karakteristična su za prostor centralne Srbije, i to je odličan način da se zagrejete i budete nasmejani tokom hladnih zimskih dana

Šumadijski čaj je piće sa oko 25 procenata alkohola. Manja jačina od 20 i veća od 30 procenata narušava osnovnu aromu i karakteristična svojstva pića. Sastavni deo pijenja je i udisanje pare. Priprema se obično vezuje za meku rakiju lošijeg kvaliteta, koju je na taj način moguće iskoristiti. Ipak, treba biti veoma pažljiv u izboru. Pravi ljubitelji i poznavaoci rakije uvek se opredeljuju za kvalitetnu jaču rakiju kao polaznu sirovinu. Količina šećera treba da bude takođe oko 25 odsto od ukupne količine tečnosti za pripremu. Količina rakije i vode treba da bude takva da se postigne jačina od 25 procenata čistog alkohola. Na primer, 5,5 dl rakije jačine 45 procenata i 4,5 dl vode ukupno daju taj procenat. Takođe i 6 dl rakije od 40 procenata i 4 dl vode. Isto se dobija i sa 7,5 dl jačine 33 procenta i 2,5 dl vode... Šumadijski čaj brže „hvata" zbog povećanog sadržaja šećera, ali i brže se od njega trezni. Ako je pravilno spremljen, od njega nikada ne boli glava.
 
  Za šumadijski čaj je potrebno:
  - litar meke ili 0,6 l ljute rakije
  - 0,4 l vode
  - 250 g šećera
 
  Priprema
  Šećer se stavi u sud i lagano otapa. Poželjno je staviti sasvim malo vode, kašičicu do dve, ukoliko je vatra jaka, da ne bi zagoreo šećer, koji kasnije kvari aromu pića. Kada postigne boju, preko istopljenog šećera nalije se voda. Tek nakon otapanja cele količine šećera dodaje se rakija jer bi se zagrevanjem rakije nepotrebno gubio alkohol.
  Ukoliko u rakiji postoji izvesna količina metil-alkohola, njegova tačka ključanja je oko šest-sedam stepeni niža od tačke ključanja etil-alkohola. Kod takve rakije, kada započne pojava prvih sitnih mehurića, njihov intenzitet počinje prividno da slabi posle desetak sekundi sa tendencijom ka smanjenju, pa tek nakon toga ponovo počinje strujanje, što je znak da je metil ispario. Drugi intenzivniji nalet ključanja znak je da je počelo isparavanje etila. Kod kvalitetne rakije, koja ne sadrži otrovni metil-alkohol, ova pojava izostaje. Rakija je u trenutku kada baci prvi ključ skoro gotova. Kada se skloni sa vatre, treba u tu količinu dodati bar oko 0,5 dl ruma, čija aroma neće dominirati ali će neverovatno doprineti neponovljivoj aromi šumadijskog čaja. Zavisno od ukusa, u ovako pripremljeno piće može se dodati po želji još izvesna količina šećera, ko voli slađe. Služiti u debljim, prethodno zagrejanim čašama.
 
  Kako se pije:
  Naravno da je udisanje pare sastavni deo uživanja i ugođaja, da bi se osetila puna aroma, ali ne iz neposredne blizine. Pije se kao i vruća kafa tankim srkanjem.
 
  Savet:
  Ne podgrevati naknadno, bolje je spremiti potrebnu količinu koja će se popiti, a ako nedostaje, spremiti ponovo.