Broj 111
Početna > Putovanja > SOBE KAO ATRAKCIJA

Hoteli u kojima su odsedali poznati

SOBE KAO ATRAKCIJA

U nekim hotelima, s vremena na vreme, pored standardne klijentele sobu je umela da rezerviše i loše našminkana gospođa Istorija, koja ima toliko toga da kaže danas

Bilo da su svedočili o prekomernoj količini droge Dženis Džoplin ili trenutku kada je Sid Višiz ubio svoju devojku Nensi, zidovi pojedinih hotelskih soba čuli su i videli stvari o kojima većina nas zna tek iz medijskih naklapanja. 100, 1738, 16, 105, 217... To su brojevi sa izuzetno dramatičnim sećanjima.
 
  Soba 203 - Bili Holidej
  Agenti odeljenja za narkotike pokucali su 22. januara 1949. godine na vrata sobe 203 hotela Mark Tven u San Francisku. Dama koja im je otvorila zvala se Bili Holidej, džez pevačica, koja je zaboravila na vreme da sakrije svoje zalihe opijuma. Danas soba nosi ime po njoj, a zidove recepcije krase njeni portreti i umetnička dela. Nostalgično džezersko noćenje košta 200 dolara. Ne računajući opijum, naravno.
 
  Soba 16 - Oskar Vajld
  „Zidna tapeta i ja smo u dvoboju na smrt. Jedno od nas mora otići", izgovorio je irski književni genije u sobi broj 16 pariskog hotela maštovitog naziva L'Hotel, pre nego što je tapeta izvojevala predvidivu pobedu. Vajld je umro u potpunoj besparici, a sobu koja ga je otpratila na drugi svet danas ukrašavaju sto godina stara pisma hotelskog osoblja u kojem ga mole da plati račune. U međuvremenu, L'Hotel je napredovao pa je danas ozbiljan hotel sa pet zvezdica, u kome će vas jednodnevni dvoboj s tapetama koštati skoro 1000 dolara.
 
  Sobe 1738, 1740, 1742 - Džon Lenon & Joko Ono
  Kosmati pacifisti odlučili su da daju šansu miru 26. maja u hotelu Kraljica Elizabeta u Montrealu. Nedelju dana izležavanja u krevetu pod opsadom čopora novinara, fanova i znatiželjnika urodilo je snimkom pesme Give Peace a Chance i posebnom tarifom za svakog sledećeg gosta koji bi poželeo da iznajmi tu kvadraturu rok istorije. Mesto mira i slobodne ljubavi danas dolazi s nalepnicom od 500 dolara za noć.
 
  Soba 418 - Stiven King
  Hotel Stenli u Koloradu poslužio je kao inspiracija za Isijavanje, roman Stivena Kinga prema kome je snimljena TV serija, kao i film sa Džekom Nikolsonom u glavnoj ulozi. Pustoš i strava hotela, tačnije sobe 418 u kojoj je King svojevremeno odseo sa svojom ženom, bili su dovoljni da kultni pisac trilera smisli zaplet priče. Delovi serije snimljeni su baš u Stenliju, a te epizode, kao i film, svakodnevno se vrte na TV ekranima i prijemnicima po sobama.
 
  Soba 8 - Majkl Džekson
  Apartman u hotelu Kempinski u Berlinu, koji čine dnevna soba s kaminom, dve spavaće sobe, kancelarija, kuhinja, trpezarija, privatna sauna i posebno dodeljena posluga, ipak je ostao zapamćen po balkonu sa koga je Majkl Džekson preko ograde mahao svojom bebom kao da se radi o lutkarskoj predstavi. Iako je kasnije priznao „stravičnu grešku”, uz objašnjenje „da ga je ponelo uzbuđenje trenutka", ova scena ostala je neizbrisiva u mislima miliona gledalaca.
 
  Soba 105 - Dženis Džoplin
  Američka pevačica Dženis Džoplin, bela kraljica bluza, pronađena je mrtva 4. oktobra 1970. godine u motelu Lendmark motor u Los Anđelesu. Iako na vrhuncu slave, sjajna pevačica bila je dugo navučena na droge i alkohol, što je najverovatnije uticalo na njen stalni osećaj tuge i depresije. Na svom poslednjem koncertu, 12. avgusta 1970, očajnim glasom je uzviknula publici: „Ja sam zvezda, ali niko ne želi da spava sa mnom!" Dženis je često poređena i sa gitaristom Džimijem Hendriksom, sa kojim je imala seksualnu vezu (zatekli su ih u intimnom odnosu u jednom kupatilu) i koji je umro u 27. godini od prekomerne količine droge. Bila je u vezi i sa frontmenom grupe Dors Džimom Morisonom, koji je takođe preminuo sa 27 godina.
 
  Soba 100 - Sid Višiz
  Basista Seks pistolsa Sid Višiz optužen je za ubistvo 1978. godine kada je u njujorškom hotelu Čelzi u hotelskoj sobi broj 100 pronađena njegova devojka Nensi u crnom grudnjaku i gaćicama, oblivena krvlju sa dubokom ranom u stomaku. Višiz je bio optužen za ubistvo, ali je umro godinu dana kasnije od prekomerne doze, u 21. godini.
 
  Soba 103 - Merilin Monro
  Obožavaoci plavokose filmske dive redovno hodočaste u hotel Balantajns u Palm Springsu. Tamo, u sobi 103, Merilin je tražila utočište od kraja četrdesetih pa nadalje. Nazvana Roze lepotica, navedena soba nije jedina atrakcija hotela. Štaviše, više njih je u znaku neke holivudske zvezde, a u trenucima zvezdane dosade možete i slagati puzle s Merilinkinim likom.
 
  Soba 551 - Ernest Hemingvej
  Hotel Ambos Mundos u Havani je u aprilu 1948. zarobio imaginaciju tada već kultnog američkog pisca koji je na Kubi završio bežeći od ralja slave u matičnoj zemlji. Prozori sobe otvarali su pogled na luku i tvrđavu u daljini. Pripovedački div tada je ostao samo dva dana, ali kada se vratio četiri godine kasnije, zatražio je istu sobu. Prostor iza vrata s brojem 551 i danas je službeno rezervisan za Hemingveja i sobarica ga posprema svaki dan. Možda zbog turista koji svakodnevno dolaze da vide gde je pisac radio i spavao. Rukopisi, pisma, Matisova slika i čaša vode pored kreveta otprilike zaokružuju inventar Hemingvejevog gostovanja.