Broj 111
Početna > Prica > SIN MI JE ULEPŠAO ŽIVOT

Goran Stojičević Karamela

SIN MI JE ULEPŠAO ŽIVOT

Imitator i zabavljač Goran Stojičević Karamela kaže da se njegov život skroz promenio od kada je postao otac i veruje da bi Srbi trebalo više da prave decu, a manje da tračare u Skupštini

Karamela, poznat po sjajnim imitacijama estradnih ličnosti, odlično se snašao u ulozi oca, tako da uskoro planira proširenje porodice. Samo da još supruga pristane.
Sećaš li se kako si se osećao kada si saznao da ćeš postati tata?
Malo je reći da sam bio srećan. Osećao sam da će se roditi neko ko će mi ulepšati život, neko ko će me voleti svim srcem, kao što i sam volim svoje roditelje. Duboko sam ubeđen da je to najlepši osećaj koji čovek može da doživi.
Koliko ti je očinstvo, i sve što ono nosi sa sobom, promenilo život?
Promenilo mi je pogled na svet, način razmišljanja... Sada moram da razmišljam o jednom malom biću, jednom životu više, koje je na ovaj svet došlo kao rezultat velike ljubavi moje supruge i mene.
Jesi li imao razumevanja za drugo stanje svoje supruge, je li bila razmažena, jesi li joj ispunjavao želje?
Kao i svaka žena u tom periodu, i ona je imala svoje bubice, ali zato se to i zove drugo stanje. Nije bila razmažena i nije izvolevala, ali bez obzira na sve, nisam joj dozvoljavao da radi bilo šta.
Da li si priželjkivao dečaka ili devojčicu?
Bilo mi je svejedno kojeg pola će dete biti sve dok je živo i zdravo. Mislim da su rađanje i natalitet bitni, i da bi Srbi trebalo malo više da prave decu, a ne da tračare u Skupštini. Mi smo nacija koja mora da prestane da razmišlja hoće li se roditi muško ili žensko dete, i da se raduje samo kada se rodi sin. Zato poručujem: Srbi, pravite decu da nas ne ostane toliko da stanemo pod jednu šljivu!
Jesi li prisustvovao porođaju i šta misliš o toj ideji?
Moje ubeđenje je da je žena stvorena da rađa, a muškarac da je sačeka i sa detetom odvede kući.
Ko je odlučio kako će se zvati dete?
Oboje smo se složili da se zove Vasilije, po svetom Vasiliju Ostroškom. Verujemo da to staro ime ima jačinu.
Kako si proslavio rođenje, je li bilo cepanja košulje?
Naravno, a iako sam na sebi imao firmiranu majicu, nije mi bilo žao.
Da li ti se javio „očinski instinkt" kada si prvi put ugledao dete, ili si ga stekao s vremenom?
Nije odmah. U početku se svaki roditelj nađe u svojevrsnom šoku i potreban mu je period prilagođavanja na novo biće. Ali, s vremenom su ti osećaji sve jači i jači, tako da sam brzo osetio očinstvo u punom smislu te reči.
Je li ti bilo teško da se organizuješ sa malom bebom?
Moja supruga i ja smo se brzo snašli u ulozi roditelja, čitali smo razne časopise i literaturu o roditeljstvu, kao što je knjiga Moja beba i ja. Inače, moja mama i tašta su bile uz nas i davale nam podršku i savete iz svog iskustva. Posle smo nas troje postali uhodana, organizovana mašina, tako da smo sada spremni i za drugo dete. Kada jednom prođeš sve ovo, drugi put je sve mnogo lakše.
Znači, planiraš još dece?
Ja planiram, za suprugu ne znam!
Koja uloga ti bolje pristaje, uloga imitatora ili tate?
To ne može da se poredi. Profesija je jedno, a očinstvo drugo.
Pevaš li uspavanke Vasiliju?
Moram priznati – retko, jer to uglavnom radi supruga. Ona je mlađa, smirenija i ima mnogo više strpljenja i energije. Naš Vasilije legne u devet uveče, a uspavanke mu se pevaju do ponoći, tako da nije lako izdržati taj tempo. Mada, znate kako kažu, što se mora nije teško.
Od čega sad kao otac najviše strepiš?
Ne strepim puno, jer kad dete raste u zdravoj porodici, razvije se u zdravu osobu. Moj posao je da ga naučim pravim vrednostima da bi on sam, kada odraste, znao da proceni razliku između dobrog i lošeg.
Šta posebno izbegavaš u vaspitanju?
Da ga tučem. Verujem da „lepa reč gvozdena vrata otvara" i da, ako je potrebno, detetu treba deset puta ponoviti da nešto sme ili ne sme. Garantujem da će jedanaesti put znati šta treba da uradi. Inače, Vasilije je veoma inteligentan i vrlo brzo kapira. Mislim da neće biti problema sa njim što se vaspitanja tiče.
Šta bi, iz svog iskustva, poručio budućim očevima?
Da se ožene dok su mlađi, da bi im starost bila mirnija.