Broj 111
Početna > Zanimljivosti > RIVALSTVO MEĐU DECOM

Sačuvajte mir u kući

RIVALSTVO MEĐU DECOM

„Mama, ona me udarila! Ali on je započeo!"... Koliko ste samo puta to čuli? U takvim situacijama postajete posrednik, pregovarač i sudija koji mora da sasluša obe strane. Pitate se gde se postavlja granica zarad mira u kući?

Čini vam se kako ne možete da shvatite zašto vaša deca ne mogu da se slažu i zašto se često svađaju. Ono što treba da znate jeste to da svađe nisu znak da se ne slažu - to je način na koji se slažu - koriste konflikte da bi testirali svoju moć, razrešili razlike i izbacili emocije. Što je više sličnosti među vašom decom - isti pol, mala razlika u godinama, slični interesi - veća je verovatnoća da će biti više svađa. Rivalstvo među braćom i sestrama pojavljuje se u svim oblicima, a mogu se ispoljavati glasnim svađama, razbijanjem stvari ili čak tučom. Vrlo često, rivalstvo među decom počinje čak i pre nego što se rodi drugo dete, a nastavlja se kako deca rastu, uz bezbrojne primere svakodnevne borbe oko igračaka ili roditeljske pažnje. Kako deca dostižu različite faze u razvoju, zadovoljavanje njihovih potreba može znatno da utiče na to kako se odnose prema svom bratu ili sestri. Roditeljima može biti veoma frustrirajuće i stresno da gledaju i slušaju dečju borbu i oni su na velikoj muci: kako da nauče decu da se lepo slažu i kako da uspostave i zadrže mir u kući?
  Zašto se deca svađaju?
  Razni događaji i okolnosti mogu dovesti do sukoba među decom. Većina braće i sestara ispoljava određenu vrstu ljubomore i želju za takmičenjem, što na kraju rezultira svađom i tučom. Međutim, i neki drugi faktori mogu doprineti lošoj atmosferi među decom:
  Razvojne potrebe
  Prirodno je da svako dete tokom razvoja dolazi do perioda kada želi da zaštiti svoje stvari i da na prvom mestu zadovolji svoje potrebe. Na primer, mala deca se ponašaju veoma zaštitnički prema svojim igračkama i sitnicama. Tako, ako mlađi brat ili sestra uzmu neku igračku starijeg deteta, ono može da reaguje veoma agresivno.
  Različiti temperamenti
  Jedinstvene odlike temperamenta svakog deteta igraju veliku ulogu u tome kako će se postaviti prema bratu ili sestri. Na primer, dete koje mnogo voli da se ušuška u majčino krilo može postati veoma ljuto kada vidi da se i mlađa sestra ponaša na isti način, privlačeći na taj način roditeljsku pažnju.
  Bolest deteta
  Dete koje je bolesno može tražiti i dobijati više roditeljske pažnje i zajednički provedenog vremena. Zdravo dete će ponekad u takvoj situaciji reagovati nabusito i eto problema.
  Po ugledu na roditelje
  Način na koji roditelji rešavaju probleme daje snažnu poruku detetu. Ukoliko roditelji rešavaju probleme tako što se međusobno uvažavaju, ukoliko u raspravama nisu agresivni, povećava se šansa da će dete preuzeti istu taktiku kada bude ušlo u konflikt sa svojom sestrom ili bratom ili bilo kojom drugom osobom. Ukoliko deca gledaju i slušaju roditelje kako se deru jedni na druge, lupaju vratima i slično, ona će verovatno pokupiti baš te loše navike i preneti ih u domen svog ponašanja.
  Šta raditi kada se deca svađaju?
  Svađa ili tuča među decom nisu najprijatniji prizori ni za koga u kući. Svaka porodica bi trebalo da toleriše samo određen nivo konflikata među decom. Šta bi trebalo raditi kada borba počne? Kad god je to moguće, nemojte se mešati. Uključite se samo ukoliko postoji opasnost od fizičkog obračuna. Ukoliko se uvek mešate kada se deca svađaju, rizikujete da stvorite još veći problem od postojećeg. Deca će početi od vas da očekuju da uskačete svaki put kada izbije i najmanji sukob među njima. Korisnije je da deca sama nauče da reše svoje probleme. Postoji još jedna bojazan - ukoliko se umešate u svađu, možda ćete „držati stranu" jednom detetu. Tako, dete koje je češće puta zaštićeno može da stekne utisak da ima „veću slobodu" u odnosu na drugo dete. Ne dozvoljavajte im da vređaju jedno drugo, a ukoliko dođe do fizičkog sukoba, razdvojte decu dok se ne smire. Ponekad je najbolje deci dati prostora i sačekati da se „glave ohlade". U suprotnom, svađa može ponovo da bukne. Nemojte se mnogo fokusirati na to koje je dete krivo za svađu. Za borbu je potrebno dvoje, a svako ko učestvuje u svađi polovično je odgovoran.