Broj 111
Početna > Zanimljivosti > RECEPT ZA PITOMU SVEKRVU

Kako da pronađete zajednički jezik s majkom svog supruga

RECEPT ZA PITOMU SVEKRVU

Onog dana kada ste se zavetovali svom dragom na ljubav, niste se zakleli na poštovanje samo jednoj osobi. Hteli to da priznate ili ne, u paketu ste dobili još jednu celu porodicu, sa svekrvom na čelu. Ne možete s njom, ali ne možete ni bez nje

Ukoliko spadate u retke srećnice koje su sa svekrvom odmah posle venčanja pronašle zajednički jezik, stvarno vam treba odati priznanje i, kako se u našem narodu kaže, „skinuti kapu". Međutim, više je onih snaha koje su dana kada su izgovorile svoje sudbonosno da započele dugu borbu za svoj status s majkom svog supruga. Zašto je odnos svekrve i snahe od pamtiveka tako komplikovan? Odgovor je vrlo jednostavan. Onog dana kada je sin stao na ludi kamen i odlučio da svoju ljubav podeli sa svojom izabranicom, status majke je istog trenutka ugrožen. Vaša svekrva više nije žena na prvom mestu svog miljenika. Iako je to mesto izgubila mnogo ranije, tog dana su joj se „otvorile oči". Majka je uplašena novom činjenicom da će o njenom potomku od sada brinuti neka druga žena, pa joj mnogo puta neće poći od ruke da prikrije ustaljenu potrebu da nad njim ima potpunu kontrolu. Takve situacije, drage moje, mogu da vas dovedu do ivice živaca. Ali, da li ste u nekom trenutku pomislile da ta vaša „sve-kriva" i nije tako loša i zla kao što izgleda? Osim toga, šta ona dobija time što će vam iz dana u dan zagorčavati život, kada ga tako ugrožava i svom sinu? Možda čudno zvuči, ali psiholozi tvrde da u odnosu snahe i svekrve ipak postoje određena pravila.
 
  Mala pravila lepog ponašanja
  Znači, vreme je da se bacite na posao i naučite lekciju. Bez obzira na to koliko puta ste se pitali zašto biste je zvali mama, iako ona nije vaša majka, napravite prvi korak i oslovite je sa mama. Istog trenutka osvojili ste prve bodove kod nje. Ne morate da imate poseban razlog da je pozovete telefonom, okrenite broj da biste joj čuli glas i pitali je kako je. Razgovori, ipak, treba da imaju mere, jer ako svaki dan sa svekrvom razglabate o svemu i svačemu i razmenjujete tračeve iz komšiluka, vratiće vas ponovo na početak, tj. dovešće vas do ivice ludila. Smislite plan koji će vama koristiti. Zovite je jednom u dve nedelje ili dva puta mesečno. Pravilo broj dva: nikada ne kritikujte svog supruga pred svekrvom! Pomirite se s tim da će majka uvek stati na stranu svog sina, što je, u neku ruku, i normalno. Suzdržite se komentara tipa: „Nisi više beba, ustani i sam sebi sipaj sok!” Verovatno biste zbog toga već bili „prostreljeni pogledom", a brižna majčica će već brže-bolje potrčati i sipati piće svom sinčiću. Osim toga, na taj način biste supruga ponizili pred majkom i potcenili njeno odgajanje deteta. Sledeća stavka je da volite svoju kuhinju, ali njenu da poštujete.
 
  Budite sigurni u sebe
  Poznato je koliko su svekrve osetljive kada je u pitanju kuvanje. Ona ima svoj način spremanja hrane, a vi svoj, pa tako nećete moći da izbegnete česte komentare o vašoj kuhinji. Ako počne da vas podbada s pričom kako ona drugačije sprema gibanicu od vas, recite da biste voleli da probate njen specijalitet i da od nje naučite recept za pripremu pite.
  Budite samouvereni, nežni, ali i ozbiljni jer će tako vaša svekrva shvatiti da i vi nešto znate da napravite za šporetom. Može da vas iznenadi pitanje: „Jesi li se ti to malo ugojila?” Ne dajte se isprovocirati i staloženo recite „mami" da ste možda dobili koji kilogram, ali da se odlično osećate.
  Takvim odgovorom daćete joj do znanja da ste sigurni u sebe i da vas ne dotiču njene opaske. I na kraju, ako vam nešto posebno smeta kod svekrve ili svekra, obratite se suprugu i zamolite ga da on porazgovara s njima. Vašu porodičnu i bračnu harmoniju ne sme da remeti nijedna žena, pa makar se radilo i o majci vašeg muža.