Broj 111
Početna > Lepi i zdravi > OTKRIJTE NOVE ŽIVOTNE RADOSTI

Tegobe u menopauzi

OTKRIJTE NOVE ŽIVOTNE RADOSTI

Menopauza je početak nove životne faze, promena koja može da izazove i fizičke i emotivne tegobe

Vreme početka menopauze nije određeno samo genetski nego i zdravstvenim stanjem i nekim  faktorima kao što su pušenje, ishrana i stres. Glavni uzrok je smanjena proizvodnja hormona u jajnicima, pošto broj jajnih ćelija opada. Količina estrogena počinje da opada pre menopauze, u vreme menopauze još brže, a posle se stabilizuje. Isto se događa i sa progesteronom, drugim polnim hormonom, ali većina stručnjaka smatra da mnoge simptome izaziva pad estrogena. Za vreme menopauze može se desiti da doživite pad samopoštovanja, naročito ako vam je plodnost bila važna za osećanje sopstvene vrednosti. Uz druge moguće promene u životu - odlazak dece od kuće, razvod, slabost ili bolest ostarelih roditelja, menopauza može da stvori utisak da mnogo gubite. Ako ste uz to nezadovoljni svojim životom, možda će vam ovaj period još teže pasti. S druge strane, možda ćete se radovati zbog prestanka menstruacije i briga oko kontracepcije ili eventualne trudnoće. Uživajte i u smanjivanju odgovornosti i otkrijte nov životni polet.
  Psihofizičke promene
  Osim prestanka menstruacije, najčešći znak menopauze, koji doživi oko 80 odsto žena i koji se ponekad pojavi pre prestanka menstruacije, jesu valunzi (naleti vrućine) i noćno znojenje. Mogu trajati nedeljama, mesecima pa čak i godinama. Može se pojaviti i suvoća vagine, što izaziva bol prilikom polnih odnosa. Neke žene pate od glavobolje, umora, nesanice i depresije, a koža može da postane suvlja nego inače. Gubi se gustina kostiju i raste rizik od osteoporoze. Verovatnoća pojave srčanih oboljenja i moždanog udara raste posle menopauze, uglavnom zbog gubitka zaštitnog dejstva polnih hormona.
  Savladajte stres
  Smanjite rizik od osteoporoze tako što ćete uzimati mnogo kalcijuma, magnezijuma i drugih hranljivih materija važnih za kosti tokom celog života. Redovno kretanje ili ples poboljšavaju gustinu minerala u kostima. Da biste se zaštitili od bolesti krvnih sudova, bavite se aerobnim vežbama tri puta nedeljno. Pravilan izbor hrane može vas čuvati od srčanog i moždanog udara i drugih oblika bolesti krvnih sudova, kao i od valunga i drugih znakova menopauze. Savladavanje stresa je uvek korisno, ali posle menopauze ima dodatnu prednost jer sprečava pad estrogena izazvan stresom. Redovno održavanje polnih odnosa smanjuje rizik od suvoće vagine.
  Ishrana i biljni hormoni
  Namirnice bogate kalcijumom, biljnim hormonima i vitaminima C i E pomažu u održavanju snage kostiju i ravnoteže masnoća u krvi. Žene koje uzimaju proizvode od soje, uključujući tofu, tempeh, sojino brašno i samu soju imaju manje valunga i manje noćno znojenje. Istraživanja pokazuju da biljni hormoni koje sadrži soja deluju slično ljudskom estrogenu i time kompenzuju smanjenje njegove količine. Biljni hormoni mogu doprineti blokiranju delovanja estrogena kod žena kada promena nivoa hormona stvori neravnotežu između estrogena i progesterona. Namirnice bogate esencijalnim masnim kiselinama presudne su za proizvodnju hormona, kao i za zdravu kožu i nerve. Jedite koštuničavo voće, semenke i integralne žitarice, tri porcije plave ribe nedeljno (losos, skuša, tunjevina i sardina) i hladno ceđena biljna ulja. Pijte najmanje šest čaša vode dnevno. Ako vas muče valunzi, smanjite uzimanje toplih napitaka, naročito čaja i kafe, izbegavajte jako začinjenu hranu i alkohol. Odviknite se od napitaka s kofeinom postepeno, mešajući ih sa sve više beskofeinske kafe ili čaja. Ako naglo prestanete da uzimate kofein, možda ćete patiti od glavobolje.
  Dopunska hormonalna terapija
  Mnoge žene uzimaju dodatni estrogen i progestagen kako bi suzbile negativne efekte menopauze - ne samo valunge nego i opasnije posledice kao što su povećan rizik od srčanih oboljenja i osteoporoze. Takva dopunska hormonalna terapija (DHT) može da bude veoma efikasna, ali i nosi dugoročne rizike - naročito od raka dojke. Neka istraživanja pokazuju da je najbolje rešenje program DHT sa prekidima. Porazgovarajte o tome sa svojim lekarom i pitajte ga da li bi u vašem slučaju možda bolja alternativa bile prirodne terapije, kao što je uzimanje proizvoda od soje.
  Fizičke vežbe
  Redovno vežbanje ublažava depresiju, možda time što povećava količine endorfina, materija sličnih hormonima koje poboljšavaju raspoloženje. Vežbe mogu da ublaže i nalete vrućine, a ako se istovremeno i zdravo hranite, lakše ćete održavati telesnu težinu zbog ubrzanog metabolizma. Fizičke vežbe takođe sprečavaju ili ublažavaju osteoporozu.
  Mogu vam koristiti, između ostalog, sledeći dodaci ishrani:
  - Vitamin C i flavonoidi: protiv nastupa vrućine.
  - Vitamin E: protiv nastupa vrućine i suve vagine.
  - Vitaminski dodatak pripremljen za žene u menopauzi, naročito ako se ne hranite pravilno.
  - Kompleks vitamina B i magnezijum: kod blage depresije ili anksioznosti.
  - Riblje ulje za proizvodnju hormona (ako ga nemate dovoljno u ishrani).
  Lekovi iz prirode
  Mnoge lekovite biljke ponovo uspostavljaju hormonsku ravnotežu, tako što deluju kao blagi estrogen. Za opšte dobro stanje uzimajte crvenu ili ljubičastu žalfiju. Možete isprobati ulje lanenog semena ili ulje noćurka. Za pojedine simptome tokom menopauze isprobajte:
  - Nanu, koja osvežava pa je dobra kod valunga. Redovno pijte čaj od nane i nosite sa sobom bočicu naninog ulja kako biste ublažili simptome kada se pojave: poprskajte nekoliko kapi na papirnu maramicu i duboko udahnite.
  - Kantarion kod poremećaja spavanja i depresije.

  Akupresura
  Da biste ublažili valunge, noćno znojenje i napetost, svakoga dana po dva minuta radite na ovim tačkama:
  - Malim kružnim pokretima palca ili vrha prsta pritiskajte tačku za pola širine palca iznad prevoja zgloba šake, na strani na kojoj je mali prst.
  - Čvrsto, ne pomerajući, pritiskajte palcem ili prstom tačku koja se nalazi za širinu palca ispod vrha unutrašnje strane članka.