Broj 111
Početna > Lepi i zdravi > NASLAGE NA ZUBIMA

Zubni kamenac

NASLAGE NA ZUBIMA

Zubni kamenac je posledica zapuštenog stanja zuba i usta. Obično je praćen vrlo neprijatnim zadahom i zato je neophodno dva puta godišnje ići na čišćenje

Na nečistim zubima se često nataloži zubni kamenac koji se sastoji od čvrstih delova pljuvačke, skinutih površinskih ćelija sluzokože jezika i usta, raznih bakterija, ostataka hrane, masti i belančevina. Kada se ovaj talog zakreči, nastaje zubni kamenac. On ne razara zub, ali nadražuje sluzokožu desni i na taj način izaziva zapaljenje. Desni obično nabubre, krvare, i na kraju počinju da se povlače, a prazan prostor na zubu pokriva se novom naslagom kamenca. Naročito se obilno taloži na mestima gde ne postoji samočišćenje, kao što su neravne površine zubnih plombi, ali i kod loše postavljenih zuba. Dokazano je da se kod osoba čija pljuvačka sadrži visoke koncentracije kalcijuma, fosfora i drugih minerala intenzivnije stvara zubni kamenac. Brojni mikroorganizmi svojim metabolizmom stvaraju kiselu sredinu, u kojoj je intenzivnije taloženje kalcijumovih soli i drugih minerala, i ubrzano se stvara zubni kamenac. Pored toga, stvaranje zubnog kamenca zavisi i od uzrasta, pri čemu se on obilnije deponuje kod starijih osoba, a smatra se da se do devete godine života praktično i ne stvara.

  Da li je kamenac štetan?
  Zubni kamenac ima dvostruko štetno dejstvo u nastanku i razvitku parodontopatije: mehanički pritiska desni izazivajući hemodinamičke smetnje i vaskularne reakcije u desnima koje vode upali desni, a stvara i retenciona mesta za nakupljanje dentalnog plaka i onemogućava održavanje adekvatne oralne higijene. Sve ovo vodi daljem produbljivanju upale desni i razvitku parodontopatije. Kod osoba koje imaju već razvijenu parodontopatiju i prisutne parodontalne džepove minerali se talože i u dentalnom plaku koji se nakuplja u džepovima. Oni imaju izuzetno štetno dejstvo na celokupan parodont, ubrzavaju tok parodontopatije i vode bržem rasklaćenju i gubitku zuba. Zbog svega ovoga, neophodno je blagovremeno uklanjati zubni kamenac i konkremente i sprečiti njihovo štetno dejstvo.
 
  Prevencija
  Jednom kada je formiran zubni kamenac, osoba nije u mogućnosti da ga samostalno ukloni u kućnim uslovima, već je neophodna poseta stomatologu. Uklanjanje zubnog kamenca se stručno vrši ultrazvučnim instrumentima i specijalizovanim ručnim instrumentima. Takođe, neophodne su kontrolne posete stomatologu najmanje dva puta godišnje. Najbolji način za prevenciju nakupljanja zubnog kamenca je adekvatno održavanje oralne higijene (minimum dva puta dnevno pranje zuba adekvatnom tehnikom), upotreba zubnog konca i redovna poseta stomatologu. Takođe, od velikog značaja je izbegavanje faktora rizika kao što je pušenje.

  Uz redovnu kontrolnu i dnevnu higijenu, u očuvanju oralnog zdravlja važnu ulogu ima i primena preparata fluora.
  Slatkiše uzimajte uz redovni obrok, jer su tada manje štetni za zube. Pokušajte da izbacite slatkiše između obroka, a umesto njih jedite sveže voće i povrće.
  Pušači su skloniji parodontološkim i drugim oralnim bolestima, rane u usnoj šupljini sporije im zarastaju, a na zubima su vidljive ružne nikotinske naslage.
  Nakon svakog obroka zube dobro operite, jer je šećer njihov najveći neprijatelj, a samo je čist zub zdrav zub.