Broj 111
Početna > Zanimljivosti > MONSTERA

Ukrasna biljka

MONSTERA

Dekorativna biljka velikog lišća veoma je otporna i pogodna za poslovne i izložbene prostorije

Monstera je puzavica iz porodice Araceae, sobna biljka sa drvenastim stablom, a iako je bez oslonca, raste žbunasto. Kod nas je često zovu filodendron, iako ona ne spada u vrstu filodendrona. Listovi mogu biti veoma veliki i do 60 cm. Duboko su urezani i šupljikavi, a zbog tog svojstva neki je nazivaju „švajcarski sir”. To ukazuje da biljka potiče iz krajeva sa jakim vetrovima. Vetar prolazi kroz šupljine, a veliki listovi ostaju neoštećeni. Može da naraste i preko dva metra, zauzima veliki prostor pa je odlična za veće i javne prostore. Cveta leti, kao starija biljka, cvet je beo ili žućkast, sličan ljiljanima. Posle cveta se razvija jestiv plod sa mirisom ananasa.

Pravilna nega
Odgovara joj dobro osvetljeno ili neosvetljeno mesto, samo da nije direktno na suncu. Ne treba je držati na nižoj temperaturi od 10 stepeni. Veoma joj prija ako je temperatura vazduha prostorije viša od 20 stepeni, i to se vidi po njenom rastu. Ne sme previše da se zaliva. Potrebno joj je malo vode pa je tokom leta treba zalivati svakih pet-šest dana, a tokom zime 10-12 dana, što zavisi od toplote prostorije u kojoj se nalazi, ali i od veličine saksije. Možete je povremeno prskati po lišću, a obavezno joj povremeno očistite listove vlažnom krpom, pridržavajući ih s donje strane da se ne bi oštetili. Prehranjuje se na tri-četiri nedelje.

Pelceri i rasađivanje
Presađivanje je poželjno jedanput godišnje, i to u proleće. Kad dostigne maksimalnu veličinu, zamenite samo gornji sloj zemlje. Poduprite biljku štapom. Razmnožava se u rano proleće, reznicama vrhova stabljike u klijalištu pri 24-27 stepeni Celzijusa. Čvorovi listova takođe mogu služiti kao reznice, ali rastu sporije i zahtevaju temperaturu od 34 stepena. Reznice vrhova stabljika mogu se zakoreniti i u vodi.

Prskajte je redovno mlakom vodom, a saksiju stavite na mokre kamenčiće ili u veću posudu s vlažnim tresetom.
Uz veoma malo pažnje i pravilne nege biljka će trajati godinama.
Po fengšuiju, monstera je idealna u svakom prostoru kojem je potrebno smirivanje.