Broj 111
Početna > Lepi i zdravi > KAKO DA VAS NE BOLE LEĐA

Pomozite kičmi

KAKO DA VAS NE BOLE LEĐA

Ukoliko samo malo povedete računa o načinu na koji sedite, stojite ili hodate, postoji velika mogućnost da izbegnete neugodne bolove u kičmi i ramenima

Ako spadate među ljude koji se zbog čestog boravka za računarom žale na bolove u leđima, nemojte se osećati usamljeno - osamdeset procenata populacije žali se na isti problem. Svaka aktivnost koja je usmerena ispod nivoa struka trebalo bi da se izvede iz čučnja, a ne savijanjem trupa napred ili u stranu. Ove aktivnosti najčešće idu uz podizanje predmeta i tereta i zato je neophodno da čučnete, obavite aktivnost i ustanete iz čučnja. Posebno loši položaji za kičmu su pranje veša u kadi, usisavanje i ulazak i izlazak iz automobila. Ukoliko samo malo povedete računa o načinu na koji sedite, stojite ili hodate, postoji velika mogućnost da izbegnete neugodne bolove u kičmi i ramenima. Naravno, ne bi bilo loše ni da se povremeno, čisto radi rekreacije, pozabavite plivanjem, tokom kojeg se aktivno reanimiraju svi delovi kičme. Ne morate se rekreirati stalno, ali barem jednom mesečno možete posvetiti pažnju sebi i svojoj kičmi kako biste izbegli bolove.

RUČNO PRANJE VEŠA
Ako već morate nešto da operete na ruke, stavite preko kade jednu dasku. Na dasku stavite lavor. Ovim ste postigli da radna površina bude u nivou struka. Time štitite lumbalni deo kičme.
USISAVANJE
Najvažnije je da se pravilno odredi visina rukohvata na ispustu za usisnu cev. Visina rukohvata bi trebalo da je do visine kukova. Izbegavajte fleksije, torzije i rotacije trupa. Ukoliko treba da usisavate ispod nameštaja, kleknite i iz tog položaja usisajte. Kičma mora da stoji pravo.
ULAZAK I IZLAZAK IZ AUTOMOBILA
Kada se vrata automobila otvore, a vi stojite pored auta, da biste zaštitili kičmu, potrebno je da nogom koja je bliža autu zakoračite u unutrašnjost automobila. Sve vreme se pridržavajte za krov ili gornji deo sedišta. Iz tog položaja (jedna noga u autu, druga napolju), sedite u auto. Pošto ste seli, ubacite i drugu nogu u auto. Vodite računa da kičma stoji pravo. Ukoliko se nalazite u poziciji da stojite leđima okrenuti vratima, iz tog položaja uradite čučanj i sedite na sedište auta (noge su van auta). Rukama se oslonite na sedište auta i pomeranjem celog tela (rotiranjem), ubacite obe noge u automobil. Prilikom izlaska iz automobila sled radnji je obrnut. Ukoliko idete na duži put automobilom, da biste rasteretili kičmu, preporuka je da se iza lumbalnog dela postavi urolani manji peškir.

Problematične aktivnosti:
- veš-mašina (unošenje i iznošenje veša);
- vezivanje pertli;
- frižider/zamrzivač (unošenje i iznošenje hrane sa donjih polica);
- mašina za pranje sudova (unošenje i iznošenje sudova);
- ručno pranje veša;
- usisavanje;
- ulazak i izlazak iz automobila.

Trudite se da izbegavate dugo stajanje u mestu. Neaktivnost izaziva mišićnu slabost.
Vežbanjem mišići postaju dovoljno snažni i elastični da vas bez problema mogu držati u pravilnom položaju celog dana. Zaštitite svoja leđa pravilnim tehnikama podizanja i nošenja.
Ukoliko imate materijalnih mogućnosti, priuštite sebi povremeno medicinsku ili relaksacionu masažu. Tako ćete opustiti napete mišiće i stimulisati cirkulaciju u manje aktivnim delovima tela.