Broj 111
Početna > Zanimljivosti > KADA SEKS POSTANE BOLAN

Problemi u krevetu

KADA SEKS POSTANE BOLAN

Skoro sve žene povremeno ispuste glasno jao u nekoj fazi seksa. Međutim, ako redovno boli, to je upozorenje da nešto nije u redu

Bolan odnos se zove dispareunija. Bol može da bude dubok, oštar, na trenutke probadajući ili veoma neprijatan. Može da bude periodičan ili stalan, a uzroci su različiti. Takav bol može da bude posledica infekcije, zatvora, seksualno prenosivih bolesti, poremećaja reproduktivnog sistema, infekcije urinarnog trakta ili trapave i grube tehnike vašeg partnera. Ako muškarac ne posveti dovoljno vremena predigri, vagina se ne širi i ne vlaži u pripremi za prodiranje. Umesto toga, postaje stegnuta i suva zbog čega je odnos neprijatan ili bolan.
 
  Najčešći uzroci
  Suvoća vagine je jedan od najčešćih uzroka bolnog seksa. Na naš prirodni podmazivač utiču menstrualni ciklus, stres i umor, godine... Najbolji način da povećate vlažnost, osim dobre predigre, jeste korišćenje podmazivača na bazi vode. To će seks učiniti prijatnijim i ohrabriti vaše prirodne sekrete da se uključe.
  Ako je bol snažan, možda imate vaginizam, koji izaziva grčenje vaginalnih mišića u potpunosti zaustavljajući prodiranje. Može se pojaviti prvi put kada vodite ljubav ili kasnije, obično posle bolne infekcije ili neočekivanog bola od dubokog prodiranja.
 
  Za nju
  Prvo bi trebalo da pozovete ginekologa. Ako su odgovorni hronična infekcija ili poremećaj urinarnog trakta, doza antibiotika bi mogla da bude sve što vam je potrebno. Ako vam se vagina steže, moguće je da imate strahove u vezi jer se plašite da ćete zatrudneti ili zaraditi neku seksualno prenosivu bolest. Ako isključite medicinske razloge, a to je i dalje veliki problem, razmotrite terapiju.
  Nek vam predigra duže traje da biste osigurali vlažnost, dodajte podmazivače, raširite butine i savijte kolena da pomognete prodiranje, potiskujući nadole dok partner ulazi u vas kako biste opustili mišiće vagine.
 
  Za njega
  Ohrabrite je da ode na pregled. Postarajte se da odbaci sve medicinske razloge, potom predložite da poseti terapeuta ako mislite da je uzrok psihički.
  Utrostručite predigru. Što je opuštenija i uzbuđenija, to je manje verovatno da će boleti. Ne pokušavajte odnos ako je ona suva ili stegnuta.
  Uvek koristite podmazivač. To je najsigurniji način da umanjite bol.
 
  Pet načina da joj pomognete
  Menjajte način vođenja ljubavi koliko god je moguće. Što više napora uložite da seks učinite zabavnim i erotičnim, verovatnije je da će ga ona želeti.
  Ne budite negativni. Optužite li je da je „frigidna" samo će se još više povući. Uradite upravo suprotno. Obaspite je komplimentima, podignite njeno samopouzdanje, razmazite je masažama.
  Razgovarajte sa njom o tome. Priđite problemu kao da je vaš. Što vam se više otvori, to ćete oboje biti bliže pronalaženju uzroka.
  Ne shvatajte to lično. Ne znači da niste muško ako ne možete da je zadovoljite. Čak i ako izbrblja da niste fantastični u krevetu, seksualne veštine se mogu naučiti.
  Recite joj da je volite. Sigurna, voljena žena odbacuje komplekse, opušta se i veruje dovoljno da zadovolji svoje najdublje želje.