Broj 111

Lekovite biljke

DIVIZMA

Čaj od cvetova divizme je jedan od najboljih prirodnih lekova za zapaljenje disajnih puteva, promuklost, kašalj, katar bronhija, bronhitis...

Cvet divizme sadrži saponin (od koga potiče i peckanje u grlu), sluz, šećer, malo gume, žute boje krocetina, flavonoida, tanina i vrlo malo etarskog ulja. List i koren su lekoviti u manjoj meri, a seme je blago otrovno.
  Ovu biljku, koja kod nas raste kao korov, nosio je Odisej kao zaštitu od čini čarobnice Kirke. U doba Rimljana brala se uz magične reči, a hrišćani su osveštanim buketima, u kojima se divizma obavezno nalazila, kadili kuće na Jovanjdan...
 
  Blagotvorna za disajne organe
  Lekovite su sve vrste sa krupnim cvetovima, dok se sitnocvetne divizme ne koriste. Važno je znati da su svi delovi divizme, osim cvetova, blago otrovni.
  Koristi se i protiv astme, nervoze, teskobe, drhtanja, smetnji u srčanom ritmu, grčeva u stomaku, bolova u želucu i neuralgija... Deluje i kao diuretik. U spoljnoj upotrebi služi za lečenje zapaljenih i gnojnih rana, čireva, lišaja. Isitnjeni i zgnječeni cvetovi pomešani sa medom hlade opekotine i izvlače bol. Šaka cvetova u litru rakije sredstvo je za masažu kod gihta i reumatizma. Ako stavite sveže cvetove u teglu pa na sunce, brzo će nastati uljana tečnost koja je dobra za masažu, ali i za lečenje rana. Omekšavaju i neguju kožu, pa se primenjuju i u kozmetici, u kremama i parnim kupkama za lice. Jak čaj od cvetova posvetliće svetliju kosu.
 
  Za bolji vid i sluh
  Lagano popareni cvetovi, zavijeni u platnenu vrećicu ili maramicu, prethodno namočenu u čaj, odlična su obloga protiv svih upala očiju. Od svežih cvetova, prelivenih slatkim bademovim ili maslinovim uljem i ostavljenim da odstoje na toplom četiri do šest nedelja, dobija se lekovito ulje kojim se dva-tri puta dnevno mažu oči. Gluvoća ili slab sluh mogu se popraviti ako se tri do pet kapi kane u bolesno uvo.