Broj 110
Početna > Lepi i zdravi > ŽIVOT ISPRED MONITORA

Nužno zlo modernog vremena

ŽIVOT ISPRED MONITORA

Mnogo ljudi i na poslu i kod kuće provodi puno vremena uz računar. Iako smo uglavnom upoznati sa zdravstvenim posledicama dugotrajnog rada za kompjuterom, retko o njima razmišljamo, a još ređe nešto preduzimamo

Malo je onih koji se dvoume oko činjenice da su računari doneli puno dobra i da su, osim pomoći u korisnim poslovima, oni i odličan izvor informacija, zabave, način komunikacije, platforma novih medija i još puno toga. Ipak, ne treba zanemariti ni to da ljudsko telo nije stvoreno za višesatno sedenje, uz gotovo neprestanu aktivnost prstiju i ruku. Kada sedimo ispred monitora, skoro celo telo je u neprirodnom položaju, pa nije loše znati kako se te posledice mogu makar ublažiti.
 
  Najčešći problemi
  Uglavnom mislimo da zbog rada na računaru najviše stradaju kičma i mišići. Međutim, osim tegoba tipičnih za sedeće aktivnosti, računari su doneli i neke specifične tegobe, kao što su stresne povrede ruku. Takve povrede je lako zadobiti, a teško izbeći. Javljaju se kad se mišići, zglobovi i tetive koriste dugo u istom položaju, bez adekvatnog odmora. Problemi sa nervima ruku su takođe moguća posledica. Ako osetite slabost ili probleme u obavljanju jednostavnih poslova poput odvrtanja slavine, javite se lekaru jer je pravovremeno uspostavljanje dijagnoze izuzetno važno. Iako su drastične posledice dugotrajne upotrebe tastature retke i prete uglavnom onima kojima je kucanje profesija, zbog prisutnosti računara u skoro svakom domu sigurno nije na odmet obavestiti i neprofesionalne korisnike o mogućim rizicima.
 
  Evo nekih saveta:
  - Najmanje jednom u sat vremena prekinite rad, ustanite i krećite se, istežite se i vežbajte da biste popravili cirkulaciju u rukama, šakama i donjem delu leđa. Ako osećate bolove ili neprijatnost pri radu, još češće i duže se odmarajte.
  - Napravite raspored dnevnih aktivnosti, tako da naizmenično malo radite na računaru, a malo se bavite drugim aktivnostima za koje nije potrebna tastatura.
  - Pokušavajte da koristite ergonomske tastature, ali i stolove i stolice. Ovakva oprema pomaže, ali ne može potpuno da eliminiše poteškoće.
  - Zamolite nekog daktilografa kojeg poznajete da vam pokaže pravilan položaj ruku pri kucanju i vežbajte takav način rada sa deset prstiju. Koristićete celu ruku i više upošljavati veće i snažnije mišiće.
  - Stolicu postavite tako da ne morate da pružate ruke da biste dohvatili tastaturu, ona mora da bude blizu.
  - Redovno vežbajte neku vrstu aerobika da biste nadoknadili štetu koja nastaje zbog dugotrajnog sedećeg položaja i da biste poboljšali disanje i cirkulaciju.
  - Redovno odmarajte oči. Svakih 20 minuta prestanite da gledate u monitor, duboko udahnite i pogled fokusirajte izvan prostorije – kroz prozor ili u daljinu, po celoj prostoriji u kojoj se nalazite. Fokusiranjem pogleda bilo gde u daljinu oči se odmaraju.
  - Ako puno radite na laptopu, važe sva pravila kao i za klasične računare, a za dugotrajni rad dobro je imati dodatnu tastaturu i miša, koji će omogućiti prirodniji položaj ruku.