Broj 110
Početna > Zanimljivosti > VODIČ ZA SUPERDOMAĆICU

Znate li da operete veš?

VODIČ ZA SUPERDOMAĆICU

Bilo da ste iskusna domaćica ili vas tek čeka upoznavanje sa mašinom za pranje veša, evo nekoliko saveta kako da skinete fleke, da garderoba ostane nepromenjena i da uštedite struju

Priprema za pranje je pola posla
  Pre nego što pritisnete dugme „start", čeka vas najvažniji deo pranja: priprema veša. Dakle, prvo odvojte tamne stvari od svetlih i zatvorite sve rajsferšluse jer ostali veš i rad same mašine mogu da unište zupce. Sledeće što treba da uradite jeste da ispraznite džepove, jer predmeti koji u njima mogu da se nađu, kao što je metalni novac, takođe mogu da oštete mašinu. Stvari odvojte prema temperaturi na kojoj treba da se peru (naznačena je na etiketi). Nove stvari prvih nekoliko puta perite ručno u hladnoj vodi, jer verovatno puštaju boju.
  Fleke od ulja, čokolade, šminke...
  Ako ste u svemu sam svoj majstor pa i u kuvanju ili popravci kola, lako može da se desi da zaradite fleke od ulja. Svaka žena zna da su mrlje od šminke na beloj majici česta stvar, a kako takve fleke obično pranje ne može da odstrani, obavezno poštujte sledeće savete: mrlje od čokolade i krvi pre pranja namažite sredstvom za odstranjivanje fleka. Isto uradite i sa mrljom od jestivog ili motornog ulja, a zatim taj komad odeće operite na najvišoj temperaturi koja je za njega dozvoljena. Što se tiče fleka od crnog vina, prelijte prvo mineralnom vodom i malo ostavite odeću umočenu u hladnoj vodi i prašku. Šminku odstranite alkoholom - uzmite čistu belu krpu, natopite je alkoholom i položite na mrlju. Ne trljajte da fleku ne biste još više razmazali po tkanini.
  Pre nego što pritisnete dugme i pobegnete, povedite računa i o...
  Mašina za veš je izdržljiva i solidna naprava, ali ipak pre nego što je zatvorite i pokrenete, obratite pažnju na količinu garderobe koju ste u nju natrpali. Nemojte preterano napuniti mašinu - pogledajte uputstvo za upotrebu i proverite koliko veša maksimalno smete da stavite u mašinu. Najčešće je mera pet kilograma. Još jednom proverite da li je među svetle stvari upala neka tamnija ili, ne daj bože, crvena stvar (jer će vam u tom slučaju pola stvari biti roze). Naučite da upotrebljavate sva četiri različita programa: za beli veš, šareni veš, centrifugu i osetljiv veš. Ne zaboravite da odaberete optimalne temperature - previsoka temperatura će uništiti osetljive i obojene stvari, pa se može desiti da nakon pranja sve budu u istoj boji. Pazite na brzinu centrifuge - prevelika brzina može da naškodi osetljivim tkaninama, a preniska neće dobro oprati stvari.

  Pranje veša
  - Mašina najviše troši kada se podesi na pranje belog veša, tj. na 95 stepeni Celzijusa.
  - Uključujte je samo kada je puna.
  - Koristite kratke programe za pranje.
  - Previše praška znatno otežava pranje i zahteva dodatno ispiranje, oštećuje stvari.
  - Ako koristite mašinu za sušenje veša, onda pokrenite na mašini za pranje centrifugu, jer štedite 20 odsto struje od sušenja.