Broj 110
Početna > Lepi i zdravi > ŠTA IZAZIVA OSIP KOD BEBA?

Pružite svom mališanu pravu negu

ŠTA IZAZIVA OSIP KOD BEBA?

Iako mnoge mame koriste pelene od pamučnih tkanina ubeđene da je to idealan i najzdraviji izbor za njihovo čedo, to ne predstavlja garanciju da se promene na koži kod njihovih beba neće pojaviti

Samo što ste se vratili sa bebom iz porodilišta, već ste se dali u brigu kako ćete se snaći u novoj ulozi. Stiglo je vaše malo blago, a vi ga brže-bolje raspovijate kako biste ga podrobnije pogledali. Niste ni slutili da ćete odmah uočiti sitne plikčiće na bebinoj koži.
  Evo objašnjenja kako bismo vas uverili da je vaše novorođenče sasvim u redu i da nema razloga za brigu. Svi vrlo dobro znamo da je koža beba izuzetno osetljiva, pogotovo oni delovi koji su izloženi vlazi i blagom trenju, pa može doći do raznoraznih iritacija u obliku crvenila, hrapavosti, sitnih plikova, flekica... Obično se dešava da do iritacije kože dolazi na mestima koja su u stalnom dodiru sa pelenom. Verujte da nema mesta panici.
 
  Pažljivo sa preparatima
  Bez obzira na to što bebe pojavu osipa teško podnose, takve promene su potpuno bezopasne za zdravlje mališana. Koža beba koja je 24 sata pokrivena debelim slojem pelena, lišena vazduha, a pod lošim uticajem mokraće i stolice mora da reaguje.
  Važno je znati da se osip od pelena može pojaviti bez nekog posebnog razloga, ali je on prolaznog karaktera. Nekada određeni preparati za negu bebine kože poremete njenu pH vrednost, usled čega dolazi do dodatnog isušivanja i crvenila, a što izaziva bol i nervozu kod mališana. Iako mnoge mame još uvek pribegavaju upotrebi pelena od pamučnih tkanina sa ubeđenjem da je to idealan i najzdraviji izbor za njihovo čedo, to ne predstavlja garanciju da se osip i ojed kod njihovih beba neće pojaviti. Zbog upotrebe različitih deterdženata i omekšivača za rublje može doći do upale kože i sluzokože na bebinim genitalijama.
 
  Redovno menjanje pelena
  Neverovatno zvuči, ali bebe su najosetljivije i najpodložnije promenama kože u periodu kada prestanu da sisaju i prelaze na hranu iz flašice. Osip i ojed se najčešće ispoljavaju crvenilom u predelu nabora koji su u dodiru sa pelenom. Može se desiti da koža usled isušivanja počne da se ljušti i peruta, pa tad postaje još bolnija i osetljivija. U najgorem slučaju može doći i do gnojnog procesa ili infekcije kože. Da biste svog mezimca poštedeli bola i pružili mu prijatne trenutke odrastanja, važno je da što češće menjate pelenu kako biste skratili vreme dodira kože sa mokraćom i stolicom. Bez obzira na to što koristite pelene sa velikom moći upijanja, menjajte je kad god se beba upiški. Novorođenčetu bi trebalo menjati pelenu na svaka dva sata.