Broj 110
Početna > Putovanja > SKIJANJE ZA PLIĆI DŽEP

Zimovanje u Bugarskoj

SKIJANJE ZA PLIĆI DŽEP

Pristupačne cene, tradicionalno ljubazni domaćini, uglavnom novi i kvalitetno opremljeni hoteli čine Bugarsku rajem za turiste različitih prohteva

Poslednjih godina Bugarska se svrstava u red najposećenijih turističkih odredišta. Veliki broj turista iz Srbije i Evrope je u jeftinim aranžmanima i dobro uređenim zimskim centrima pronašao idealna mesta za provođenje zimskog odmora. Najstariji od njih je svakako Pamporovo, koje je godinama držalo apsolutni primat u zimskom turizmu Bugarske i zauzimalo visoko mesto među evropskim ski-centrima. U međuvremenu se, devedesetih godina, pojavio Borovec kao nova i kvalitetna destinacija. Poslednjih godina idilična varošica Bansko, smeštena u podnožju planine Pirin, udaljena od Sofije 160 km ka grčkoj granici, doživljava pravu ekspanziju i danas je to najmlađi i najatraktivniji ski-centar Bugarske.
 
  Pamporovo
  Biser bugarskih planinskih centara Pamporovo nalazi se u srcu Rodopa, 260 km od Sofije i 85 km od Plovdiva. Važi za najsunčaniju planinu u Evropi, sa 272 sunčana dana godišnje. Ima blagu klimu zbog uticaja Egejskog mora, koje je vazdušnom linijom udaljeno 65 km. Najviši vrh na Pamporovu je Snežanka sa 1926 m nadmorske visine. Ski-centar Pamporovo, po kvalitetu, danas predstavlja zimski skijaški raj kojim se Bugarska ponosi. Predanje kaže kako je pevač Orfej odabrao Rodopske planine da u njihovim pitomim nedrima ispeva svoje najlepše stihove. Suncem obasjane padine ovih lepih planina danas zaljubljenicima skijanja i snoubordinga pružaju neopisivu radost. Pamporovo ima 28 km staza za alpsko skijanje i 30 km staza za nordijsko skijanje.
 
  Borovec
  Ovo je najstariji i najveći savremeni skijaški centar u Bugarskoj koji već duže vreme privlači skijašku elitu iz celog sveta. Nalazi se 75 km od Sofije, 10 km od grada Samokova, a samo 473 km od Beograda. Smešten je na severnim padinama planine Rila, u podnožju najvišeg vrha na Balkanu Musale (2925 m). Pokriven je gustom borovom šumom, a prostire se na nadmorskoj visini od 1350 m. Poseduje vrhunsku mrežu skijaških staza za sve kategorije skijaša, a naročito je pogodan za alpske discipline. Borovec je dva puta bio domaćin Svetskog kupa u alpskom skijanju. Ukupna dužina staza je 40 km. Instaliran je sistem od osam žičara: jedna četvorosedna, jedna jednosedna i šest vučnih žičara sa ukupnom propusnom moći od 8.150 skijaša na sat. Najviši skijaški vrh je na 2560 m. Borovec je prekriven snegom od novembra do maja. Godine 2004. uređena je nova staza - Musalenska koja je duga 12 km, kao i dva četvoroseda sa kapacitetom od 2.400 skijaša na sat. Borovec uz mašine za bacanje veštačkog snega na staze, kao i uz rasvetu za noćno skijanje, obezbeđuje izuzetan ambijent. Petnaest ski-staza različite težine, sa vertikalnim padom od 2.560 m do 1.350 m, raspoređene su u tri oblasti, koje odgovaraju svim kategorijama skijaša. Jastrebac i Markudžik omiljene su staze iskusnih skijaša, dok su tereni za početnike uređeni i skoncentrisani po obodu. Nakon zabave na snegu, gosti mogu uživati u mnogobrojnim tavernama, restoranima, disko klubovima, kupovini...
 
  Bansko
  Bansko je najmlađi skijaški centar u Bugarskoj, smešten na padinama planine Pirin, koja je poznati nacionalni park Bugarske. Nalazi se 150 km južno od Sofije, a 60 km jugozapadno od Blagoevgrada. Od Beograda je udaljen 650 km. U porodici ekosela, Bansko je zauzelo značajno mesto sačuvavši tradicionalni izgled starih bugarskih varoši. Prosečna temperatura tokom januara, najhladnijeg meseca, iznosi -2 stepena Celzijusa. Sneg obilno pada i pravi konstantni snežni pokrivač od dva metra. Sezona skijanja počinje sredinom decembra i završava se sredinom aprila. Grad se nalazi na 930 m nadmorske visine, a splet skijaških staza iznad samog grada je na nadmorskoj visini od 1100-2560 metara, sa najvišim vrhom Todorka (2746 m). Ukupna dužina staza je 50 km. Pristup stazama omogućava nova gondola kapaciteta 2000 skijaša na sat koja može da primi najviše osam putnika po rotaciji. Gondolom se stiže za 24 minuta na vrh visok 1635 m, gde se račvaju staze i žice; ima šest četvoroseda (propusna moć 800/900 skijaša na sat), jedan trosed (propusna moć 800 skijaša na sat), pet vučnica i dva bebi ski-lifta. Pored kvalitetnog skijanja, ova snežna kraljica nudi mogućnost snouborda i krosa, ima školu skijanja za decu kao i topove za pravljenje veštačkog snega. Bansko preporučujemo aktivnim skijašima željnim dobrog skijanja i provoda. Ovo skijalište je jedan od kandidata za Zimske olimpijske igre 2014.
 
  Noćni život
  Uzbudljiv noćni život odvija se u velikom broju popularno nazvanih mehana, gde se do ranih jutarnjih časova organizuje provod i sluša bugarska tradicionalna i folk muzika. Ples i ritmovi Bugara i gostiju iz cele Evrope preporuka su za sve mlade željne aktivnog odmora posle celodnevnog skijanja. Povoljne cene pića i hrane, veliki broj restorana i popularne diskoteke pravo su mesto za sve koji vole dobar provod.