Broj 110
Početna > Lepi i zdravi > PREVENCIJA KAO LEK

Bolesti krvnih sudova

PREVENCIJA KAO LEK

Bolesti krvnih sudova mnogim ljudima ugrožavaju život i izazivaju visok procenat smrtnosti. Promene u načinu života mogu da umanje i poprave oštećenja krvnih sudova i znatno poboljšaju zdravlje

Zbog bolesti krvnih sudova može doći do smanjenog dotoka krvi u tkiva, kao i do zadržavanja tečnosti u organizmu. Ova oboljenja su osnovni uzrok većine kardiovaskularnih oboljenja, angine pektoris i srčanog udara, bolova u rukama i nogama pri hodanju, veoma hladnih ruku i nogu, Rejnoovog sindroma, migrene, moždanog udara i prolaznih napada ishemije. Ovaj poremećaj takođe izaziva vrtoglavicu, gubitak pamćenja i zbunjenost. Ređe manifestacije obuhvataju grupu upalnih stanja poznatih pod nazivom vaskulitis ili arteritis. Bolest krvnih sudova mogu izazvati mnogi faktori. Često se događa da poremećaj nastupi zbog istovremenog delovanja nekoliko faktora.
 
  Upala zida krvnog suda - Izazvana je nakupljanjem lošeg holesterola (LDL) u krvnim sudovima. Čestice LDL-a nakupljaju se na zidovima krvnih sudova kao sloj žućkaste mase nazvane aterom. Time se krvni sud sužava, a u protoku krvi dolazi do kovitlanja, što stvara sićušne pukotine na zidu suda, a nakon njihovog zarastanja ostaju ožiljci. Takvi krvni sudovi mogu da puknu na tako oslabljenim mestima, što dovodi do obilnog krvarenja koje oštećuje okolno tkivo. Zadebljani zid krvnog suda pogoduje i nastanku ugruška i daljem začepljenju. Poznati faktori su visok nivo masnoće u krvi, šećera u krvi, pušenje i pasivno pušenje, kao i autoimuni poremećaji. Mogući faktori su visok nivo amino-kiseline homocisteina (što je posledica manjka folne kiseline i vitamina B6 i B12, pušenja, neaktivnosti i genetskih mana), i virusna ili bakterijska infekcija, kao što su dugotrajna upala pluća ili upala desni.
  Otvrdnjavanje krvnih sudova - pogoršava cirkulaciju. Zidovi krvnih sudova gube elastičnost zbog visokog krvnog pritiska, pušenja, neaktivnosti ili ateroma.
  Zgrušavanje krvi - podstiče stvaranje ugrušaka u krvnim sudovima, a uzrok toga može biti neaktivnost, bilo kakva infekcija, hladno vreme i/ili ishrana siromašna hranljivim materijama, a bogata zasićenim masnoćama.
  Preosetljivost arterijskih mišića - dovodi do neočekivanih promena u prečniku arterija i protoku krvi. Takvo stanje može biti posledica niskog nivoa magnezijuma i kalcijuma, pušenja, promene nivoa hormona, nedovoljnog unosa vitamina C ili prekomernog unosa masti.
 
  PREVENCIJA

  Ostavite pušenje
  Pušenje sužava krvne sudove i povećava oksidaciju masnoće u krvi. Ako ustanovite da ne možete potpuno da ostavite pušenje, barem ga smanjite i jedite mnogo namirnica bogatih vitaminima C i E.
  Budite aktivni
  Vežbanjem se povećava srazmera zaštitnog HDL holesterola, u odnosu na potencijalno opasan LDL holesterol, jača se srce i podstiče gubitak težine. Pre vežbanja se uvek zagrejte, naročito posle nekog masnog obroka.
  Smanjite napetost
  Svakog dana nađite vremena za opuštanje uma i tela.
  Bez stresa
  Visok nivo stresa je okidač za lučenje adrenalina, kortizona i drugih hormona, čime se povećava krvni pritisak i pojačava oksidacija masnoća u krvi. Čak i lakša depresija podiže nivo hormona stresa, a krv postaje gušća i sklonija zgrušavanju.
  Zdrava ishrana
  Izbegavajte preterivanja u jelu, a posebno ograničite namirnice koje sadrže životinjske masnoće (jer se ove uglavnom sastoje od zasićenih masti) i transmasne kiseline (prisutne u mnogim biljnim masnoćama koje se prodaju u čvrstom stanju). Obilan mastan obrok izaziva porast masnoće u krvi, što podstiče stvaranje ateroma. Ograničite unos proizvoda životinjskog porekla - mesa, jaja, putera i ostalih mlečnih proizvoda sa visokim procentom masti. Povećan rizik od bolesti krvnih sudova javlja se kod osoba koje u ishrani koriste previše soli, jer se time povećava krvni pritisak. Neke hranljive materije dobro deluju na krvne sudove i srce. To su antioksidanti, kao beta-karoten, selen i vitamini C i E, koji smanjuju oksidaciju LDL holesterola. Omega-6 masne kiseline (iz povrća, koštuničavog voća, integralnih žitarica, semenki i maslinovog ulja), omega-3 masne kiseline (iz plave ribe i bundevinih semenki), biljni estrogeni (iz proizvoda na bazi soje) i rastvorljiva vlakna (na primer, u zobu i jabukama) pomažu u suzbijanju štetnog delovanja masnoće u krvi. Ove hranljive materije pomažu u održavanju zdravlja krvnih sudova, jačanju imunog sistema i suzbijanju opasnosti od zasićenih masti i ostalih materija koje nadražuju krvne sudove. Voće i povrće sadrži i prirodne salicilate koji pomažu u sprečavanju preteranog zgrušavanja krvi, isto kao i riblje omega-3 masne kiseline. Pokoja čaša vina za većinu ljudi ne predstavlja nikakvu opasnost, a može da koristi krvnim sudovima - delom zato što se od toga šire, pa se povećava snabdevanje srčanog mišića i drugih tkiva krvlju, a delom i zato što crno vino (kao i neka druga alkoholna pića) sadrži antioksidante kao što su flavonoidni biljni pigmenti. Za one koji moraju ili žele da izbegavaju alkohol, kao alternativni izvor flavonoida može da posluži sok od grožđa.
  Pazite na težinu
  Izbegavajte gojenje, naročito ako ste skloni stvaranju masnih naslaga oko struka i na stomaku i poprimanju izgleda nalik na jabuku. Nakupljanje sala na tim područjima povećava verovatnoću srčanog udara.
  Čuvajte se hladnoće
  Uz život u hladnom podneblju krv postaje gušća, čime se povećava mogućnost stvaranja ugrušaka. Ako nije moguće da izbegnete hladnoću, dovoljno se utoplite kad morate da boravite van kuće.
  Pazite kako dišete
  Kada ste pod stresom, izbegavajte ubrzano disanje. Od ubrzanog disanja krv postaje relativno alkalna, što znači da crvena krvna zrnca teže snabdevaju kiseonikom ćelije u zidovima krvnih sudova.
 
  Lekovito bilje
  Pijte do tri šolje dnevno čaja od ginka da biste predupredili upalu zidova krvnih sudova i sprečili stvaranje naslaga štetnog holesterola.
  Redovno jedite svež beli luk ili uzimajte tablete ili kapsule belog luka. To može da snizi visok krvni pritisak i osigura nesmetan protok krvi. Beli luk snižava nivo holesterola i smanjuje oksidaciju LDL holesterola.
  Lečenje
  Ako se kod vas pojavi bolest krvnih sudova, imajte na umu da nikad nije prekasno da preduzmete određene mere za smanjenje ili čak i otklanjanje oštećenja krvnih sudova. U dogovoru sa lekarom razmotrite sve preventivne mere. Lekarsku pomoć zatražite ako osećate bolove dok hodate, odnosno neobjašnjivu vrtoglavicu ili malaksalost. Odmah zatražite pomoć stručnjaka ako osetite bol u grudima, rukama ili vratu, ako vam neočekivano nestane daha, odjednom vam se zamrači pred očima ili nakratko izgubite svest, odjednom izgubite osećaj u rukama ili nogama ili vam ti udovi postanu izrazito bledi ili plavičasti.  

  Da li je seks rizičan?
  U slučaju povećanog rizika i seksualni odnos može izazvati srčani udar. To je, međutim, krajnje neverovatno ako ste u stanju da se bez napora penjete stepeništem prekoračujući po dva stepenika, ako nikada niste pili alkohol i ako intimne odnose održavate sa stalnim partnerom, što je manje stresno i stvara manje adrenalina u organizmu nego seksualni odnos s novim partnerom.

  Smanjite napetost jogom
  Bavljenje jogom pomaže vam da se uhvatite u koštac sa stresom, što može znatno doprineti prevenciji bolesti krvnih sudova. Jedna od vežbi za opuštanje sastoji se u tome da se stojeći naginjete napred i nazad. Stanite i priljubite stopala jedno uz drugo, a težinu polako prebacite prema napred. Duboko udišući, podignite ruke i ispružite ih iznad glave. Ostanite u tom položaju 20-30 sekundi. Zatim izdahnite, a istovremeno se polako povijte u struku i ispružite ruke i šake prema tlu. Ostanite u tom položaju najviše pola minuta, normalno dišući, a onda se polako ispravite