Broj 110
Početna > Lepi i zdravi > OPREZNO S ANTIBIOTICIMA

Pravilna upotreba lekova

OPREZNO S ANTIBIOTICIMA

Antibiotici su bespomoćni protiv virusa. S druge strane, bakterijske infekcije ćete brzo rešiti uzimanjem antibiotika. Ali, ne treba svaki kašalj lečiti ovim lekovima. Iako se oni vrlo često prepisuju, važno je da znate kada i kako ih je najbolje uzimati

Prema saopštenju Svetske zdravstvene organizacije, preterano uzimanje antibiotika dostiglo je alarmantne razmere. Neke studije pokazuju da je više od 70 odsto tegoba za koje se antibiotici prepisuju virusne prirode, što znači da je antibiotsko lečenje beskorisno.
  Procenite ozbiljnost bolesti
  Kod obične prehlade sasvim su dovoljni klasični lekovi protiv kašlja i prehlade ili, još bolje, probajte s lekovima iz prirode. Međutim, kod ozbiljnih bolesti poput upale pluća ili jake upale grla ne smete da zapostavite antibiotike jer to može biti vrlo opasno.
  Ciljano lečenje
  Često se prepisuju antibiotici širokog spektra, koji istovremeno deluju na više bakterija. Stručnjaci smatraju da je bolje uzeti antibiotik namenjen za onu bakteriju koja je uzročnik bolesti. Ovo umanjuje moguću otpornost na delovanje antibiotika. Porazgovarajte sa svojim lekarom.
  Pridržavajte se propisanog načina uzimanja leka
  Da bi antibiotici bili delotvorni, morate se tačno pridržavati načina i doziranja koje je propisao lekar. Ovo se, naravno, odnosi i na period uzimanja leka. Čak i ako vam se stanje poboljša nakon dan-dva uzimanja antibiotika, treba do kraja piti lek. Uz antibiotik popijte veliku čašu vode, tako da telo može optimalno iskoristiti sastojke tablete. Tokom uzimanja antibiotika alkohol je strogo zabranjen.
  Obnovite crevnu floru
  Antibiotici ne deluju samo na bakterije koje uzrokuju upalu već i na zdrave bakterije u vašim crevima. I zato, posle terapije treba obnoviti oštećenu crevnu floru - dnevno pijte dva jogurta s probioticima.

  Šta da radite kad vam se dete razboli?
  Američki centar za kontrolu bolesti i Američka akademija pedijatara izdali su sledeće smernice:
  - Kad odete kod lekara, nemojte odmah da insistirate na antibioticima. Zamolite da vas posavetuje kako da ublažite detetove simptome i kako da mu olakšate tegobe.
  - Vodite računa o higijeni; često perite ruke i koristite antibakterijski sapun kada ste izloženi mikrobima.
  - Izbegavajte izloženost dimu od cigareta, jer može da oslabi pluća, i razmislite o prirodnim lekovima kao što su čajevi, obloge...
  - Nipošto nemojte davati detetu antibiotike ako ga boli grlo, a da prethodno niste sačekali rezultate brisa. Takođe, antibiotici se ne piju u slučaju obične kijavice; gusta sluz iz nosa je normalna pojava, a treba da se zabrinete ako traje duže od 14 dana. Najvažnije je da se postarate da mališan dovoljno spava i ne jede tešku hranu.
  - Ponekad antibiotike ne treba izbegavati. U slučaju bolesti disajnih organa i nekih infekcija uha, oni igraju ključnu ulogu u oporavku. O tome ipak treba da odluči specijalista.