Broj 110
Početna > Lepi i zdravi > NOKAUTIRAJTE STRES

Borilačke veštine za izbacivanje negativne energije

NOKAUTIRAJTE STRES

U ponudi rekreativnih sportova trenutno postoji određeno zasićenje. Za sve žene koje su u potrazi za nekim jačim, žešćim i kompletnijim treningom, borilačke veštine bi mogle da budu odličan izbor

Bez obzira na redovne treninge aerobika i posete teretanama, imate osećaj da u vama ima još neiskorišćene snage i energije. Malo ste se umorili od skakutanja u mestu i pumpanja mišića na „gladijator" mašinama. Potrebno vam je još podizanja adrenalina i dobrog preznojavanja. U ponudi rekreativnih sportova trenutno se može osetiti svojevrsno zasićenje. U odnosu na muškarce, žene su u stalnoj potrazi za nekim jačim, žešćim i kompletnijim treningom. Upravo zbog toga, mnogo je pripadnica nežnijeg pola koje rešenje za izbacivanje negativne energije pronalaze u raznim borilačkim veštinama i varijacijama na temu: kik-boksa, tae boa, ili ponekad u aero kik-boksu. Tu je i tajlandski boks koga mnogi koji ga ne poznaju smatraju napornim i grubim sportom u kome je glavni cilj povrediti suparnika. Ali, oni koji tako razmišljaju u velikoj su zabludi.
 
  Oslobađa od stresa
  Tajlandski boks je veština stara više od 3.000 godina, a jedino oružje koje se koristi su ruke, noge, laktovi i kolena. Tajlanđani su posebno ponosni na svoj nacionalni sport čija se popularnost može uporediti sa fudbalom. Tajlandski boks, pre svega, snaži čitavo telo, a u ravnotežu postavlja fizičke i mentalne sposobnosti svakog pojedinca. Na treningu ćete se osloboditi stresa, dobro oznojiti i uz to izgraditi figuru do savršenstva. Potrošnja kalorija i istovremeno formiranje mišićne mase sve više privlači pripadnice nežnijeg pola koje sport smatraju „higijenom uma i tela".
 
  Obavezan je stručan trener
  Kao i drugi sportovi, i tajlandski boks zahteva lagano prilagođavanje treningu, posebno kada su u pitanju početnice, a koje, ako žele, mogu trenirati i pet puta nedeljno. Veoma je bitno da pristupite klubu koji ima stručan trenerski kadar. Zagrevanjem se podiže telesna temperatura i rade se pojedine aerobne vežbe pomoću kojih se postiže bolja cirkulacija krvi i rad srca. Sve to će vam u kasnijem toku treninga omogućiti korišćenje celokupne muskulature tela. Za vreme treninga poboljšavaju se fleksibilnost i pokretljivost tela, osećaj za ravnotežu i prostor, tako da se i koncentracija lakše postiže.
 
  Navucite bokserske rukavice
  Cilj tajlandskog boksa svakako nije povrediti protivnika, a slučajne i nehotične povrede sprečavaju se nošenjem štitnika za glavu, gornji deo tela i noge. Važno je naglasiti da se sparing kao deo treninga u rekreativnoj grupi ne praktikuje. Dame rekreativci uglavnom vežbaju u paru, na džaku ili u prazno. Zato, ako imate potrebu da se dobro oznojite i izbacite negativnu energiju iz sebe, brzo navucite bokserske rukavice i nokautirajte stres koji vas muči danima!