Broj 110
Početna > Zanimljivosti > NAUČITE DA HODATE NA ŠTIKLAMA

Život na visokoj nozi

NAUČITE DA HODATE NA ŠTIKLAMA

Za mnoge žene, a posebno za mlade devojke, hodanje na visokim štiklama predstavlja pravu noćnu moru. Potrebno je malo vežbe i upornosti. Na štiklama noge će vam delovati duže i tanje, zglobovi vitkiji, a svaka žena osećaće se zavodljivo i seksi

Prva dama u istoriji koja je hodala na štiklama bila je francuska kraljica Katarina de Mediči. Naručila ih je od italijanskog obućara iz Firence za venčanje sa vojvodom od Orleana 1533. godine. Žena koju retko kada možemo da vidimo u ravnoj obući svakako je Viktorija Bekam. Nju čak zbog strasti prema nemoguće visokim potpeticama ženski časopisi nazivaju ženom-robotom, a ona na sve to kaže: „Pa, nisu tako neudobne kada se naviknete da hodate u njima." Ipak, većina žena ne bi se složila sa njenim objašnjenjem. Pogotovo nakon celodnevnog „nabadanja" na poslu ili noćnog izlaska.
 
  Zategnutiji mišići i oblija zadnjica
  Ukoliko odlučite da obujete štiklu visine pet centimetara, za koju stručnjaci tvrde da je „zdrava" jer ne napreže kičmu, noge će vam izgledati vitkije, mišići zategnutiji, zadnjica manja i oblija, a i brže ćete doživeti orgazam. Tako bar tvrdi italijanski urolog Mari Caruto. Zanosno njihanje kukovima pri hodu u visokim štiklama jača karlične mišiće, koji su zaslužni za postizanje orgazma, i sprečava njihovo opuštanje. Ipak, najjači efekat potpetica je onaj na muški mozak. Gledajući ženu u štiklama koja zavodljivim koracima gura šoping kolica, većina će se okrenuti za njom. Zato, bez obzira na upozorenja lekara o štetnosti štikle na zdravlje, žene nikad neće odustati od visokih potpetica. A zašto i bi ako jednim korakom mogu da privuku pažnju, izgledaju mršavije i imaju bolji seksualni život.
 
  Štikle u centimetrima
  3 cm - Idealne su za privikavanje na nošenje štikli. Nakon nedelju dana biće jednako udobne kao baletanke, a kada pređete na višu potpeticu, „šok" će biti manji.
  6 cm - Osim što će noge, kao i cela figura, u njima izgledati vitkije, cipele sa ovom potpeticom se još uvek smatraju udobnima i nije teško hodati u njima.
  8 cm - Stilisti kažu a tek sa osam centimetara možemo govoriti o cipeli sa štiklom. Vitkim ženama u njima će biti lakše da hodaju nego punijima, kojima se preporučuje deblja potpetica.
  10 cm - Osim manekenki, retko koja žena će u ovako visokoj štikli hodati duže od sat vremena. Idealne su za svečane prilike u kojima se isključivo sedi.
  13 cm - U ovoj varijanti delovaće isključivo tzv. platforme, cipele punog đona ili one ultradebele potpetice sa kaiščićem oko zgloba koji sprečava klizanje.
  15 cm - Osim nekoliko izuzetnih slučajeva, većina smrtnica u štiklama od 15 cm ne može da održi ravnotežu. Pritisak na nožne prste i savijanje kičme su neizdrživi.
 
  Stepenice
  Veliki test vaše sposobnosti su stepenice. Kad se penjete uz stepenice, pazite da istovremeno spustite celo stopalo, i prste i petu. Za spuštanje treba da se primeni druga taktika. U tom slučaju nije čak potrebno spustiti celo stopalo na stepenicu, biće sasvim dovoljno da spustite samo prednji deo, a petu zadržite malo odignutu. Nemojte da se stidite da se uhvatite za ogradu stepenica, a ako vam se u blizini nađe i neki kavaljer, ne odbijajte pomoć.
 
  Kratki vodič za visoke štikle:
  1. Kad koračate, vodite računa da prvo spustite petu, a tek onda i ostatak stopala. Brzo i nežno, naravno.
  2. Nožni prsti neka budu usmereni unapred, a ramena dok hodate lagano zabacite unazad.
  3. Pomozite sebi rukama dok hodate. Ako, dok hodate, lagano njišete rukama, lakše ćete održavati ravnotežu i korak.
  4. Dok hodate, potrudite se da držite noge što bliže jednu drugoj. Vaše telo biće bolje centrirano.
  5. Polako, ne žurite. Skratite korak.

  Visoke potpetice u 17. i 18. veku obeležavale su plemenitu krv i aristokratiju. Tako je i nastao termin „živeti na visokoj nozi".
 
   
Autori: Suzana Obradović i Milica Prelević