Broj 110

Povrće koje leči

CVEKLA

Deluje protiv tumora i leukemije, akutnih fibroznih oboljenja, niskog pritiska, gripa, pospešuje rad nerava i mozga, čisti i stvara krv, podstiče aktivnost jetre, žuči i želuca, štiti od radioaktivnosti i zračenja, deluje preventivno. Bogata je vitaminima i mineralima, lako se vari i može da se uzima bez ograničenja i opasnosti od štetnih posledica. Pored toga što je izuzetno bogata belančevinama, mastima i ugljenim hidratima, sadrži gotovo sve mineralne sastojke: kalcijum, kalijum, natrijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, fluor, mangan, bakar, jod, sumpor, litijum, stroncijum, brom... Sadrži i vitamine B1, B2, C, kao i vitamin B12, koji je izuzetno redak u namirnicama biljnog porekla. Zahvaljujući prisustvu antocijana, koji daje toplu crvenu boju soku od cvekle, a pospešuje i obnavljanje krvi, ova blagotvorna biljka deluje i antikancerogeno. Izuzetni su zdravstveni efekti cvekle u slučajevima demineralizacije kostiju i zuba: prisustvo joda čini je dragocenom u borbi protiv arterioskleroze i usporavanja procesa starenja. Osnov višestruke lekovitosti ove biljke čine betanin i betain, jer podstiču razmenu materija, regulišu krvni pritisak, smanjuju holesterol, održavaju krvne sudove, podstiču rad jetre i još je mnogo razloga da što više jedete ovo blagotvorno povrće.
 
  SOK
  Kuvanjem gubi lekovitost pa je najbolje piti sok od sveže cvekle. Od kilograma cvekle dobije se otprilike 700 mililitara soka. Recept: cveklu oljuštite, sitno izrendajte, prelijte sokom od limuna i medom. Kada malo odstoji, ocedite sok i pijte ga u gutljajima celog dana.
 
  ČORBA
  Operite dve veze listova cvekle, zajedno sa peršunom iseckajte i kuvajte 10-15 minuta. Iseckajte crni i beli luk, izrendajte šargarepu, koren peršuna i celer. Izrendajte najsitnije i četiri-pet cvekli, sve prelijte supenom kašikom ulja i sokom od limuna, stavite u vodu s lišćem i odmah sklonite s vatre.
 
  SALATA
  Krupno izrendajte cveklu i manji koren celera. Začinite malo solju, jabukovim sirćetom, kašičicom maslinovog ulja i kimom. Izmešajte s kiselom pavlakom i pospite peršunom.