Broj 110
Početna > Lepi i zdravi > ANTISTRES MINERAL

Magnezijum

ANTISTRES MINERAL

Ako teško ustajete ujutro, tokom dana ste napeti i slaba vam je koncentracija, a uveče se teško uspavljujete, možda patite od nedostatka magnezijuma u organizmu

Magnezijum ima veoma važnu ulogu u vezivanju kalcijuma za kosti i u opuštanju mišića. Učestvuje u regulisanju srčanog ritma i snižavanju nivoa holesterola. Ovaj oligoelement reguliše rad creva, naročito u slučaju opstipacije. Kod trudnica smanjuje opasnost od spontanog pobačaja i prevremenog porođaja. Dnevne potrebe ljudskog organizma za ovim bioelementom iznose šest miligrama po kilogramu telesne težine. To znači da bi osoba teška 50 kg trebalo da unese oko 300 miligrama magnezijuma. Nedostatak magnezijuma se javlja ako ga ne unosimo dovoljno hranom ili zbog povećane potrebe, kao što su trudnoća i dojenje. Bolesti koje mogu izazvati nedostatak magnezijuma su poremećaji bubrega, šećerna bolest, nasledne bolesti, alkoholizam... Usled nedostatka magnezijuma nastaje preosetljivost nervnog sistema, razdražljivost, nervoza, grčevi mišića, poremećaj rada srca i organa za varenje. Manjak magnezijuma utiče i na nedovoljno iskorišćavanje kalcijuma za potrebe organizma, a vezuje se i za pojavu kancerogenih oboljenja.
 
  Ko treba da ga uzima
  Potrebe za magnezijumom se povećavaju u toku rasta, trudnoće ili dojenja. Kod mladih, nedostatak može izazvati nestabilnost karaktera i preteranu uznemirenost. Za sportiste, on je stimulativno sredstvo koje se izlučuje znojem. U slučaju povećanog unosa alkohola, dijabetesa, dijareje, ali i uzimanja diuretika i nekih kontraceptivnih pilula bogatih estrogenom, olakšava se njegovo izlučivanje putem urina. Loša i neuravnotežena ishrana dovodi do nedostatka ovog oligoelementa.
 
  Izbegnite nedostatak
  Magnezijum je neophodan za aktivnost mnogih enzima, za održavanje ćelijske membrane i učestvuje u više od 300 biohemijskih reakcija koje se odigravaju u telu. Uvrstite u svoju ishranu integralni hleb, kao i integralni pirinač, koji sadrži pet puta više magnezijuma od belog. Koristite morsku so umesto rafinisane. Jedite suvo povrće: sočivo, leblebije... kao i zeleno povrće, boraniju, brokoli i spanać. Ne zaboravite bademe, orahe, lešnike, suve smokve i kajsije, avokado i luk. Sto grama crne čokolade sa 70 odsto kakaoa obezbeđuje 11 mg magnezijuma. Mleko u prahu je takođe dobar izvor. Konačno, pijte mineralnu vodu koja sadrži više od 70 mg magnezijuma po litru.
 
  Gde ima magnezijuma
  Banane su dobar izvor magnezijuma. Voće i povrće tamnozelene boje takođe ga sadrže. Hlorofil, glavni pigment ovih biljaka koji im i daje karakterističnu boju, bogat je magnezijumom. Ne treba zaboraviti ni integralne žitarice, orašaste plodove, kao i leguminoze, posebno pasulj. Unosite magnezijum hranom, a nikako veštačkim preparatima.
  Dnevna doza za muškarce iznosi 350 mg, a za žene 280 mg.
 
  - Dve kriške integralnog hleba (40 g) = 30 mg magnezijuma
  - 125 g integralnog pirinča = 55 mg
  - 200 g spanaća = 92 mg
  - jedna banana = 45 mg
  - šaka badema (30-40 g) = 90 mg
  - 2-3 kockice crne čokolade = 35 mg