Broj 11
Početna > Lepi i zdravi > VITAMIN C

Lek za svaki dan

VITAMIN C

Vitamin C se smatra jakim antioksidansom i treba ga unositi u organizam što češće

Vitamin C jača odbrambenu sposobnost organizma i dobar je za preventivu i lečenje virusnih infekcija kao što su prehlade ili grip, a svakako je najpoznatiji antioksidans. Pospešuje apsorpciju gvožđa u crevima, jača odbrambeni sistem organizma, neutrališe otrove iz krvi, pomaže zarastanju rana i desni koje krvare i utiče na mnogo drugih funkcija organizma.
  Još u 18. veku lekari su savetovali konzumaciju soka od limuna, jer su verovali da limun sadrži elemente koji sprečavaju razne bolesti i infekcije, kao i da ubrzavaju oporavak bolesnika. Početkom 20. veka istraživači na Antarktiku primetili su da su eskimi otporni na prehlade, iako ne konzumiraju namirnice biljnog porekla, već većinom slabo termički obrađeno meso i ribu. Ovi primeri se primenjuju i dan-danas. Voćni sokovi, pogotovo od limuna, narandže ili mandarine, vrlo su ukusni i sadrže visoke količine vitamina C. Da voće sadrži vitamin C, dokaz je jabuka. Kad ogulite jabuku, ona potamni, jer oksidira. Ipak, taj se proces ne događa trenutno, jer u jabuci ima određene količine vitamina C, koji odgađa oksidaciju. Tako se za vitamin C smatra da je jak antioksidans.
 
  Funkcije vitamina C :
  - deluje u proizvodnji kolagena u vezivnom tkivu
  - potreban je za sintezu hormona  
  - jak je antioksidans
  - jača odbrambenu sposobnost organizma
  Nedostatak vitamina C može prouzrokovati:
  - propadanje i gubitak zuba
  -    površinska krvarenja
  -    sporo zarastanje prilikom posekotina i drugih povreda
  -    narušen imunitet
  -    anemiju

  PRAVILAN UNOS
  Vitamin C se nalazi u gotovo svim namirnicama biljnog porekla, ali i u nekim namirnicama životinjskog porekla. Najviše ga ima u voću (kivi, pomorandža, limun), ali i u povrću (paprika, spanać, paradajz, krompir), a od namirnica životinjskog porekla ima ga u svinjskoj, pilećoj i goveđoj džigerici, ali i u mleku. Čisto meso i masti ne sadrže vitamin C. Razni izvori navode različite dnevne potrebe, u rasponu od 40 mg dnevno, pa sve do čak i 20.000 mg dnevno. Jedno je sigurno - unosom različitih vrsta namirnica i uravnoteženom ishranom, zdrava osoba bez posebnih telesnih napora, koja ne puši, unosi dovoljno vitamina C kroz normalnu ishranu.
  Pušenje direktno dovodi do raspadanja crvenih krvnih zrnaca, za čije saniranje je potrebna pojačana doza vitamina C, tačnije 25-30 mg po cigareti. Osoba koja popuši 10 cigareta treba da unese dodatnih 250-300 mg, osoba koja popuši kutiju cigareta dodatnih 500-600 mg i tako dalje. Trudnicama je neophodna veća količina vitamina C, ali pre povećanja doze svakako bi trebalo da se posavetuju sa lekarom, kako bi im bila preporučena odgovarajuća količina.
 
  NE PRETERUJTE  
  Vitamin C nije potpuno otporan na visoke temperature, ali se ipak ne može brzo raspasti. Radi se o sledećem: kad povrće kuvamo u vodi, vitamin C se zapravo otapa, i iako ga u povrću nakon nekog vremena ima manje, velik deo ostaje u vodi u kojoj smo kuvali. Dakle, ako želite da zadržite vitamin C u povrću, kuvajte ga na pari, dinstajte ili skuvajte supu. Vitaminom C posebno je bogata voda koja ostaje nakon što se skuva oljušten krompir. Umesto da je bacite, po potrebi je začinite, skuvajte rezance i dobićete vrlo ukusnu supu.
  Brojna istraživanja koja su sprovedena kako bi se potvrdile sumnje u štetnost vitamina C nisu donela dovoljno čvrste rezultate i konačne odgovore. Veće količine (više hiljada miligrama dnevno) mogu izazvati dijareju, koja nije opasna ako se doza odmah smanji. Kao što je slučaj i sa drugim preparatima, preterivanje nikada nije dobro i uvek treba biti umeren.