Broj 11
Početna > Intervju > U LJUBAVI IDEM GLAVOM KROZ ZID

Milutin - Mima Karadžić

U LJUBAVI IDEM GLAVOM KROZ ZID

Glumac Milutin - Mima Karadžić ima dug solerski staž, ali ga u poslednje vreme sve više okupira želja za očinstvom. Otkriva da je na samom početku zanimljivog druženja sa devojkom kojoj će uskoro napisati i poslati ljubavno pismo

Ljubav vidi kao sudbinsku stvar, mada je svojom istrajnošću uspevao da "promeni pravila igre" i dopre do srca mnogih žena koje je poželeo.

- Neke svoje devojke sam sreo u kafani, sasvim slučajno, a na kraju smo proveli zajedno po četiri, pet godina života. Kako će se neka veza razvijati, ne zavisi niti od godina, niti od prethodnog iskustva koje svako od nas ima. Nikada ne razmišljam kako bih neku ženu zaveo i osvojio. To ne pripremam taktički, već se jednostavno desi. Kad priđeš devojci, ti si kao na prijemnom na Akademiji. Imaš četiri minuta da pokažeš šta znaš. Ali, ne šta si naučio, već šta je to po čemu ćeš se razlikovati i privući profesore da te zadrže. Jedna je stvar ako joj priđeš s idejom ako prođe, prođe, a druga je priča ako sve daš od sebe, pa je isprovociraš time što ti je toliko stalo do nje. Ima ljudi koji znaju da čekaju. Zabaciš, kao ribar, udicu, i onda sediš tako, pa ako se ona upeca, upecala se. E, kod mene to nije slučaj. Ako želim, želim odmah i sve, što, naravno, ne znači da to i dobijam.
  Poznati glumac kaže da je upoznao žene koje su zrele u 25. godini, i one koje nisu sazrele ni sa 35. Misli da to, pre svega, zavisi od njene odluke kako želi da živi, na koji način oseća, da li izlazi, da li nešto želi da stvori...
  - Žene su različite, pa neku zanima da joj muškarac bude plav, visok i sa zelenim očima, neka želi da je on magistar, pa makar bilo čega, neka bi da joj izabranik bude poznata gradska faca iz beogradskih klubova, poželjan, da vozi dobar auto, dok neke čeznu za muškarcem s kojim će joj biti lepo, nikad dosadno i koji će umeti da je voli. Pa, sad, koliko ljudi, toliko ćudi. U narodu postoji ona izreka da svaka krpa nađe zakrpu. Svi se na kraju nađemo na putu koji smo hteli, koji smo sami birali.
 
  Ne ljube lepi već istrajni
 
  Mima Karadžić priznaje da je u životu uglavnom bio sa devojkama do kojih mu je već u startu bilo stalo, dok su one u 90 odsto slučajeva govorile - sa ovim ne bih bila nikad u životu. Onda bi se, vremenom, stvari promenile, u čemu su od presudnog značaja bili vreme i njegova istrajnost.
  - Posebno mi se dopada izreka da ne ljube lepi već istrajni. Ako treba, i glavom kroz zid, a imam tvrdu glavu, ja taj zid probijam, pa nek boli koliko boli. Vrlo često, kod takvih zidova ne postoje vrata pa ili probijaš zid, ili ga ne probijaš, a čvoruge ostaju. Svaki čovek ih ima iza sebe, uostalom, njegove su. Nema u tome ničeg smišljenog. Ubeđen sam da osećanja i razum, kao i mozak i seksualna moć, nemaju veze jedno s drugim, iako sve knjige pišu suprotno.
  Ljubavi koje su ostale iza njega popularni Mima je pretvarao u prijateljstvo, bez obzira na to koliko da su trajale. Retko kad mu se događalo da ne bude ni u kakvom odnosu s nekom svojom bivšom devojkom. Trenutno je sam i živi normalnim životom, u kome nema mesta za kompromis da bude sa bilo kim da bi se reklo da je sa nekim.
  - Razmišljam o ženi s kojom ću da napravim dete. Nekome se to desi sa 30, 40 godina, nekome kasnije. Nisam srećan što mi se to dosad nije dogodilo, ali nisam ni nesrećan zbog toga, pošto imam nadu. Ne želim da pravim ustupke, jer zbog manjka ljubavi javljaju se i svi ostali nedostaci. Mislim da je ljubav sudbinska stvar. S nekim ženama sam živeo zajedno misleći da je to za ceo život, ali se nije tako završilo. To su situacije kad ne možeš da se dogovoriš sa svojim mozgom, već te tako život nanese. Nisam na autoputu, a život teče. U njemu ima stopera, a ima i putnika. Kad nekog primiš, ne znaš da li je to avantura ili je od životnog značaja, ne možeš da joj znaš vek trajanja. Svaki novi čovek, žena, susret, značajani su sami po sebi, i tu iskustvo nema nikakvog udela. Jedan susret može da te drmne, da zbog njega izgubiš razum i pamet kao i kada imaš 20 godina.
 
  Lepa atmosfera rađa ljubavi
 
  A kad mu se tako nešto desilo? Pa, ne tako davno, a i više puta u životu. Potrebno je, kaže, da postoji strast, fizička privlačnost, ali i duhovnost. Za sebe, popularni Mima Karadžić kaže da je povodljiv čovek, pa su se iz te njegove "slabosti ka romantici" izrodile mnoge ljubavi.
  - Neka lepa atmosfera u klubu ili restoranu na plaži i dobro vino mogu da učine svoje, pa da pomisliš da je taj susret veći i značajniji nego što on to zaista jeste. Ne mislim da je to neka greška i ne smatram je manom. Naprotiv, to pripisujem nekom delu svog bića koje je povodljivo za romantikom. Tada je lepo i jednom i drugom, pa traje koliko traje. Do zore, a ima mnogo zora...
  Romantični pogled na ljubav Mima opisuje kao deo svoje ličnosti, a ne odraz glumačkog posla kojim se bavi. Veruje i da ništa nije preterano ako je stvarno jer, ukoliko makar jedno posumnja, onda prestaje svaka lepota. Popularni glumac kaže da bi ponekad trebalo izgubiti orijentaciju u vremenu i prostoru jer na šta bi ličio susret dvoje kad neko od njih svakih pet minuta gleda na sat ili kuca SMS poruke dok ono drugo pokušava da napravi jedinstvenu atmosferu.
  - Dugo nisam pisao pisma, mada volim da ih pišem. Svejedno je da li ga dajem lično ili ga šaljem poštom, važno je da ga napišem. Trenutno, postoji jedno vrlo zanimljivo druženje, ali u šta će se ono pretvoriti, ne znam. Uskoro bih mogao da joj napišem pismo i pretpostavljam da će ga ona rado pročitati. Pismo nastaje iz ljubavi, onda kad nešto osećaš prema toj osobi, a samo osećanje je teško definisati i pričati o njemu jer se ono jednostavno dogodi.
 
  Ženstvenost ga obara s nogu
 
  Mima Karadžić najpre u mislima projektuje neku osobu, što smatra bitnim momentom, jer se tada osećanja prenose drugoj osobi na daljinu. Oslobođen muške sujete, priznaje da mu to ne polazi baš uvek za rukom, ali da posle takvih trenutaka ipak nastaje lep osećaj. Čak i sama sumnja da li ona isto doživljava, lepa je igra, u kojoj se ponekad "kao dete zaigra". Da li posle svega bude igračka-plačka, ne zna, ali zna da su oboje odrasli, razumni ljudi, i da, ako se kontakt ne razvije u ljubav, oboje to mogu da znaju. Jedino što neko od njih to sebi prizna odmah, a drugo nešto kasnije. Ne može pouzdano da kaže šta je to što ga kod žena obara s nogu, ali u vrline svakako ubraja ženstvenost, nežnost i smeh. Ne privlače ga žene koje su u današnje vreme velike patriote, one koje se nacionalno ističu, koje su političarke ili koje sve podređuju poslu.
  - Sa ženstvenošću se žena rađa, ali se može i uticati na njen razvoj. Ima onih koje su u biti ženstvene, ali onda sve to ubiju velikom željom za moći, potrebom da ispravljaju društvene sisteme, popravljaju narode. Ima tu, naravno, žena kojima se divim zbog njihovog rada i predanosti poslu, ali mi pričamo o ženama koje me privlačne kao muškarca, a ne onima koje mi se dopadaju kao borci, funkcioneri ili delegati. Nemam neki određeni tip žene, pa ona može biti i plava i crna, i visoka i niska. Dakle, sve pobrojano uglavnom imam kao varijantu.