Broj 11
Početna > Intervju > SNAGA ŽENSKE PAMETI

Dragana Milićević-Milutinović, direktor i glavni i odgovorni urednik Studija B

SNAGA ŽENSKE PAMETI

Kad se na televiziji pojavila kao voditeljka, Draganu Milićević-Milutinović su gledaoci podjednako i slušali i gledali s uživanjem

Spremala se da bude advokat, i to kritičar, ali je pre 16 godina put odveo u novinarstvo, kome se posvetila u potpunosti. Uređivala je vesti, bila voditeljka emisija "Tri tačke", "Intervju gledalaca", "Ogledalo", a od 2002. godine je na čelu Studija B. Najveće ostvarenje i radost su joj kćerke Tara i Darija, s kojima provodi svaki slobodan trenutak i iščekuje da se iz podstanarskog uskoro useli u vlastiti stan.
Direktorka i glavna i odgovorna urednica studija B Dragana Milićević-Milutinović kolegijume uvek započinje rečenicom: "Dobar dan, devojke", što joj, doduše malobrojne, kolege ne zameraju, jer žene i jesu njeni najbliži saradnici. Kroz svoju dugogodišnju novinarsku praksu se uverila da su žene pouzdanije, odgovornije, da duže zadržavaju ono štrebersko u sebi, istrajnije su, ambicioznije i, za razliku od muškaraca, pristaju na manje plaćene poslove. One nikada ne prebacuju obaveze na druge, već preuzimaju više na sebe, pa bi se zato između dva podjednako dobra kandidata uvek pre odlučila za ženu.
- Trenutno radim i menadžerski posao, ali nikad nisam rekla da sam bilo šta drugo osim novinar. Nisam planirala da budem menadžer, ali se to, eto, dogodilo, i taj posao obavljam već četiri godine. Na kolegijumima mi se i danas dogodi da upitam šta imamo, misleći pri tome na kolege iz Informativne redakcije, jer sam dugo radila u njoj. To što sam pravnik, bilo mi je dovoljno da probam, prihvatila sam se rizika na tri meseca i još uvek sam tu. Kad sam počinjala, moj divni, sada pokojni kolega Srdić mi je mnogo pomogao. On divan, ja uporna, on se iznervira, onda zajedno popijemo kafu, pa sve ispočetka, sve dok nisam stigla do toga da znam kad nešto treba da uradim i šta.

Lepota novinarstva

Uvek je želela da postane advokat, i to kritičar, ali se, pošto je diplomirala, Dragana Milićević-Milutinović 1991. godine prijavila na konkurs koji je raspisala popularna gradska televizija. Od 300 kandidata, našla se među šestoro izabranih.
- Počela sam da radim u vreme kad je javnost bila naviknuta na drugu vrstu prezentera, pa je Studio B sa svojim voditeljima izazvao pravi TV zemljotres. Voditeljke su bile mlade i lepe, bili smo drugačiji. Studio B je uvek negovao finu, a ne praznu lepotu. Žena koja je lepa za ekran je ona koja je pametna, obrazovana, inteligentna, ona koja zrači i uliva poverenje. Takve su naše Zorana Radovanović, Dejana Videnović, Marija Durković, Dragana Ćosić, Snežana Petrović, Irena Jovanović... Studio B i dalje ima najlepša TV lica, pa ima izvesne simbolike u tome što je Dragana Milićević-Milutinović glavni i odgovorni urednik Studija B postala 14. februara 2002 godine.
Sve vreme se trudila, i u tome uspela, da ova medijska kuća bude gradska, nespektakularna, kulturna i istinita televizija.
- Poslu sam pristupila ženski, štreberski, pa tako i sada, kad sam direktor, imam više slobodnog vremena nego dok sam bila reporter. Tada sam radila i subotom i nedeljnom, na posao sam dolazila prva a odlazila kad se sve završi. Nisam smatrala da radim. To vam je kao i kad ste na moru, pa na plaži možete da budete po ceo dan i uživate. Novinarstvo je široko i duboko, u njemu ima večnih inspiracija. Mogla bih da se bavim i nečim drugim, ali novinarstvo nema dna. U njemu uvek ima izazova, i zato je najinspirativniji posao koji postoji. Da radim u banci, sve bi se znalo. Ispred imam zakon, formular... U novinarstvu toga nema. Ne postoji ni gore ni dole već samo beskraj, i koliko ste sposobni, toliko ćete dosegnuti.

Uživanje je biti mama

Od trenutka kad je postala mama, Dragana Milićević-Milutinović kaže da je zauvek izgubila onaj osećaj bezbrižnosti koji je imala dotad. I posao je organizovala tako da zajedničko vreme koje provodi sa decom niko ne može da joj oduzme. Tara danas ide u šesti razred, dok će Darija najesen poći u školu.
- Moj odnos s njima je pun poverenja i nežnosti. S Tarom sam, kad je pošla u prvi razred, radila prvih šest meseci, a onda je ona nastavila da radi sama. Darija je još mala, traži malo više pažnje, u stvari, obe žele pažnju podjednako. Od trenutka kad uđem u kuću i spustim tašnu, pa sve dok ne odu na spavanje, mi smo posvećene jedne drugima. Darija ima sreću što ima stariju sestru. Ona nema osećaj svoje veličine i svojih godina jer se druži sa Tarinim drugaricama. Od Tarine treće godine s nama je stalno i njena najbolja drugarica Jelena. Darija nije bezobrazna u svojim zahtevima, ali uvek dobije to što želi. Direktna je, jasno kaže šta joj nedostaje, ima lavlje srce, dok je Tara nežna, sofisticirana, pa je zato veoma važno da izgradimo međusobno poverenje. Ona je kao lane u kući, ima fantastičan osećaj za pravdu i nepravdu i istančan osećaj za nijanse, pa joj se zato divim.
Dragana kaže da nije od onih mama koje trasiraju put svojoj deci već svojim devojčicama daje podršku, ali i ostavlja mogućnost da same biraju. Tara već dve godine trenira odbojku, dok je mlađa Darija srećna kad može da ode na sestrin trening i kad joj trener dozvoli da lupa loptom u zid.
- Ja nisam mama koja izlazi uveče, ali kad se to desi, objasnim im gde idem. One aktivno učestvuju i odmah nazuju cipele koje sam odvojila da obujem, šminkaju se dok se i ja šminkam. Starija Tara mi ponekad i zameri kako sam se obukla, a onda mlađa Darija to shvati kao grdnju, pa stane u moju zaštitu i uvek mi kaže da lepo izgledam. To me sve podseti na moje detinjstvo, na mamu koju sam gledala dok se sprema i sreću koju bih osetila kad je vidim da izgledala drugačije.
Kaže da je majka mnogo puta kritikovala zbog posvećenosti deci, ali za direktorku Studija B sve vezano za njih je čisto zadovoljstvo, a ne odricanje. Priseća se kako je po otvaranju radnje "Zara" prvo otišla na dečje odeljenje i izabrala ono što je mogla da kupi za svoje devojčice. Tek treći put kad je ušla u ovu radnju videla je kakve se stvari nalaze na ženskom odeljenju.
- Sa decom idem svuda gde mogu da ih povedem. Kod kozmetičarke idu sa mnom. Starija čita novine, dok mlađoj devojka iz salona lakira nokte, a ja za to vreme obavim šta treba. Idemo zajedno i kod frizera, a kad imamo vremena, zajedno smo na klizanju. Svakog dana mi ispričaju kako su se provele, a starija mi priča i o dešavanjima u školi i na odmoru.

Na korak od sna

Direktorka i glavna i odgovorna urednica Studija B ima divna prijateljstva, koja smatra svojim velikim bogatstvom. Neguje i kumstva, jer su joj ona važan oslonac i utočište u životu i, iako su iz različitih profesija, kaže da odlično znaju da je posavetuju i kritikuju.
- Muškarac je u stanju da u kuću unese svoje frustracije, bes, stres, a ja ne znam nijednu koleginicu koja sve to ne ostavi ispred vrata svog doma. Istrenirana sam da svoje probleme ostavim u Masarikovoj 5 i da, obrnuto, privatne probleme ne donosim na posao. Ako ljudi ne bi napravili jasnu granicu, ako ne bi precizno odvojili privatno od poslovnog, sve bi se urušilo. Lično, nisam tip koji se prazni, što nije dobro za moje zdravlje, ali je dobro po moju okolinu.
Posle 15 godina podstanarskog iskustva, Dragana Milićević-Milutinović kaže da bi mnogo volela da se konačno useli u svoj stan. San joj je da se probudi a da ne mora da razmišlja o kiriji i da joj deca što pre dobiju svoje sobe.