Broj 11
Početna > Poznati > NIT LJUBAVI - Ana Molinari

Ana Molinari

NIT LJUBAVI - Ana Molinari

Odrasla je na Kapriju, okružena morem i mirisom ruža. Upravo je to bila glavna inspiracija najnežnijoj kreatorki svih vremena - svežina Mediterana, žive boje i latice cveta za koji kaže da joj upisan u DNK

Ana Molinari je kreatorka koja je ispunila san svake devojčice. U njenim kreacijama modeli se pretvaraju u lutke, u princeze iz bajki. Njena odeća je vazdušasta, svetla, prozirna, lepršava, zasenjujuća, a ipak zavodljiva.
Odrasla je na Kapriju, okružena morem i mirisom ruža. Upravo je to bila glavna inspiracija najnežnijoj kreatorki svih vremena - svežina Mediterana, žive boje i latice cveta za koji kaže da joj upisan u DNK.
Živela je s majkom, koja je joj bila glavna učiteljica. "Naučila me je da u odeću uvek utkam i nit ljubavi".
Kao mala, volela je slikarstvo i muziku, ali njena najveća opsesija bila je moda. "Samo sam time želela da se bavim!" A, kad se nešto mnogo želi, onda je sve moguće.

Kultna moda

Godine 1977. Ana i njen muž Đanpaolo Tarabini Kastelani, oboje opijeni umetnošću, donose odluku da osnuju sopstvenu modnu kuću. Ime kuće izabrao je Đanpaolo, očaran kako morem tako i njegovim plavetnilom. Etiketa "Blumarin" je već na početku doživela nesanjan uspeh. Samo tri godine posle osnivanja, Ana Molinari je debitovala na Moditu u Milanu, kad je ponela i titulu kreatorke godine. Godinu dana kasnije, imala je svoju prvu reviju.
Najpre su proizvodili trikotažu, a kasnije, uz pomoć "Moskina", Ana se upušta i u dizajn drugačije odeće. Kreirala je kultne komade kao što su "blu-vi", mali kardigan od kašmira s kragnom od nerca, i majice s logom ispisanim "Svarovski" kristalima. Nezaboravna je i kolekcija koju je posvetila unuci Elizabeti, sa velegradskim vilama obučenim u svetle bajkovite haljine.
Osamdesetih godina, originalnu liniju proširuje nekim novinama, kao što su parfemi, torbice i linija za devojčice "Mis Blumarin". Tada odlučuju i da promene profil kompanije, pa ona postaje akcionarsko društvo s nazivom "Blufin", čiji je direktor bio sam Đanpaolo.

Mešavina stilova

Devedesetih godina, otvara se prvi butik u Vija de la Spiga, koji je danas samo jedan od sedamsto prodajnih mesta u Evropi, Americi, Japanu i Koreji.
U to vreme nastaje i nova linija, čiji je pokretač bila Anina ćerka Rosela Tarabini, koja u čast mami toj liniji daje ime "Ana Molinari".
Rosela je rođena na Kapriju 1968. godine, kad je ideja o porodičnom poslu samo visila u vazduhu. Od roditelja je nasledila umetničko poimanje sveta. Pohađala je jezičku gimnaziju u Modeni, a potom je izabrala umetnički fakultet DAMS u Bolonji. Kasnije se seli u London, privučena energijom tog grada. Vrativši se u Italiju, ulazi u porodični posao, koji je tada već cvetao. Najpre je radila reklamne kampanje za "Blumarin" i kao organizator revija, da bi 1995. godine stvorila svoju prvu kolekciju. Htela je da iskoči iz majčinog previše lepršavog koncepta, ali i da ne oduzme sasvim prepoznatljivu "Blumarin" romantičnost. Tražila je sredinu između devojčice i fam fatal. "Blugrl je odlučila da uđe u bordel, poetičan i perverzan", izjavila je Rosela Tarabini na Milanskoj nedelji mode. Prikazala je haljinice od tila s resama u stilu čarlstona, šešire od lamea, balerine na štiklama. Boje su varirale od apsolutno crne do pastelnih nijansi. Modna pista je eksplodirala od boja i stilova. "Perfekcija mi zadaje muke. Ne pruža veliki izbor. Sviđa mi se mešanje stilova i konfuzija uopšte. Pre svega, jer ne dolazi iz nekog logičkog procesa već spontano, iz čiste fantazije".
Posle Đanpaolove smrti, sve aktivniji u porodičnom poslu je sin Đangvido Tarabini, koji 1995. postaje čak i direktor kuće. Da je vredan tog zvanja, pokazuje i nagrada Kore, takozvani modni Oskar, koju Ana Molinari dobija 2003. godine.

Autor: Dragana Barjaktarević