Broj 109
Početna > Lepi i zdravi > ZIMSKA NEGA LICA

Kako postići svež izgled

ZIMSKA NEGA LICA

Lice u toku hladnih dana ne moraju da „krase” ispucale usne, suvi, ljuskavi obrazi, crven nos i popucali kapilari. Ako koristite zaštitna sredstva, ostaćete mekani i nežni baš kao u proleće

Dodatni piling, a ne više kreme
  Ne preterujte s kremom, već pojačajte piling. U kući se greje, napolju reže hladnoća i koža gubi prirodnu masnoću. Zbog toga mnogi nanose više kreme nego što je potrebno. No, ovo ne mora uvek rešiti problem suve kože. Ako je koža suva, gruba i zategnuta, znači da imate naslage suve i mrtve kože na površini. Zato umesto dodatnog sloja kreme uvedite nežni piling. Kad uklonite suvu kožu, krema će delovati na nove ćelije, a ne na stare i istrošene.
 
  Menjajte režim
  Koža se menja zavisno od godišnjeg doba, pa tome treba prilagoditi i negu. Krema može biti masnija, a umesto gela za čišćenje koristite kremu za čišćenje lica.
  Ne zapostavljajte vrat
  Marame i šalovi mogu osušiti ili iziritirati kožu vrata. Jednom nedeljno na vrat nanesite hidratantnu kremu-masku i napravite nežni piling praveći pokrete od ramena prema vilici.
  Ako vežbate
  Idete li na neke vežbe, nakon treninga uvek operite lice. Koristite tonik bez alkohola i hranljivu kremu. So koja izlazi na površinu znojenjem i nepovoljni uslovi zbog grejanja ili hladnoće mogu osušiti kožu.
 
  Koristite li kremu za ruke, pazite da ih prilikom spavanja ne stavljate na lice. Moglo bi doći do pojave bubuljica.
 
  Sveže i blistavo lice
  Da biste sačuvali blistav, sjajan i mladolik izgled svoje kože, potrebno je da se, pored odgovarajuće nege, ne izlažete nepotrebnom stresu. Svi znaju da kreme sa zaštitnim faktorom duže čuvaju mladolik izgled lica. Ali, šta je sa zaštitom od stresa? Nova istraživanja pokazuju da emotivni i psihički stres mogu da oštete prirodnu zaštitu vaše kože, postaraju je pre vremena, ostavljajući tragove u vidu bora. Postoji li rešenje? Dajte svojoj koži neophodno oružje da biste zaštitili njen mladalački sjaj.
 
  - Koristeći kreme koje imaju UVA i UVB zaštitu od sunca, zaštitićete vašu kožu od ultravioletnih zraka.
  - Kreme koje sadrže antioksidante (vitamine C i E, ekstrakt ruzmarina) pomažu da se neutrališe šteta koju nanose slobodni radikali u kombinaciji sa stresom.
 
  Kako stres čini kožu starijom?
  Kada ste pod stresom, luče se adrenalin i kortizol, i time se oštećuje imuni sistem vaše kože. Takav proces je veoma sličan prirodnom starenju.
 
  Da li koža ima sopstvenu imunofunkciju?
  Ima, i kada je ona iziritirana stresom, sposobnost vaše kože da se štiti od spoljašnjih uticaja i da spreči oštećenje ćelija pre nego što se one regenerišu, ugrožena je.