Broj 109
Početna > Lepi i zdravi > VOĆE ZA DOBRO RASPOLOŽENJE

Jabuka

VOĆE ZA DOBRO RASPOLOŽENJE

Dok se nauka još uvek muči da otkrije sve tajanstvene supstance koje su jabuku uzdigle na visoko i počasno mesto, istorija ljudskog društva pamti da je još od Adama i Eve pa sve do današnjih dana ona bila simbol zdravlja i lepote, mladosti i plodnosti

Jabuka u svako doba godine mami svojim izgledom i mirisom. Kombinacijom različitih ukusa i aroma, pruža užitak uz istovremeno zdravlje za organizam. Jabuka je plod voćke koju latinski nazivamo Malus silvestris. Pradomovina jabuke su Evropa i jugozapadna Azija. Uzgaja se duže nego što o tome postoje zapisi, raste u svim temperaturnim područjima, a postoje i pojedine vrste jabuka koje potiču iz područja Severne Amerike. Danas se jabuka široko uzgaja, postoje različite vrste i smatra se jednom od najvažnijih poljoprivrednih kultura. Najčešće se jede sveža, ali se i peče, kuva, suši, prerađuje u sokove, marmelade, džemove, kompote, a poznato je i jabukovo sirće.
  CENJENI DESERT
  Nutricionisti predlažu da godišnje pojedemo barem 30 do 40 kilograma jabuka, a oni koji se ne hrane pravilno, još i više! Jabuka olakšava varenje, a sadrži mnoštvo korisnih materija koje podstiču rad odbrambenog sistema, onemogućuju taloženje masti u jetri i štite od karcinoma. Uzrečica Od jajeta sve do jabuke potiče iz starog Rima, kad je veći obrok započinjao jajetom, a završavao se jabukom. Za otmenog Rimljanina, jabuka je bila cenjeni desert, koji ne samo da je lepo mirisao, imao divnu aromu i slatkoću nego je bio i ukras stola. Danas, kad je reč o redosledu služenja, najbolje je jabuku jesti uoči obroka ili nekoliko sati posle. Naime, sveža jabuka ponaša se u želucu drugačije kad je sama, a drugačije kad je u društvu druge hrane. Jabuka sadrži i do 90 odsto vode, u kojoj su otopljene različite materije, prolazi kroz želudac u roku od 15 do 20 minuta, pa se sve brzo resorbuje.
  JEDNA JABUKA DNEVNO
  Jabuka, koja je, kako mnogi veruju, na naš jelovnik stigla pravo iz raja, nije samo simbol greha, požude i ljubavi, već i večne mladosti. Jabuka je prava mala riznica sastojaka koji pozitivno utiču na naš organizam. Zavisno od sorte, 100 g jabuke sadrži otprilike 85 g vode, 10,9 g ugljenih hidrata i 3 g dijetalnih vlakana. U jabuci ima i do 40 mg vitamina C, potom vitamina A, E, B1, B2, B6 kao i beta-karotena. Ona sadrži i minerale, mnogo kalijuma (100 do 180 mg), kalcijuma, fosfora, magnezijuma i gvožđa. Iako su neke sorte voća mnogo bogatije vitaminom C, zahvaljujući kombinaciji tog vitamina, minerala i ostalih materija u jabuci, ona podstiče imunološki sistem organizma i veoma je delotvorna u borbi protiv virusa i bakterija. Jabuka pomaže u čišćenju organizma, a redovan je deo dijeta, i to s razlogom. Jedan kilogram jabuka ima otprilike 600 kalorija, koliko i litar mleka, ali s jabukama je lakše izdržati dijetu jer sadrže pektin, koji bubri i stvara bolji osećaj sitosti. Jabukom se unosi mnogo vode, vitamina i minerala, vlakana, koja pomažu pri regulaciji stolice i daju osećaj sitosti, a pojačava se i lučenje mokraće. Pektin i tanin u jabuci pomažu u snižavanju povišenog holesterola. Zdravim ljudima, a posebno onima koji moraju da drže holesterol u granicama normale, preporučuje se da svakodnevno jedu jabuke. Jabuka je vredna namirnica koja štiti zdravlje, pa je treba uključiti u svakodnevnu ishranu.
  SPREČAVA KARIJES
  Svake godine propadaju velike količine uroda, iako se jabuke mogu iskoristiti na mnogo načina: skladištenjem, proizvodnjom soka i sirćeta, preradom u džemove, kompot i marmeladu. Jabuka se može sušiti, ušećeriti (kandirati) i pripremiti kao žele. Vrenjem jabuke dobija se dobro vino i jabukovača. Zahvaljujući kalcijumu i fosforu, pozitivno utiče na izgradnju kostiju i zuba, a kako je bogata i fluorom, sprečava karijes, jača i štiti zubno meso i usnu floru. Laganim žvakanjem jabuke čiste se zubi i uništavaju štetne bakterije u usnoj šupljini. Osim što je korisna za zdravlje, ona nas može održati i u formi. Zahvaljujući velikom udelu ugljenih hidrata, posebno fruktozi i glukozi, jabuka snabdeva organizam energijom, sprečava umor i gubitak koncentracije. Pošto sadrži i do 90 odsto vode i nimalo masnoća, jabuka uspešno gasi žeđ i osvežava nakon napornog treninga. U njoj se krije i serotonin pa je u podizanju našeg raspoloženja uspešnija čak i od kockice čokolade.