Broj 109
Početna > Trpeza > VINO ZA DOBRU ZABAVU

Sezona toplih napitaka

VINO ZA DOBRU ZABAVU

Postoji nekoliko različitih recepata za kuvano vino, ali neophodan sastojak, pored vina, svakako je dobro raspoloženje

Kuvanje vina datira iz vremena Hipokrata, po čemu je takvo vino tada nazivano hipokris. U to vreme voda nije bila kvalitetna, pa je kuvano vino smatrano izrazito zdravim napitkom. Veruje se da je najduža tradicija pijenja kuvanog vina u hladnoj Švedskoj, i da datira od srednjeg veka. Ono se priprema u mnogim zemljama, u Nemačkoj se zove glihvajn, u Francuskoj vin šod, u Italiji vin brulč, a u skandinavskim zemljama je poznato pod imenom glog. Recepti su različiti, ali u osnovi to je, najčešće, dobro zagrejano crno ili belo vino dodatno zaslađeno i začinjeno cimetom, karanfilićem ili oraščićima. Negde se dodaju i med, citrusi i čaj. Za decu se pravi sa sokom od grožđa u koji takođe možete dodati med, šećer i začine po ukusu.
Najvažnija je atmosfera
Kod kuvanja vina mora se obratiti pažnja na nekoliko stvari, tvrde iskusni stručnjaci. Prvo i najbitnije je da se ovom poslu mora pristupiti dobro raspoložen i u dobrom društvu jer za kuvano vino je presudna pozitivna atmosfera. Drugo, važan je odabir kvalitetnog vina koje mora da ima pun ukus i ne sme da bude previše oporo. Treće, vino se greje skoro do tačke ključanja, ali ne sme da proključa jer će izgubiti dosta od ukusa. Pre služenja, kuvano vino sa začinima potrebno je procediti kroz cediljku i potom poslužiti. Servira se najčešće u staklenim šoljama ili čašama. U Finskoj je običaj da se u šolju pre serviranja stavi nekoliko zrna suvog grožđa i oljuštenih badema.

Klasično kuvano vino
Sastojci
flaša vina (0,7 ili 1 l) crnog vina
pola čaše vode ako je vino jako ili već ima dosta začina
4,5 kašike šećera - ili po ukusu
cimet (po mogućstvu ne mleveni)
10 karanfilića
kora od pola limuna

Priprema
Sve pomešati u vodi sem vina. Kratko kuvati na niskoj temperaturi, a onda sipati vino i tako krčkati dvadesetak minuta da izbije alkohol.

Neobično kuvano vino
Sastojci
nekoliko kriški limuna (sa korom)
nekoliko kriški pomorandže (sa korom)
litar crnog vina
šipka cimeta
karanfilić
čašica vinjaka-konjaka
100 g šećera
biljni ili voćni čaj (na primer, šumsko voće)

Priprema
Operite limun i pomorandžu i isecite ih na kriške. Sipajte vino u posudu i polako zagrevajte. Dodajte komade voća, karanfilić i vinjak. Promešajte s vremena na vreme i sačekajte dok ne bude vrelo pa onda dodajte šipku cimeta, sve vreme vodeći računa da vino ne proključa. Na kraju dodajte šećer, sipajte u čaše i stavite kesicu čaja.

Moderno kuvano vino
Sastojci
litar crnog vina
0,2 l vode
pomorandža (ili dve mandarine)
jabuka
5-7 kašika šećera (po ukusu)
malo cimeta (navrh kašičice)

Priprema
Neoljuštenu pomorandžu i jabuku isecite na kolutove (ili na kockice). U šerpu stavite sve sastojke i kuvajte na srednjoj vatri. Kada provri, kuvajte još pet minuta.