Broj 109
Početna > Lepi i zdravi > SNAGA OVSENIH MEKINJA

Smršajte, snizite holesterol i zaštitite krvne sudove

SNAGA OVSENIH MEKINJA

Samo dve supene kašike ovsenih mekinja dnevno mogu vam pomoći da smršate, snizite holesterol i zaštitite svoje krvne sudove, predupredite ili ublažite dijabetes, sprečite zatvor i preventivno utičete protiv mogućeg razvoja raka debelog creva

Francuski lekar i dijetolog dr Pjer Dikan, autor nekoliko poznatih dijeta, kao i bestselera o njima, isprobao je delovanje ovsenih mekinja najpre u okviru svoje porodice, a potom i na nizu svojih pacijenata - i uverio se da je ovo sredstvo za mršavljenje najefikasnije od svih koje je on koristio. A evo zašto!
  Balastne materije ili biljna vlakna koja sadrži ovas, kao i vlakna pšenice, ne mogu da se svare i takođe prolaze kroz creva u nesvarenom obliku i izbacuju se stolicom. Ali, za razliku od pšeničnih vlakana i vlakana drugih žitarica koja su nerastvorljiva, vlakna ovsa, koja se nalaze u ovsenim mekinjama, rastvaraju se u vodi. I ne samo da se rastvaraju. Ona upijaju tečnost, višestruko uvećavajući svoj obim (čak mogu da ga uvećaju i do 35-40 puta); a upijaju ne samo okolnu tečnost nego i materije rastvorene u toj tečnosti.
 
  Ovsene mekinje - dijeta same po sebi
  Osobama koje žele da smršaju često je velika prepreka osećaj gladi, a njega izazivaju fini nervni završeci na zidovima želuca. Pošto ovsene mekinje mogu da uvećaju svoj obim 20 do 40 puta upijanjem vode, one omogućuju da se napuni želudac sa manje unete hrane. Na taj način, konzumiranje samo jedne supene kašike ovsenih mekinja uz obrok omogućuje vam da zapravo pojedete manje ostale hrane, a da ipak budete siti. Pored toga, one upijaju u sebe znatnu količinu tečnosti sa rastvorenim hranljivim materijama i tako sprečavaju da se znatna količina već unetih kalorija usvoji. One, naprosto, zajedno sa ovsenim mekinjama prolaze kroz creva i eliminišu se iz organizma. Ovsene mekinje su odlične za sve one koji hoće da smršaju, jer ne moraju da drže nikakvu posebnu dijetu. Mogu da nastave normalno da se hrane, uz dodatak samo jedne ili dve kašike ovsenih mekinja svojim dnevnim obrocima.
 
  Preventiva protiv holesterola i srčanih oboljenja
  O tome koliko su ovsene mekinje korisne za srce govori činjenica da je u Americi to jedina namirnica za koju je prilično stroga Američka uprava za hranu i lekove (FDA) dopustila da nosi natpis „korisna za srce". Povišen holesterol, tzv. „loš holesterol" (HDL) jedan je od glavnih neprijatelja na Zapadu, odgovoran za 50 odsto svih smrtnih slučajeva. On se taloži na zidove arterija, izazivajući njihovo postepeno zapušenje. I to se ne dešava samo kod starijih ljudi, sve više je mladih sa istim problemima. Loš holesterol proizvodi naša sopstvena jetra od konzumiranih životinjskih masnoća. Kada sa hranom konzumirate ovsene mekinje, „loš" holesterol koji se proizvede u procesu varenja zalepi se za njihova vlakna upravo onako kako bi se zalepio i za zidove arterija. A pošto ta vlakna nesvarena prolaze kroz tanko crevo i dospevaju u debelo crevo, ni holesterol koji se zalepi na njih ne dospeva u krv, već se eliminiše iz organizma. Po tvrdnjama dr Pjera Dikana, redovno konzumiranje ovsenih mekinja može da snizi „loš" holesterol za 15 odsto - što je ravno dejstvu lekova koji se koriste u istu svrhu.
  Sprečavaju nagle skokove šećera u krvi
  Zašto je danas dijabetes toliko rasprostranjen? Tome u velikoj meri doprinosi ishrana bogata šećerima. Pogotovo savremeni slatkiši i zašećerena pića puna „brzih šećera" izazivaju nagle skokove glukoze u krvi iscrpljujući pankreas. Kakvu ulogu u tom procesu mogu imati ovsene mekinje? Ako smo u istom obroku konzumirali „brze šećere" i ovsene mekinje, „brzi šećeri" prvi završavaju proces varenja i dospevaju u tanko crevo, gde počinju da se resorbuju. Ali, tad iz želuca u tanko crevo dospeju i ovsene mekinje, koje ne mogu da se svare, i koje su već upile dosta tečnosti i stvorile lepljivu masu nalik mreži. Za nju se lepi i glukoza koja je dospela u tanko crevo. Glukoza će se ipak na kraju resorbovati u krv, mada ne u tolikoj količini i ne toliko brzo koliko bi to bilo da nema ovsenih mekinja. Tako konzumiranje ovsenih mekinja u okviru obroka sprečava da dođe do naglog skoka glukoze u krvi. 

  Redovno konzumiranje ovsenih mekinja može da snizi „loš" holesterol za 15 odsto - što je ravno dejstvu lekova koji se koriste u istu svrhu.
  Samo jedna kašika ovsenih mekinja uz obrok omogućuje vam da pojedete manje, a da ipak budete siti. 

  Žitarica sa najmanje energije
  Zrno ovsa sadrži najmanje energije od svih žitarica. Ovas sadrži oko 12 odsto sirovih proteina, kao i 11 odsto sirove celuloze. U nekim fabrikama se ovas ljušti, posle čega se dobija zrno sa 14 odsto sirovih proteina i samo dva odsto sirove celuloze. Količina masti je oko pet odsto.