Broj 109
Početna > Lepi i zdravi > RASTAVIĆ

Lekovita i retka biljka

RASTAVIĆ

Lekovitost rastavića bila je poznata još u starom veku, u narodu se upotrebljava kao diuretik, a čajevi se pripremaju za upalu mokraćnih puteva, hronično zapaljenje bubrega i za bolje varenje...

Rastavić je priznat kao lekovita, ali je i vrlo retka biljka. Koristi se za izbacivanje peska iz mokraćnih kanala i bubrega, a zahvaljujući kiselini koju sadrži, može da smanji kamen u bubregu i pospeši njegovo izbacivanje. Rastavić ili preslica je veoma dobra u lečenju svih oblika malokrvnosti, jer pospešuje stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Nezamenljivo je sredstvo u lečenju čira na želucu, fistula na debelom crevu i drugih oblika čireva, zatim u lečenju bolesti mokraćnih organa. Uspesi se postižu kod grčeva u bešici, slabe bešike, bolnog mokrenja, zadržavanja mokraće, upale bubrega sa pojavom belančevina u mokraći, upale bubrežne karlice, krvarenja bubrega, kod hroničnog nadražaja bešike sa pritiskom na mokrenje (kod žena), kod početne tuberkuloze bubrega i bešike. Koristi se i protiv gasova, a čajevi su dobri u lečenju leukoreje, arterioskleroze, hipertonije i gihta. Ako se pije čaj od preslice i njime ispira kosa, može se zaustaviti opadanje vlasi, a ispiranje svežim čajem od rastavića pospešiće i zaceljivanje rana. Prema nekim tvrdnjama, čaj od rastavića može da podmladi kožu i pomogne u borbi protiv bora.
 
  Način upotrebe

  Priprema čaja
  Ukoliko ne piše drugačije na kesici, supenu kašiku rastavića prelijte šoljom (200 ml) hladne vode i zagrejte do ključanja. Sud poklopite i ostavite da stoji pola sata, a zatim procedite. Pijte dva do tri puta dnevno po šolju čaja posle jela.

  Obloga
  Rastavić staviti u cediljku koju treba okačiti nad posudu sa kipećom vodom. Kada rastavić omekša, još vrućeg ga umotati u pamučnu tkaninu i oblogu staviti na bolno mesto. Ostaviti da deluje tokom noći.

  Sedeća kupka
  Sto grama rastavića staviti preko noći da stoji u hladnoj vodi. Sledećeg dana ugrejati i dodati vodi za kupanje, koje traje 20 minuta.

  Obloga od kaše
  Svež rastavić dobro oprati i gnječiti na dasci sve dok se ne pretvori u kašu. Stavljati na bolno mesto uvijeno u gazu.