Broj 109

Dekorativna biljka

FIKUS

Iako u sobnim uslovima retko cveta, u našim domovima mogu se videti razne vrste fikusa koji je svakako jedna od najomiljenijih biljnih vrsta kod nas

Rod fikusa obuhvata nekoliko stotina vrsta i pripada porodici Moraceae. Razlikuju se po veličini i boji listova, po visini rasta i obliku stabla. U ovaj rod spadaju drvenaste biljke sa većim ili manjim stablom, puzavice i žbunovi. Ficus elastica je poreklom iz Indije i Malezije, raste sa širokim, kožastim i tamnozelenim listovima na jednoj stabljici. Listovi su dugački 20-30 cm i imaju kratku peteljku. Varijeteti F. elastica - decora i F. elastica - robusta dekorativniji su i otporniji, imaju široke, tamnozelene listove sa svetlim žilama. Kada kupimo fikus gumijevac, on je obično visine oko 40 cm, a može da izraste i po nekoliko metara. Cvetaju stariji primerci i daju plod sličan smokvi.
 
  Omiljena dekoracija domova
  Ukoliko je na tamnijem mestu, raste sporije, a na svetlijem brže. Ne treba ga držati na nižoj temperaturi od 13 stepeni. Leti treba da se zaliva dva puta nedeljno, a zimi tek toliko da je zemlja vlažna. Treba ga prskati jednom nedeljno i redovno brisati prašinu sa lišća. Presađuje se u proleće, kada postane prevelik za saksiju ili kada voda po zalivanju odmah prođe kroz dno, jer je to znak da je zemlja iscrpljena i da je treba zameniti. Fikus benjamina omiljen je kao dekoracija, kako stanova tako i raznih galerija i holova, upravo zbog njegovog izgleda drveta sa gustom krošnjom sitnih, sjajnih i zelenih listova. Može da poraste i preko dva-tri metra. Ovom fikusu treba dosta svetla, jer će u suprotnom listovi opadati, a kao i ostalim vrstama, ni njemu ne prija niska temperatura, dok im toplota odgovara. Ako se zaliva previše, listovi će izbledeti, a tušira se s vremena na vreme kada je vazduh suv.
 
  Presađivanje i razmnožavanje
  Fikusi se presađuju u proleće, kada je biljka već velika, tako da nema potrebe za većom saksijom, već se menja samo gornji sloj zemlje. Fikuse ramnožavamo reznicama sa čvorova na stablu iz kojih izrastaju listovi. Na reznici mora da ostane komadić kore sa stabla, koji treba da se suši dva-tri sata, a zatim se sadi u zemljište od treseta i peska i drži se na toplom i vlažnom mestu. U povoljnim uslovima, reznice će se zakoreniti posle sedam-osam nedelja. Kada se prilagode uslovima u stanu, fikusi traju veoma dugo.