Broj 109
Početna > Putovanja > ALPSKA ČAROLIJA

Ski-centri u Austriji

ALPSKA ČAROLIJA

Austrijski skijaški centri nisu glamurozni i bleštavi kao oni u Švajcarskoj i Francuskoj, ali su često prijatniji, bez mnogo turista i malo jeftiniji

Ukoliko ste uspeli da izdvojite minimum 350 evra za zimski odmor, savršen način da ih uložite jeste da uplatite sebi aranžman u nekom od austrijskih skijaških centara. Austrija je svetski poznata skijaška zemlja - iz nje potiču neki od najboljih skijaša svih vremena: Herman Majer, Franc Klamer, Petra Kronberger, Katja Seizinger... Skijanje u ovom delu Evrope podrazumeva dobro uređene skijaške staze i bogat zabavni program posle skijanja. Austrija se trenutno nalazi na prelazu iz porodičnog turizma u malim udaljenim selima prema stvaranju velikih skijaških centara.
 
  Kako stići do željene destinacije
  Jedna od mana skijanja u Austriji je što ćete retko naći organizovan prevoz, čak i ako ste se na skijanje uputili preko neke od agencija. Sopstveni prevoz je najčešće jedino rešenje. Ukoliko budete putovali kroz Hrvatsku, moraćete da platite i njihove putarine, a na ulasku u Sloveniju morate da kupite šestomesečnu vinjetu po ceni od 35 evra. Putarine kroz Austriju će vas koštati oko 20 evra, a pored njih vam treba i vinjeta koja košta osam evra za deset dana (kazna ukoliko je nemate iznosi 130 evra). Prilazi ski-centrima su očišćeni, a ulice uredne, osim u uslovima zaista lošeg vremena ili većih nadmorskih visina koje su konstantno na udaru snega. Alternativa je avionski prevoz koji će vas, u zavisnosti od destinacije, koštati barem duplo skuplje.
 
  Smeštaj
  Ono što iskusan skijaš može da očekuje od Austrijanaca definitivno je organizacija, koja je uvek na visini. Ukoliko tražite smeštaj putem interneta, možete da se pouzdate u dogovor sa domaćinom bez obzira na to što ste sve pripreme možda obavili i mesecima ranije. Smeštaj u Austriji je vrlo dobar i komforan, a ono što ćete u Francuskoj dobiti kao ekskluzivan apartman ovde je tek teški prosek, ako ne i ispod proseka.
 
  Žičare i ski-pasovi
  Skijaška sezona počinje krajem novembra i traje do kraja marta. U manjem broju ski-centara žičare na glečerima rade tokom cele godine. Najbolji uslovi za skijanje su sredinom januara, koji je najhladniji mesec u godini. Ukoliko na skijanje ne možete bez sunčanja, idite u februaru. Ako ste ljubitelj sunca i dužih dana pa na skijanje idete u martu, moraćete da budete veoma oprezni. Za vreme toplijih godina, u martu snega po većini skijališta, koja su do 2000 ili 2200 metara nadmorske visine, uglavnom nema na nižim delovima staza. Najveća gužva na skijalištima je od 25. decembra do 2. januara, i tada su staze prepune. Najmanja gužva je početkom decembra, sredinom januara i krajem marta. Sedmodnevni ski-pasovi u svim boljim centrima koštaju oko 200 evra. Dnevna cena ski-karata se kreće od 28 evra za manja skijališta, do 35 evra za veća i poznatija skijališta. Što se tiče kilometraže staza, austrijska skijališta su manja od francuskih, a tek su neke regije potpuno povezane stvarajući zavidnu kilometražu staza. Uglavnom se radi o prosečnoj veličini skijališta od 50 do 75 km staza. Žičare su uglavnom vrlo dobre. Kvalitet skijališta, kao i u svim ostalim skijaškim državama, varira od lošeg do izuzetno dobrog.
 
  Bad Klajnkirhem
  Ovo je jedan od najpoznatijih skijaških centara u austrijskoj pokrajini Koruška. U domaćim agencijama je veoma popularno. Odličan je izbor za sve kategorije skijaša i za sve uzraste gostiju. U Bad Klajnkirhemu su smeštene i dve najpoznatije termalne banje ove regije: Sv. Katarina i Romerbad, gde možete uživati u solarijumima, saunama, masaži, akva gimnastici... Temperatura vode u termalnim bazenima kreće se 32-34 stepena Celzijusa, a temperatura vode u spoljašnjim bazenima kreće se 28-32 stepena. Fantastičan je osećaj kupati se u spoljašnjem bazenu, dok vas okružuju snežne planine. Mesto Bad Klajnkirhem se nalazi na 1100 m visine, idealan je spoj skijanja i termi. Staze se dižu do 2055 m, ima 90 km staza sveukupno, i to 10 km teških, 70 km srednje teških i 10 km lakih.
 
  Goldek
  Skijalište Goldek se nalazi iznad mesta Špital u Austriji. Sastoji se od ukupno 30 km staza, od toga 10 km teških, 8 km srednje težine i 12 km laganih staza. Propusnost žičara je 8000 skijaša na sat. Posebnost ski-centra Goldek je 9 km duga crna staza, visinske razlike 1500 m. Skijalište se nalazi na visini od 556 m do 2142 m. Sezona na Goldeku počinje od sredine decembra i traje do početka aprila.
 
  Flahau
  Flahau je ski-centar u pokrajini Salcburg. Do njega se može stići kolima ili autobusom, a od Beograda je udaljen 800 km. Najbliži aerodrom je u Salcburgu, odakle je skijalište udaljeno nešto manje od sat vremena vožnje. Ski-centar pripada najvećoj skijaškoj regiji Austrije, poznatoj pod imenom Športvelt armade, koja raspolaže s preko 300 km staza povezanih žičarama. Ako zimujete u Flahauu, možete skijati i u Šladmingu ili Radštatu. Sam ski-centar ima preko 100 km staza, koje su na nadmorskim visinama od 800 do 1.950 metara, a povezuje ih šest gondola i 17 žičara. Staze su uglavnom blage; široke su i veoma dugačke, tako da odgovaraju većini skijaša. Ovde se svake godine održavaju takmičenja u Svetskom kupu u alpskom skijanju. Staze su veoma dobro uređene, a čak 85 odsto staza pokriveno je snežnim topovima, pa nema bojazni od nedostatka snega, mada je tada skijanje teže i ima dosta leda na stazama. Staze su veoma dobro obeležene i odlično pripremljene. Najpopularnija je Rote anher, koja kreće s vrha Grsenkarek, sa 1.992 metra nadmorske visine, do kojeg se stiže gondolom Ahter jet. Za one smelije tu je i staza koja kreće s vrha Saukarkopf, koja je na visini od 2.014 metara i spada u teže staze.
 
  Kaprun i Cel am Ze
  Ovo skijalište spada u jedno od najlepših regiona u Austriji. Sam Kaprun nalazi se na 786 metara nadmorske visine, odmah ispod vrha Kicštajnhorna, visokog 3.203 metra, i takođe pripada regionu pokrajine Salcburg. Ukupna dužina skijaških staza je 55 km, od čega je 31 km lakih staza, a 24 km su staze srednje težine. Skijalište raspolaže velikim brojem ski-liftova, žičara, uspinjača i gondola. Ukoliko nemate smeštaj u blizini ski-staza, postoji besplatan autobus koji vozi skijaše do skijališta. Preko 25 km staza uređeno je za pešačenje, za nordijsko skijanje i snoubording. U samom mestu postoje barovi i restorani, klizališta i bazeni, ali noćni život bi mogao biti malo bogatiji. Cena ski-pasa uključuje i prevoz autobusima iz Kapruna do stanice vozića ili žičare do skijališta koja su od Kapruna udaljena nekoliko kilometara.
 
  Gerlicen
  Malo skijalište u Koruškoj, a posetioce privlači lepotom predela i veoma pozitivnom atmosferom. Nalazi se na brdu iznad jezera Osiaher, veoma blizu Filaha. Skijalište je organizovano tako da staze vode na sve četiri strane sveta, a s vrha staza pruža se zaista veoma lep pogled, bilo na jezero koje se nalazi u podnožju, bilo na Karavanke. Staze su pretežno lake i nisu previše strme, a postoji i jedna bebi staza. Desetak staza opslužuje šest sedežnica, nekoliko sidra i tanjira, a dužina staza je 25 km. Uz same staze postoji dosta restorana, tako da ne morate da brinete o gužvi ako želite da se malo odmorite od skijanja uz šolju toplog čaja.
 
  Nasfeld
  Ski-centar Nasfeld je jedno od najpoznatijih austrijskih skijališta i najbolje skijalište u pokrajini Koruška. Od Beograda je udaljen oko 680 km. Posebnost skijališta je ta da se jedan deo staza nalazi u Italiji, a jedan deo u Austriji. Skijalište se otvara početkom decembra i sezona traje do sredine aprila. Staze svih težina se rasprostiru od 610 m do 2020 m. U Nasfeldu ima 100 km staza (11 km teških, 60 km srednje težine, 30 km lakih staza).