Broj 108
Početna > Putovanja > ZIMOVANJE BEZ VIZE

Jahorina

ZIMOVANJE BEZ VIZE

Jahorina, planina koja je 1984. godine bila domaćin 14. zimskih olimpijskih igara, posebno je omiljena među turistima iz Srbije jer je blizu, za putovanje je dovoljna samo lična karta i nije potrebna viza

Jahorina je postala omiljena destinacija zaljubljenicima u zimske sportove, rekreativcima, ali i vrhunskim sportistima. Osim skijaša, u blagodetima Jahorine mogu da uživaju i oni koji se sankaju, borderi i ljubitelji skijaškog hodanja, a poseban doživljaj je noćno skijanje. Mnoge staze su osvetljene, a jedna od najlepših je Poljice. Staze za skijanje su različite težine, tako da svoje prohteve mogu zadovoljiti i početnici i vrhunski profesionalci, dok ljubitelji ekstremnih sportova mogu da uživaju u vratolomijama na stazama za snoubord, skakaonici ili ledenoj steni za penjanje. Ko baš nema petlju za pomenute aktivnosti, uvek će pronaći svoje parče planine za bezbrižan spust na sankama.
Bosanski ćevapi i dobar noćni provod
Poželjno je na vreme obezbediti smeštaj u nekom od moderno opremljenih hotela ili privatnih pansiona. Prosečna cena polupansiona je od 25, a u zavisnosti od objekta i perioda koji izaberete može biti i do 60 evra po osobi. Najam apartmana kreće se od 70 do 100 evra, a vikend kuća, u zavisnosti od kapaciteta, od 90 do 310 evra. Za one koji žele da savladaju ili usavrše skijanje, cene u ski-školama kreću se od 30 do 50 konvertibilnih maraka. Za četiri i više osoba tarifira se od 10 do 15 po osobi, s tim da gosti nekih pansiona i hotela imaju popuste od deset odsto. Skijašku opremu moguće je iznajmiti direktno na skijalištu, a postoji i usluga ski-servisa ukoliko donosite svoju opremu. Umorite li se od raznih aktivnosti na snegu možete iznajmiti motorne sanke i uživati u vožnji po belim padinama. Za predah u toku skijanja na raspolaganju su sunčališta i gril kućice pored staza sa velikim izborom toplih napitaka i dobrom ponudom hrane, a na prvom mestu su jela sa roštilja i neizostavni bosanski ćevap. Osim noćnog skijanja, Jahorina noću nudi i lud provod u brojnim kafićima, restoranima i diskotekama.
Evropski raritet
Jahorina je planina koja se može pohvaliti specifičnom i blagom planinskom klimom, kao posledicom mešanja kontinentalnih i mediteranskih vazdušnih struja. Ova planina većim delom zime predstavlja za skijaše idealan spoj debelog snežnog pokrivača i vedrog i sunčanog neba, posebno u februaru, martu i aprilu. Jahorina je pod snegom prosečno 175 dana u godini, što je, u tom pogledu, čini evropskim raritetom. Prosečna visina snega, koji se na planini zadržava od oktobra do maja, iznosi 106 centimetara. Na proleće i leto snežni pokrivač zamenjuje gusti travnati tepih, zbog čega Jahorina u to doba godine postaje raj za izletnike, planinare i vrhunske sportiste, odnosno za sve one koji letnju vrelinu žele da zamene čistim planinskim vazduhom.

Od glavnog grada BiH Sarajeva Jahorina je udaljena svega 28, od Banjaluke 200, od Beograda 320, a od Zagreba 350 kilometara.
Osim noćnog skijanja, Jahorina noću nudi i lud provod u brojnim kafićima, restoranima i diskotekama.
Prostrani pašnjaci prekriveni snegom odlični su tereni za skijanje i sankanje, dok je sam planinski venac Jahorine na 1.600 metara izuzetno atraktivan za sve posetioce.
Iako je odranije poznata kao planina neverovatne lepote, izuzetne klime i ogromnog turističkog potencijala, njen procvat se vezuje za 14. olimpijske igre održane u Sarajevu 1984. godine.
Prosečan broj dana sa snežnim pokrivačem na Jahorini je 175, i to od oktobra do kraja maja. Desetogodišnji prosek visine snežnog pokrivača u februaru iznosi 106 centimetara.